Hyundai Ioniq – scaderea autonomiei iarna

In timp ce atentia ne-a fost captata de noua lume auto electrica, autonoma si conectata de la CES editia 2020 si de calatoriile cu TVG (teslavegasgirl) in Nevada, Ionica isi face datoria zilnica cu naveta Sibiu – Cisnadie si cateva test drive-uri mai razlete iarna.

Veteranul proiectului Electromobilitate, un Hyundai Ioniq model 2018, care si-a inceput „serviciul” in septembrie 2018 a depasit 26.000 km si ramane un prieten pe care te poti baza in orice dimineata, indiferent de gerul de afara, fara teama ca nu porneste motorul sau s-a terminat bateria, starterul etc. Ba mai mult, Ionica isi asteapta pasagerii cu „caldura” programata pentru plecarea la ora fixata dimineata si cu toate geamurile dezghetate.

Consumul mediu de saptamana trecuta este in domeniul de valori asteptate pentru cea mai rece saptamana de pana acuma la Sibiu.

Comparatia cu aceasi perioada de anul trecut, ne-a surprins cu un consum semnificativ mai mic. Economia de aproape 18% este putin probabil sa fie cauzata doar de temperaturile ceva mai ridicate din 2020, fata de cele din 2019.

Comparatie variatia temperaturii la Sibiu 2019 – 2020. Sursa: meteoblue

Un rol semnificativ ar putea avea cateva grade reducere la temperatura climatizarii, in schimbul utilizarii incalzirii scaunului, care este mai economica, dar ofera confort sporit, sau rutina zilnica, care se dovedeste mai importanta decat am realizat in prima iarna de utilizare.

Drumurile scurte in oras, cand masina utilizeaza o parte din energie pentru aducerea acumulatorului la temperatura optima de functionare, determina un consum semnificativ mai mare la Timisoara, unde Tudor a parcurs cu Ioniqul sau, model 2019, etape mai scurte de 15 kilometri.

* consumul mediu de 23.3 kWh/100km a fost realizat de Tudor cu doar doua drumuri saptamana trecuta, dupa trei saptamani de vacanta in care Ioniq-ul a pierdut doar un porcent din incarcarea acumulatorului

Pentru proprietarii de masini electrice aflati la prima intalnire cu sezonul rece, recomandam sa nu se ingrijoreze din cauza cresterii unor valori izolate de consum foarte mare, cand indicatia de la bord nu reprezinta doar consumul necesar deplasarii, ci include si pe cel necesar climatizarii si pentru incalzirea acumulatorului.

Exemplul unei valori maxime de consum de 27.3 kWh/100km, desi valoarea medie pentru toata saptamana a fost de 20.2 kWh/100km
Autonomia indicata iarna la bord 161 km este semnificativ mai mica si trebuie luata in considerare la planificarea incarcarilor pentru drumurile in afara oraselor
Pentru comparatie – autonomia indicata la bord de Hyundai Ioniq vara 243 km

CONCLUZIE

In sapte din ultimele zece saptamani consumul lui Ionica a fost mai mic decat cel din aceasi perioada de anul trecut si a ramas sub 13 lei pentru 100 kilometri. Desi vremea a fost putin mai calduroasa decat in 2019, ne place sa credem ca pe langa economiile datorita reducerii utilizarii climatizarii „experienta face diferenta”, cum le place sa spuna partenerilor nostri de la Porsib.

Condusul iarna nu a fost vreodata simplu, indiferent de automobilul utilizat, dar la cele electrice, trebuie bine cunoscut impactul frigului asupra autonomiei, inainte de a pleca la un drum mai lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.