Cu ajutorul proiectului Electromobilitate si multumita partenerilor de la Porsib Sibiu am avut ocazia sa o conduc pe „Ionica”: Hyundai Ioniq EV.
Am primit-o intr-o dimineata de duminica, cu bateria la 75%. Am mers cu ea la incarcare, la Kaufland Sibiu; folosind mufa CCS a ajuns la 93% si 207 km autonomie in 14 minute.
Apoi am mers acasa si am inceput sa ma gandesc la oameni interesati de EV, posibili doritori de o plimbare … electrica.
Am gasit repede un cuplu dornic de o plimbare duminicala, apoi – pana sa iesim din oras – a raspuns chemarii si al treilea pasager.
Drumul nostru a trecut prin oras spre centura Sibiului, parte a autostrazii A1. Daca la prima accelerare mai puternica am „aranjat” putin abdomenul unuia dintre pasageri (cu toate ca nu eram in modul „Sport”), care avea ceva dureri dinainte de a se urca in masina, pe urma drumul a fost OK si pentru el, cu toate ca demarajul la pornirea de pe loc, cu 4 adulti in masina, este – si la Hyundai Ioniq EV – unul care trezeste zambetul … electric
Traseul nostru a fost: Soseaua Alba Iulia – centura Sibiului – Cisnadie – Cisnadioara – Poplaca – Orlat – Kaufland Sibiu.
Am testat acceleratia atat in modul Eco, cat si in cel Sport, atat la viteze mici, cat si mari. La pornirea de pe loc demarajul este, cum scriam, foarte rapid. La 80 km/h, la intrarea pe autostrada, demarajul a fost mai lent, dar tot OK. Dezavantajul meu este ca vin de pe o masina diesel cu motor puternic, 155 CP si cuplu de 360 Nm.
Pe autostrada am atins usor 130 km/h, dar am pastrat apoi viteza la 110-120 km/h, stiind ca Ionica se simte cel mai bine – din punct de vedere al consumului de energie – pe la 115 km/h.
Hyundai Ionic electric are 3 trepte de recuperare a energiei, care pot fi foarte usor activate si dezactivate prin 2 padele din spatele volanului, una in stanga, cealalta in dreapta. Cea din stanga creste nivelul regenerarii cu o treapta la fiecare apasare, iar cea din dreapta il scade cu o treapta la fiecare apasare.
In centrul ecranului, sub „205 Km” (autonomia calculata), apare un simbol albastru, cu doua sageti orientate spre stanga; acesta este modul 2 de recuperare a energiei. La modul 3, de exemplu, masina este franata pana aproape de oprire doar ridicand piciorul de pe pedala de acceleratie (un fel de frana de motor, doar ca aici nu e nevoie sa schimbi viteza intr-o treapta inferioara si – in plus – incarci si bateriile ).
In partea stanga a ecranului vedem 3 zone: alba, verde si albastra. In partea dreapta vedem starea bateriei.
In partea stanga apar liniute care indica regimul de utilizare al energiei. Atat timp cand liniutele raman in zona verde, condusul este economic (chiar daca nu este activat dintr-un buton „modul Eco” de conducere). La aceleratii mai puternice „acul” se duce in zona Pwr (power). Iar la ridicarea piciorului de pe pedala de acceleratie, precum si la apasarea pedalei de frana, zona albastra (charge) este cea activa (bateria masinii se incarca de la motorul masinii, care devine generator).
Intr-o zi calduroasa, cu 30C, am setat aerul conditionat pe 24C si doua linii pentru ventilator, suficient atat pentru cei din fata, cat si pentru pasagerii din spate, Hyundai Ioniq avand ventilatie si in spate. La cresterea ventilatiei peste cele 2 linii autonomia indicata scade progresiv, de la ~200 km initial pana la 170 km pentru ventilatie aproape de maxim. Cu siguranta autonomia si-ar reveni (poate nu la 200 km, dar nici n-ar ramane la 170 km) dupa ce temperatura in masina s-ar stabiliza.
Hyundai Ioniq are un mod eficient de a economisi energia: atunci cand este doar soferul in masina acesta poate apasa butonul „driver only”, iar aerul conditionat este folosit doar pentru sofer. Bravo, Hyundai!
De asemenea, Hyundai Ioniq EV are un mare avantaj, deseori intalnit la masinile electrice: iarna, cand afara e rece si geamurile sunt inghetate, poti programa masina (bineinteles, aceasta fiind conectata la priza, pentru a nu consuma din baterie) sa: 1) preincalzeasca bateria; 2) incalzeasca habitaclul; 3) lucru care vine la pachet cu dezghetarea geamurilor. Este cea mai mare placere ca la minus grade C sa te urci intr-o masina incalzita, cu autonomie mai putin afectata de vreme.
Acelasi lucru il poti face si vara: sa programezi masina – conectata la priza – sa porneasca racirea habitaclului. Ce-ti poti dori mai mult? Poate doar sa vina sa te ia de la serviciu, dar nu e departe nici lucrul acesta, prin autonomous driving.
Hyundai Ioniq vine cu 3 modele: hibrid, hibrid plug-in (cu circa 50 km full-electric) si full-electric (EV, ceea ce am prezentat in acest articol). Modelul hibrid are un review video aici, multe caracteristici fiind intalnite si la Hyundai Ioniq EV.
Fata de fratiorii ‘hibrid” si „plug-in hibrid”, care au maneta cu buton pentru trecerea din P (Parking) in D (Drive), R (Reverse) sau N (neutru), Hyundai Ioniq EV vine cu ceva nou si fascinant: butoane pentru P D R N. Practic, esti ca la calculator, cu mana pe mouse. Trecerea prin P D R se face mult mai usor si acest lucru este unul din cele care imi plac mult la Ionica.
In dreapta zonei P D R N exista si un loc unde putem incarca wireless telefonul.
Dotarea masinii, pe langa portul type 2, si cu unul CCS e un alt avantaj deoarece incarcarea la portul CCS reduce mult timpii de asteptare. Dupa tura noastra ne-am oprit la Kaufland: incarcarea de la 60% la 93% s-a facut in cca. 20 minute.
Printre avantaje as mentiona si faptul ca pasagerii din spate au suficient loc. Pentru mine un dezavantaj il reprezinta faptul ca pe modelul EV nu pot monta carlig, pe care l-as folosi strict pentru transportul bicicletelor pe suport cu montare pe carlig. Bare transversale se pot monta, insa doar aftermarket (va pot ajuta, daca va intereseaza).
Daca-ti doresti un Hyundai electric cei de la Hyundai Selimbar pot aduce modelul complet echipat, la 28 000 Euro (dupa aplicarea rabla plus), iar cei de la Hyundai Timisoara au modelul intermediar, la ~25 000 Euro (dupa aplicarea rabla plus), care are suficiente beneficii dintre care amintesc: scaune fata incalzite, geamuri electrice fata-spate, camera video mers inapoi, geamuri spate si luneta fumurii, volan incalzit, pilot automat autoadaptiv.
Consumul meu cu Ionica a fost de 13.1 kWh/100 km, adica 8.70 lei pentru 100 de kilometri. Practic, a fost 0 lei, prin incarcarea la Kaufland, unde am fost de doua ori in acea zi de duminica, in cadrul ambelor vizite nicio alta masina electrica nu era acolo pentru incarcare. Multumim, Kaufland, si pentru gratuitate!
Incarcarea gratuita este posibila si la Porsib, L-V, 9-17.
Scriind acest articol am retrait momentele de conducere a lui Ionica. Multumesc proiectului Electromobilitate & echipei Porsib!
2017 Ioniq Electric Vehicle (EV)
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.