Hyundai Ioniq model 2020 la Casa Auto Timișoara

Prima dată m-am întâlnit cu Ioniq-ul împrospătat pentru 2020, anul trecut în septembrie la salonul auto IAA – ultima ediție găzduita de Frankfurt. Acolo, am fost martorii unor largi proteste împotriva indiferentei față de problemele ecologice, afișata ostentativ și cu multă opulență de industria auto germană.

În luna decembrie, un exemplar a parcat în „garajul nostru virtual” și cu ajutorul informațiilor transmise de Edi (aproape) săptămânal, am început sa aflăm câte ceva din secretele utilizării zilnice a noului Ioniq în București.

Cu ce noutăți vine Ioniq în 2020?

Pe scurt, un acumulator cu 36% mai mare, care promite 311 kilometri autonomie și un motor de 136 CP, ambele valori mai mari decât cele cu care ne-a obișnuit Ionică, în cei peste 31.000 km parcurși fără probleme împreună.

Deși exteriorul diferă doar prin masca față și designul roților, iar modernizarea interiorului se concentrează asupra sistemului de navigație și infotainment, progresul semnificativ al noului model constă în felul în care a fost „împachetat” acumulatorul de 38.3 kWh, în locul celui de 28 kWh al generației anterioare.

Noua masca a modelului 2020
Mă voi exprima despre noul design al roților, după ce va trebui să le curăț prima dată de noroi
Modernizare = eliminare butoane?
Ecranul mai mare, permite afișarea în paralel a majorității informațiilor legate de autonomie, rezerva de energie, stații de încărcare și un element nou: ECO driving, exprimat în cât CO2 NU a fost produs.

Cu toate că echipa Hyundai a confirmat ca nici noul model nu încarcă rapid (DC charger) pană la 100%, așa cum indica bordul (la modelul 2018 și 2019 încărcarea rapidă este limitată la 94%), am fost surprins să constat că are nevoie de 1:24 ore pentru o încărcare de 55%. Ionică rezolva astfel de teme de casă în 30 minute …

Oare ce s-a întâmplat cu încărcarea rapidă? Sper că vom afla cât mai curând, în timpul probelor de drum.

„Locul de muncă” la Ioniq model 2020, are volanul neschimbat, dar informațiile din bord au fost reorganizate și caracterele sunt mai mari. MULȚUMESC Hyundai, era imposibil să văd puricii dinainte.
O simplă socoteală cu datele de la bord (138 km autonomie cu 45% rezervă energie) dezvăluie progresul modelului 2020 față de generația lui Ionică: PESTE 300 km autonomie!

„Prețul” autonomiei crescute

Acumulatorul este cheia autonomiei crescute de la 230 km (vara) la peste 300 km, dar adaugă 167 kg la masa totală (1602 kg), reducând sarcina utilă cu aproape 100 kg (368 kg în loc de 465 kg).

În parametri tehnici, care ajută la înțelegerea performanțelor dinamice foarte asemănătoare, noul model are un raport masă/putere de 16 kg/kW, față de 16.3 kg/kW la modelul din 2018. Cuplul motor foarte apropiat (295 Nm față de 292 Nm), determină ca și accelerația de la 0 la 100 km/h să difere cu doar 0.6 secunde (10.2 vs. 10.8 secunde).

Pentru traficul în oraș, mai relevantă este accelerația de la 0 la 50km/h, care cu 4.2 secunde este suficientă pentru … a pleca „prima de la semafor”, cu condiția sa nu fie vreo altă electrică și mai sprintenă prin zonă.

Portbagajul este mai mic cu 100 litri (aproximativ 25%) la noua generație de Ioniq

Conform datelor tehnice, acumulatorul mai mare instalat la noul model a redus spațiul portbagajului cu 25%, dar trebuie să recunosc că subiectiv nu am sesizat această diferență.

Doar cine s-a străduit să împacheteze cablul de încărcare in vechea „poșetă”, poate înțelege bucuria mea la vederea noii huse, mult mai mari și practice

Am fost bucuros sa găsesc in portbagaj o husă de dimensiuni mai mari pentru împachetarea cablului de încărcare și o trusă pentru repararea anvelopelor.

Consumul

Specificația tehnică indica un consum de 138 Wh/km pentru noul model, care pare mult mai realist decât valoarea teoretică de 115 Wh/km listată pentru modelul din 2018 (linia orizontală verde în diagrama de mai jos).

Consum mediu săptămânal Hyundai Ioniq, începând din septembrie 2018

Având informații meticulos consemnate după 75 de săptămâni și peste 31.000 km parcurși începând din septembrie 2018, știm că și modelul din 2018 se poziționează, după două sezoane reci, tot în jurul unui consum mediu de 135 – 140 Wh/km. În unele săptămâni, cu temperaturi domoale de primăvară sau toamnă, Ionică a atins valoarea de 115 Wh/km, cu condiția să nu fi fost alergat pe autostradă.

În plus, avem date concrete de la modelul 2020 condus de Edi in București (linia verde), care indica asemănarea consumului între cele doua variante ale Hyundai-ului Ioniq, ceea ce confirmă că și noua generație de Ioniq va parcurge 100 kilometri cu cheltuieli mai mici de 10 RON pentru energie electrică.

În loc de concluzie

La prima vedere, noul model este mai modern, atât la exterior cât și la interior, iar autonomia crescut reprezintă un mare avantaj pentru parcurgerea unor distanțe mai lungi, in condițiile rețelelor de încărcare rapidă (deocamdată) foarte modeste din țară.

Asa cum am subliniat mai sus, autonomia mai mare are însa „prețul” ei, datorită masei suplimentare și a volumului mai mare al acumulatorului, care reduce sarcina utilă și micșorează portbagajul.

Cu 5 stele obținute in testele NCAP, noul Ioniq rămâne același automobil sigur, confortabil și fiabil, cu care ne-am obișnuit din septembrie 2018 în cadrul proiectului Electromobilitate.

Rămâne sâ verificâm viteza de încărcare, ținuta de drum și frânarea regenerativâ a noii variante, în cadrul unui test drive, cat se poate de curând.

NOTĂ: doresc să mulțumesc și pe această cale partenerilor de la Casa Auto Timișoara, care in condițiile stresante cauzate de epidemia coronavirus, continuă să livreze automobile celor înscriși la programul rabla și rabla+.

Cu dezinfectantul pe birou și un zâmbet primitor, în locul tradiționalei strângeri de mână, echipa își vede de lucru și in dimineața acestei zile au livrat, unui tânăr cuplu foarte fericit, un automobil Kona, culoarea unui gândăcel de primăvară.

În așteptarea variantei electrice, aflate după spusele d-lui Dan Budurlean pe drumul spre România, suntem nerăbdători să pornim la primele probe de drum în cadrul proiectului Electromobilitate, cu unul din cele mai interesante mini SUV-uri electrice cu autonomie remarcabilă, ideală pentru a educa pe cei interesați despre avantajele mobilității electrice.

2 Responses

  1. Belu spune:

    Buna seara!
    Am si eu doua întrebari, se poate încarca aceasta masina la o priza normala în garajul propriu si de la ce pret pleaca Ioniq?
    Multumesc!

  2. Dan Boboescu spune:

    Buna seara,
    Da, Ioniq se poate incarca la priza casnica de 220V. In imaginea din articol puteti vedea unitatea mobila de incarcare in husa din portbagaj.

    Pentru preturile modelului din 2020 recomandam sa luati legatura cu un dealer Hyundai din zona unde locuiti, sau sa contactati pe dl. Dan Budurlean la Casa Auto Timisoara, unde gasiti Ioniq electric in stoc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.