Hyundai Ioniq – noutati din garajul nostru (partea a II-a)

Cele trei Hyundai Ioniq pe care le urmarim in paralel incepand din vara la Sibiu (model 2018), Timisoara (model 2019) si Bucuresti (model 2020) au fiecare o poveste aparte si un traseu zilnic cat se poate de diferit. Cu toate acestea, diferenta consumului mediu saptamanal nu a fost mai mare de 10% decat in cazuri cu totul deosebite.

Poate va intrebati de ce atata insistenta asupra consumului? … In afara pretului mare de achizite, indulcit oarecum de subventia generoasa din Romania, cheltuielile mici cu energia electrica (datoria eficientei automobilelor electrice) si intretinerea sunt factorii principali ce determina electrificarea unor flote de firma si influenteaza decizia de achizite a viitorilor proprietari.

In lipsa schimburilor de ulei, a filtrelor, curelelor, bujiilor si altor consumabile, care afecteaza costurile de exploatare a unei flote fosile, costurile de intretinere ale automobilelor electrice implicate in proiectul Electromobilitate, dupa mai mult de un an de exploatare, au fost ZERO.

Ionica la cea de a doua revizie la Casa Auto Timisoara, parteneri ai proiectului Electromobilitate

Cu peste 28.000 km la bordul lui Ionica, avem un raspuns si pentru sistemul de franare. Cu toate ca Ioniq-ul incetineste, dar nu se opreste doar cu ajutorul sistemului de franare regenerativa si are nevoie de ajutor cu pedala de frana, la inspectia de rutina facuta ieri la Casa Auto Timisoara discurile arata ca noi.

Placutele de frana pe fata au mai putin de 30% uzura, ceea ce presupune inca vreo trei ani de utilizare inainte de inlocuire.

Pentru o imagine cat mai intreaga a importantei dialogului despre consum, ca factor major al cheltuielilor de exploatare, mai adaugam ca pentru automobile electrice nu se plateste impozit si in unele orase parcarea este gratuita.

Consumul in functie de lungimea traseului parcurs

Variatia consumului zilnic in functie de lungimea traseului parcurs

Utilizand istoricul consumului zilnic indicat la bord de Ionica intr-o saptamana petrecuta la Sibiu si Timisoara, este usor de observat ca cel mai mare consum a fost in 15.02 la Timisoara, desi vremea a fost ingaduitoare si terenul plat din campia banateana nu-l obliga sa se opinteasca ca pe dealurile Sibiului.

Consumul mai ridicat pe distante scurte in sezonul rece este rezultatul consumului intern, pentru aducerea acumulatorului la temperatura optima de functionare. O comparatie cu consumul inregistrat in 14.02 dovedeste ca pentru o distanta de 10 km (+43%) consumul a scazut la 15.6 kWh/100km, o reducere de 5.5%.

Cat de mare este consumul inregistrat in sezonul rece, pe distante scurte, reiese din comparatia cu o calatorie intre Sibiu si Timisoara. Media pentru 276 km a fost de 14.8 kWh/100km, cu 10% mai mica decat maximul indicat pentru distante scurte in oras, desi viteza de deplasare a fost considrabil mai ridicata pe autostrada A1.

Traseul de test drive utilizat in cadrul proiectului Electromobilitate la Sibiu

In exemplul ales mai sus, cel mai bun consum zilnic a fost inregistrat 13.02 la Sibiu, in conditiile ideale pentru Hyundai Ioniq electric, cel al navetei periurbane, simulate pe traseul test drive-urilor din cadrul proiectului Electromobilitate: Turnisor, Poplaca, Orlat, Turnisor.

Consumul pe termen lung

Pe masura ce vremea se incalzeste si consumul mediu scade, chiar daca ultima saptamana a inclus o calatorie de 276 km intre Sibiu si Timisoara, cheltuielile cu energia electrica scad si ele si au trecut sub 10 lei pentru 100 de kilometri, acolo unde au fost si anul trecut din martie pana in decembrie.

Cheltuiala medie cu energia eletrica dupa 71 de saptamani, care includ doua sezoane reci, este de 10 lei/100km

Avand informatii amanuntite de consum si cheltuieli dupa 71 de saptamani de exploatare, am decis sa modificam valoarea inscriptionata pe Ionica, de la 7 lei/100km, calculata pe baza consumului de 11.5 kWh/100 indicat in specificatia tehnica, cu mai realista valoare de 10 lei/100km, care include varfurile de consum inregistrate in perioada de iarna.

Tibi Harkai, fondatorul si spiritul creator al partenerilor nostri de la Inspiroline, actualizeaza valoarea medie a consumului

Comparatie costuri combustibil (Skoda Octavia 1.4 TSI) cu energie electrica (Hyundai Ioniq)

Prin amabilitatea lui Marius Barsan, un destoinic membru al echipei elmob din Sibiu, putem compara costurile vietii de zi cu zi cu o Skoda Octavia, cu cele inregistrate cu Hyundai Ioniq.

Skoda Octavia – Sibiu

  • parcurs total: 117 km
  • distanta minima: 4 km
  • distanta maxima: 18 km
  • consum mediu: 8.13 l/100km
  • cost combustibil pentru 100 km: 47.17 lei (5.8 lei/litru)

Hyundai Ioniq (model 2020) – Bucuresti

  • parcurs total: 471 km
  • distanta minima: 6 km
  • distanta maxima: 155 km
  • consum mediu: 16.2 kWh/100km
  • cost energie pentru 100 km: 10.39 lei (0.64lei/kWh)

Hyundai Ioniq (model 2019) – Timisoara

  • parcurs total: 145 km
  • distanta minima: 1 km
  • distanta maxima: 31 km
  • consum mediu: 16.2 kWh/100km
  • cost energie pentru 100 km: 10.39 lei (0.64lei/kWh)

Hyundai Ioniq (model 2018) „Ionica”- Sibiu si Timisoara

  • parcurs total: 581 km
  • distanta minima: 5 km
  • distanta maxima: 276 km
  • consum mediu: 15.05 kWh/100km
  • cost energie pentru 100 km: 9.63 lei (0.64lei/kWh)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.