Calatorii de iarna cu Hyundai Ioniq (partea a II-a)

Dupa cateva zile minunate petrecute alaturi de echipa Porsib si o excursie electrica la Paltinis, a venit timpul sa imi iau ramas bun de la inimosii parteneri ai proiectului Electromobilitate si sa pornesc spre Timisoara, intr-o calatorie de iarna de 274 kilometri, peste limita autonomiei lui „Ionica” in sezonul rece.

Fiind cel de al saselea drum intre Timisoara si Sibiu cu Hyundai Ioniq electric, am luat toate precautile necesare, pe baza experientelor din trecut, inclusiv un cablu Type 2. In caz ca statia rapida de 50 kW CCS din Deva nu functioneaza, asa cum s-a intamplat la ultima calatorie spre Sibiu in luna august, cand am trecut printr-o experienta acuta de „charge anxiety”, eram pregatit sa utilizez pe cea de 22 kW AC, cu toate ca viteza de incarcare este mult mai lenta.

Sibiu – Deva

100% incarcare peste noapte, la priza de 220 V de la Porsib

Pornit la drum cu incarcare 100% din Sibiu, stiam ca trebuie sa incarc in Deva dupa primii 120 kilometri, asa ca ritmul a fost ocazional ceva mai alert pe autostrada A1, libera si uscata. Cele 20 – 25 minute necesare incarcarii pana la 94% (Hyundai Ioniq limiteaza incarcarea rapida la maxim 94%) trec de obicei foarte repede, cu o pauza pentru sofer si cateva mici cumparaturi.

Sibiu – Deva la limita de viteza indicata de Ionica ca fiind „ECO”
(zona verde, indicatorul din stanga)

Dar ca de multe ori, socoteala de acasa nu s-a portivit cu cea din targ, fiindca la Deva nu am reusit sa cuplez mufa CCS in priza Hyundai-ului, asa ca am utilizat cablul Type 2 si statia de 22 kW AC. M-am cam infiorat cand a aparut la bord timpul de incarcare: 3 ore si 30 minute!

In noile conditii aveam timp suficient pentru cateva telefoane, primul fiind la seful service-ului Porsib, Mircea Stefan, care mi-a mai ghidat si cu alte ocazii pasii necesari incarcarii Ioniq-ului. Avand confirmarea lui, ca tot ce faceam era corect, am mai aruncat o privire mai atenta la mufa CCS.

Apa patrunsa in interiorul mufei CCS a inghetat, impiedicand cuplarea la masina

Nu stiu cum a patruns apa in interior, dar fiind o dimineatza rece, formase o piedica de gheata, care nu permitea cuplarea mufei cu priza lui Ionica. Cu ajutorul unui briceag, care ma insoteste in toate calatoriile si de care ma leaga amintiri foarte dragi, am curatat cu grija gheata si incarcarea rapida a pornit, cu indicatia ca in 26 minute voi fi gata de drum.

Deva – Timisoara

De la Kaufland Deva pana la adresa din Timisoara sunt 154 kilometri, care necesita o administrare atenta a rezervelor de energie disponibile (94%) pentru deplasare si climatizare in sezonul rece.

A fost o zi cu temperaturi in preajma inghetului, iar de la Lugoj o ploaie sanatoasa a mai adaugat cativa consumatori electrici pentru stergatoarele de parbriz si dezaburire.

Am coborat temperatura interioara la 19 grade Celsius si viteza de croaziera pe autostrada la 110 km/h, aducandu-mi aminte de fiecare paragraf al articolului despre „electrozgribuliti”.

Rezerva de energie 13 %, la sosirea in Timisoara

Rezerva de 13%, suficienta pentru inca 21 km, cu care am ajuns acasa, dovedeste ca reducerea vitezei si a temperaturii a fost decizia corecta, dat fiind consumul suplimentar introdus de capriciile vremii. Din nou le-am dat dreptate colegilor de la Porsib cand zic ca „Experienta face diferenta!” … Deviza lor se aplica si in cazul calatoriilor mai lungi decat autonomia unui automobil electric.

Consum si costuri pentru drumul Sibiu – Timisoara

Pentru calatoria de 276 km de la Sibiu la Timisoara in 14 februarie, Ionica a consumat in medie 14.8 kWh/100km, reprezentand un cost total cu energia electrica de 26 RON sau 9.50 ron/100 km (0.64 ron/kWh).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.