Hyundai Ioniq FEV 2020

Povestea mea incepe anul trecut, in vara, in parcarea unui Mega Image din cartierul unde locuiesc, cand incarcam niste cumparaturi in portbagajul masinii mele de atunci o Suzuki Vitara din 2017. Un om a aparut de nicaieri si m-a intrebat daca sunt multumit de masina, ca e interesat de model, dar nu isi permite una noua, si alte intrebari despre ea si, in final, daca nu cumva vreau sa o vand. Initial am ras, dar aceasta intalnire m-a facut sa ma gandesc la schimbarea masinii.
Initial cand am cumparat Vitara, am ramas in minte cu Kia Sportage pe care atunci nu mi-am permis sa o cumpar cu dotarile pe care Vitara le avea, la nivelul acela de pret.
De la asta am pornit sa ma interesez de preturile Sportage, atat online, cat si la dealerii Kia. In acelasi timp un prieten m-a invitat pe la dealer-ul Nissan la care lucra, sa fac un test drive cu noul Nissan Qashqai, care venea cu un nou motor pe benzina de 1.3 litri. La acest dealer in showroom am vazut o masina foarte interesanta, de care nu eram strain, dar pe care nu credeam ca mi-o pot permite – Nissan Leaf 2019.
Primul test drive electric – Nissan Leaf
Dupa test drive-ul cu Qashqai, am cerut sa fac un test drive cu Leaf pentru ca era disponibila pentru test drive. De la acest test drive parerea mea s-a schimbat si mi-am dorit o masina electrica, pentru fluiditate, lipsa zgomotului, gadget-uri, etc.
De aici pana la a cerceta piata nu a fost mult, iar eu ma oprisem intre doua modele electrice, Hyundai Ioniq si Nissan Leaf care se potriveau nevoilor mele de condus in Bucuresti si cateva rute in afara lui.
Comparatie Nissan Leaf – Hyundai Ioniq
Comparatia dintre noul Hyundai Ioniq 2020 si Nissan Leaf mi-a adus cateva puncte forte in favoarea Ioniq-ului. Bateriile sunt amandoua de 38 kW reali, dar la Ioniq racirea si incalzirea bateriei e facuta pe lichid.
Usoare puncte castigate de Leaf la capitolul putere 150 CP fata de 140 CP.
Calitatea infotainment era buna pe Leaf, desi m-a atras mai mult ecranul de 10 inch la Ioniq, iar cand l-am vazut functional am fost extrem de incantat, atat asupra rezolutiei si calitatii imaginii, cat si a sunetului sistemului Infinity.
Varianta Exclusive a Ioniq ii lipsesc senzorii de parcare pe fata si all around view al Leaf-ului, dar considerand ca Nissan Leaf era la pretul de 38.600 euro (27.900 euro prin Rabla+ si Rabla normal cumulate), varianta de echipare N-Connecta, iar Ioniq cu dotari asemanatoare si in plus sistemul de sonorizare premium Infinity la pretul de 35.498 euro (24.648 euro prin Rabla+ si Rabla normal cumulate), alegerea a fost simpla si a inclinat balanta inspre Hyundai Ioniq 2020.
Livrare si eficienta Ioniq

Ioniq e fabricat in Korea de Sud si are un termen de livrare de aproximativ 3 luni, dar merita asteptarea.
Eficienta am observat-o imediat, iar datele furnizate de producator nu sunt departe de realitate. In conditiile de 11 grade Celsius mergand cu o viteza constanta prin niste sate ale patriei cu 60-70 km/h am reusit si un consum de 9 kWh/100 km, ceea ce mi s-a parut incredibil, asta cu climatizarea pornita si setata la 22 grade Celsius.
Comparatia consumurilor cu alte doua Ioniq-uri model 2018 si 2019 poate fi urmarita saptamanal pe pagina electromobilitate.com.
