Tesla Model 3 – noutati din garajul nostru virtual

Iarna este inca aspra in Motor City de unde vin informatiile despre TM3 („timi trei”), in timp ce primavara aproape s-a instalat in Las Vegas, zona in care circula TVG („teslavegasgirl”).

Diferentele de temperatura se reflecta cat se poate de clar in consumul mediu inregistrat de cele doua Tesla Model 3 long range, tractiune spate, pe care le urmarim de mai bine de un an.

Sursa: meteoblue

Chiar daca acest model, cu cea mai mare autonomie dintre mezinele Tesla, nu se mai asambleaza in SUA, productia va fi re-lansata in China, unde climatul si terenul plat de pe coasta de est, diminueaza avantajele modelelor cu tractiune integrala.

De ce este impoprtanta coasta de est a Chinei pentru industria auto de orice fel si electromobilitate in mod special? … fiindca populatia este mai mare decat cea a Europei si SUA la un loc si fiindca este mai instarita decat cea din zonele centrale si de vest.

TVG – „teslavegasgirl

Informatii consum TVG transmise de Roxana

TVG parcurge naveta zilnica intre Henderson si Summerlin, pe autostrada de centura, cu viteze cuprinse intre limita legala (100 km/h) si „stop and go” la orele de varf. Diferenta de consum intre media dupa aproape un an, 14 kWh/100km, si cel din ultima luna, 14.2 kWh/100km, este nesemnificativa.

Este un caz particular, determinat de circulatia intr-un climat extrem de cald, unde 8 – 9 luni pe an se utilizeaza intens climatizarea atat in timpul mersului, cat si pe durata parcarii, utilizand functia „climate on” sau „dog mode”, cand Milo sau Bear sunt la bord.

Cu toate acestea, pe distante scurte, mai ales in diminetile reci, consumul creste semnificativ, fiindca o pare din energia stocata in acumulator este utilizata pentru aducerea acestuia la temperatura optima de functionare.

Exemplul utilizat, 7.2 km cu 18.9 kWh/100 km, este cu 35% mai mare decat consumul mediu de la achizitie. Tocmai acest consum ridicat pentru distante foarte scurte in oras a dat multe batai de cap si comentarii noilor proprietari de Model 3, pe parcursul primului sezon rece.

Drumurile scurte in oras, combinate cu tentatia (irezistibila) de a pleca primul de la semafor, rezulta de obicei intr-un consum de speriat, dar pe termen lung se aseaza la valori caracterisitce stilului de condus, al incarcarii, terenului si anotimpului. Incepand cu a doua iarna, panica dispare …

TM3 – „timi trei

Informatii de consum TM3 transmise de Monica

Cu totul altfel arata diferenta de consum pentru acelasi model cu un kilometraj total foarte apropiat, dar care circula in cu totul alte conditii. Dupa calatoria lunga din Motor City, via Norvegia, pana la Timisoara, participarea la prima editie ElectRoMania, intalnirea proprietarilor EV de la Bran si test drive-uri oferite in cinci tari, TM3 se multumeste in prezent cu drumuri ocazionale, relativ scurte.

Clima aspra iarna in Michigan duce la diferente considerabile de consum, 31%, intre ultimele doua saptamani (19.3 kWh/100km) si consumul mediu incepand de la achizitie (14.7 kWh/100km).

Eficienta remarcabila realizata de Tesla cu Model 3, indiferent de conditiile de utilizare, este confirmata si de faptul ca dupa mai mult de 25.000 km parcursi cu cele doua Model 3 in climat si cu viteze total diferite, rezulta intr-o diferenta de consum de doar 5%.

NOTA: pe masura ce numarul Tesla Model 3 inmatriculate in Romania se inmultesc, am fi bucurosi sa publicam aspecte din experientele locale.

Adresa contact: office@electromobilitate.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.