Pentru cei ce urmăresc evoluția Konițelor din cadrul proiectului Electromobilitate începând din luna mai 2020, nu mai este o noutate că echipa #konașilor a fost in 2021:
- cea mai numeroasă, cu opt participanți;
- cea mai diversă, cu trei modele (2019, 2020, 2021) și două variante (Luxury și Highway);
- conținea până astăzi singurul exemplar cu mai mult de 120.000 km la bord, achiziționat de Dan (B) second hand;
- a acumulat cel mai lung parcurs monitorizat* în cadrul proiectului: 190.415 km
* Kilometri monitorizați reprezintă parcursul raportat săptămânal sau lunar de participanții la proiect. După absolvirea stagiului de 12 luni mulți colegi au păstrat legătura cu echipa și au participat la evenimentele organizate (ElectRoMania și Trans Carpatica) dar km parcurși după absolvire, nu mai sunt raportați săptămânal.
Cu toate acestea, evenimentele importante din cariera Konițelor sunt semnalate comunității, așa cum a procedat Paul astăzi, la trecerea peste primul prag de 100.000 km, după 21 de luni de la achiziție, în aprilie 2020.
Felicitări Paul pentru prima sută de mii (aproape) fără probleme! Așteptam cu mult interes concluziile după această călătorie fascinantă în universul mobilității electrice din toată Europa!
Hyundai Kona pe plan global și european
După primele 11 luni din 2021 găsim Kona pe poziții bune ale clasamentelor de înmatriculare europene (locul 7) și cele mondiale (locul 13).


Bilanț 2021

EVdatabase indică un consum mediu de 16.2 kWh/100 km pentru modelul din 2021, dar #konașii noștri au realizat după mai mult de 190.000 km o valoare medie de 15.5 kWh/100 km.
Pentru a înțelege mai bine cum a variat consumul mediu pe parcursul anului 2021 am utilizat informațiile primite în fiecare săptămână de la trei colegi din Brașov, Bucureștii și Sibiu.

Chiar dacă valorile de consum mediu comunicate de Dan au fost în general cele mai mici, variația între vară și iarnă trădează cu ușurință că drumurile scurte prin București pot reduce autonomia cu până la 55% (ianuarie 2021).
Experiența lui Titus la Sibiu a fost asemănătoare (+47% în decembrie), doar Andrei pare să se sustragă grijilor electromobiliștilor în sezonul rece. În realitate, modul în care Andrei a utilizat Kona în 2021 la drumuri lungi, realizând o medie de 194 km pe zi, generează variații mai mici între valorile minime și cele maxime.
La celălalt capăt al spectrului au fost valorile comunicate de colegii cu drumuri zilnice foarte scurte și perioade lungi de preîncălzire sau staționare cu climatizarea pornită.
Pentru a înțelege migala cu care sunt culese informațiile succinte prezentate în bilanțul anual, Cosmin a realizat un rezumat al ultimelor săptămâni din decembrie.
#konașii: ultimele săptămâni din 2021
Avem un final de 2021 care ne aduce un trend descendent din toate punctele de vedere pentru echipa Kona: kilometrii, consum, dar și o iarnă mai blândă.
Datele ultimelor 3 săptămâni din 2021 în echipa Kona:

Graficul consumului mediu săptămânal este influențat de scăderile de temperatură din perioada Sărbătorilor. Se observă aceste scăderi de consum pentru cei patru participanți activi în prezent în proiect, mai ales în ultima săptămână.

În cele trei săptămâni s-au strâns 7303 kilometrii parcurși de konițe. Adăugăm la această zestre și cei 2777 din săptămâna 49 și vom avea puțin peste 10.000 km în ultima lună a lui 2021.
Graficul domeniului de consum Hyundai Kona ne arată cât de mult influențează modul de utilizare consumul. Mai jos vedem diferența între iarnă trecută și cea actuală. Pe de o parte media valorilor minime este aproximativ la fel. Pe de altă parte, media maximelor a fost trasă în sus de drumurile scurte făcute de colegii din garajul virtual Kona. Și celelalte echipe din proiectul Electromobilitate au exact aceleași observații.

Încărcările în aceste trei săptămâni au fost pe măsura utilizării. Astfel avem la Dan un total de 295 kWh. Andrei a încărcat 614 kWh, iar eu 229 kWh.
Planuri pentru 2022
Prin prisma datelor centralizate săptămânal în cadrul proiectului Electromobilitate realizăm statistici legate de consum, încărcări și costuri. Aceste informații utile adaugă puncte de referință pentru cei ce evaluează achiziția unui automobil electric în 2022, accelerând fenomenul electromobilistic, care ia amploare peste tot în lume.
Ce așteptări avem de la 2022? Mai exact, ce alte statistici și experiențe împărtășite ne-ar fi de folos?
Toate informațiile ar trebui să ne ajute să calculăm eficiența mașinilor electrice în țara noastră. Economiile pot fi realizate atât financiar, cât și din punctul de vedere al emisiilor poluante.
Știm că bateria este influențată de condițiile de drum și de vreme, dar dincolo de asta am putea geolocaliza eficiența mașinilor din proiect și compara în continuare cu ceea ce ne oferă EV-Database.
O alta componentă importantă este grijă față de sistemele informatice ale mașinii. ECU, BMS, infotainment, dar și diverse mici controlere rulează software. Acest software e important să primească îmbunătățirile necesare. Aici intervine producătorul și grija sa pentru client. Noi suntem cei care am putea să aducem o statistică în care să urmărim pas cu pas ceea ce face producătorul pentru sistemele mașinii noastre.
Experiența lui Tudor, care a condus zeci de mii de kilometri cu fiecare din cele trei generații de modele electrice lansate de Hyundai (Ioniq 2019, Kona 2020 și IONIQ 5 2021) semnalează primele neconcordanțe între valorile de consum afișate la bordul noului IONIQ 5, pe care nu le-am întâlnit la Ioniq-ul original sau la Kona.
Fiindcă un singur caz nu are relevanță statistică, doar îmbogățește folclorul electromobilistic și dă apă la moară celor ce vor să mențină starea actuală din industria auto, vă invităm să participați alături de echipa noastră în 2022 cu IONIQ 5 și alte modele noi, ce vor fi disponibile in România. Scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com. Noi va așteptam cu mult interes!


We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 115 owners, documenting more than 4.1 million km, mostly in Romania, with some input from our colleagues in USA, Finland, Germany, Italy, France, Lithuania and Switzerland.