Primul model construit pe noua platformă electrică dedicată MEB a grupului VW a fost așteptată cu mult interes de numeroșii fani ai mărcii germane.
Puține firme auto tradiționale au generat în ultimii ani atâta pasiune și dezamăgire în porții egale, ca urmare a scandalului Dieselgate. Tranziția spre electromobilitate este portița de scăpare de păcatele trecutului și Herbert Diess, CEO VW, pare decis sa direcționeze imensa echipă globală (peste 200.000 colaboratori, din care 120.000 în Germania), în direcția unui viitor electric, autonom și conectat, care se va realiza „cu sau fără VW” („Tranziția va fi încheiată în zece ani – cu sau fără Volkswagen”).
In cadrul proiectului Electromobilitate echipa ID.3 s-a format imediat după livrarea primelor exemplare în România, începând cu Daniel (TM), urmat de Cosmin (B), Alexandru (B), Călin (CJ) și Dan (TM). Cei cinci proprietari au scris cu multă generozitate despre experiențele individuale și testele efectuate pentru o mai bună înțelegere a mașinii (linkuri la numeroase articole despre ID.3 la final).
Înmatriculări globale și în Europa
În ciuda problemelor inițiale de soft, cu o lună înainte de finalul anului 2021 găsim ID.3 pe poziția a doua a înmatriculărilor europene și pe poziția a șasea în clasamentul global.


Bilanț echipa ID.3
Colegii noștri ne-au transmis informații despre un total cumulat de 82.798 km, care au fost parcurși cu un consum mediu 18.1 kWh/100 km, valoare ce depășește cea indicată de EVdatabase pentru 1st Edition (imaginea de jos) dar și pentru modelul echipat cu acumulatorul de 45 kWh, utilizat de Dan (TM).


Daniel, Cosmin și Alexandru au depășit 21.000 km în 2021, un parcurs relevant pentru a înțelege variația consumului în toate anotimpurile. Din motivele pe care le explică Alex în detaliu mai jos, consumul a fost mai ridicat în perioada decembrie – martie decât media realizată în sezonul rece de întreaga echipă implicată în proiect.
Pentru cine va avea un caz de utilizare asemănător cu cel descris de Daniel, creșterile de consum în perioada rece pot fi mult mai mari, ID.3 nefiind deocamdată prieten cu drumurile scurte în oraș. Viitoarea variantă de soft promite să rezolve principalele probleme semnalate de actualii proprietari.
Luna august a fost cea în care majoritatea colegilor din echipa proiectului Electromobilitate au realizat consumul minim, Daniel dedicând un articol modului în care se poate realiza valoarea de consum WLTP: VW ID.3 – cum poate fi atinsă autonomia WLTP
Consumul săptămânal
Sensibilitatea la frig cu care au fost trimise la drum primele modele bazate pe platforma MEB a fost semnalată și de Laurențiu (VW ID.4) și este destul de ușor de „citit” din fluctuațiile foarte mari ale valorile medii de consum de la o săptămână la alta, cu salturi de peste 50% în sezonul rece.
O privire mai detaliată asupra cauzelor este posibilă cu ajutorul lui Alexandru, care trece în revistă primul an alături de ID.3, din punctul de vedere al proprietarului.
2021 alături de VW ID.3
Anul 2021 alături de VW ID3 a fost plin de surprize, atât bune cât și mai puțin bune.
În 2021 au fost 4 update-uri de soft:
– 1.0 – versiunea inițială, plină de erori.
– 2.0 – versiunea care a reparat din erorile grave, pentru update a fost necesară deplasarea în service.
– 2.1 – o versiune similară cu 2.0, dar cu posibilitatea de a efectua următoarele update-uri OTA (Over the Air), pentru update a fost necesară deplasarea în service.
– 2.3 – este cea cea mai nouă versiune disponibilă, mult îmbunătățită comparativ cu versiunile anterioare (mai stabilă, puține erori, interfața schimbată, iar aceasta răspunde mai repede la comenzi). Pentru update nu a fost nevoie de deplasarea în service.
După fiecare update al softului, experiența utilizării a devenit din ce în ce mai bună, dar din păcate managementul termic al bateriei nu a fost îmbunătățit, iar penalizarea s-a văzut la consum.
Iar dacă tot a venit vorba de consumul de energie, aici putem vorbi de 2 scenarii, in functie de anotimp.
Experiența cu ID3 este minunată pe timp de primăvară, vară și toamnă, iar dacă ești puțin atent la drumurile mai lungi (de peste 300km) atunci ID3-ul poate înlocui cu succes o mașină cu motor termic.
Experiența pe timp de iarnă sau temperaturi scăzute (de la 4°C în jos) poate deveni mai complicată. Încălzirea habitaclului cu PTC-uri (pentru toate modelele 1st Edition, plus pe multe altele configurate ulterior fără pompă de căldură) și încălzirea bateriei până la 10°C, adaugă penalități mari consumului.
Cât de multă energie se pierde cu această încălzire și dacă într-adevăr afectează consumul depinde de modul cum folosim mașina.
Pentru a calcula 2 scenarii ipotetice, vom alege un consum mediu la temperaturi mici de 18 kWh/100 km, un consum de 1.5 kWh pentru încălzirea bateriei și alți 1.5 kWh necesari precondiționării habitaclului.
Dacă parcurgem 250 km, fără oprire, vom obține:
250km * 18 kWh/100 km + 1.5 kWh + 1.5 kWh = 48 kWh, unde 48 kWh pentru 250 km ar însemna un consum mediu de 19.2 kWh/100 km.
Dacă parcurgem 250 km, fragmentat în 5 deplasări (sau mai multe cum este cazul în aglomerațiile urbane), vom obține:
250 km * 18 kWh/100 km + 5 x (1.5 kWh + 1.5 kWh) = 45 kWh + 15 kWh = 60 kWh, unde 60 kWh pentru 250 km ar însemna un consum mediu de 24 kWh/100 km.
Deci, un consum cu până la 25% mai mare, cauzat doar de răcirea bateriei și habitaclului în timpul opririlor suplimentare din exemplul de calcul.
Din păcate, ID3-ul nu este singurul model sensibil la vremea rece, toate electricele au un consum mai mare pe timpul iernii. De aceea este recomandat să anticipați cum veți folosi mașina electrică. Pentru siguranță, echipați-o cu pompă de căldură, costul acesteia va fi amortizat de consumul scăzut și prețul la revânzare.






În 2021 nu a fost nevoie să fac vreo revizie cu ID3, pentru că prima revizie este programată la 2 ani, fără limită de kilometri.
Cu toate acestea, Daniel (TM) a făcut revizia dintr-o eroare a service-ului, mașina lui atingând 30.000 km. Revizia a costat 330 lei.
Planurile de viitor cu ID3 ar fi trecerea la versiunea de soft 3.0 în prima parte a anului, înlocuirea bateriei de 12 V sub formă de acțiune generală ID, iar pentru ID3-urile din prima generație (1st Edition) se așteaptă înlocuirea BMS-ului pentru atingerea puterii de încărcare de 125 kW.
Daca sunteți interesați de achiziția unui ID.3 în 2022, găsiți numeroase informații scrise de proprietari despre conviețuirea cu acest model în următoarele articole:
- VW ID.3 – Temperatura, încălzirea bateriei și viteza de încărcare pentru varianta de 58 kWh
- VW ID.3 – „am luat Golful pentru că nu puteam încărca la hotel și pierdeam prea multă vreme”
- „Autonomia ID.3 redusă la 200 – 250 km iarna”
- VW ID.3 a pierdut 50% din autonomie în primele două săptămâni din decembrie
- VW ID.3 – consum la început de decembrie și statistici de încărcare
- Din nou la drum cu VW ID.3 (episodul 2)
- Bilanț de noiembrie – echipa VW ID.3
- VW ID.3 și Tesla Model 3 – test paralel la 90 km/h
- Două excursii cu ID.3 45 kWh (primul episod)
- VW ID.3 – excursie de la București la Miercurea Ciuc
- VW ID.3 – experiențe maramureșene
- De vorbă cu proprietarii de ID.3 după prima parte a update-ului 2.3
- VW ID.3 – cât se degradează acumulatorul după primul an?
- VW ID.3 – test de consum la 90 km/h (ediția a II-a)
- Echipa VW – aniversarea primului an alături de ID.3
- După un an cu ID.3, s-au urcat electronii la cap ?
- Ultimele călătorii de vacanță și pregatiri de școala cu ID.3 și ID.4
- FOTOREPORTAJ – cu ID.3 în vacanță prin țară (partea a doua)
- FOTOREPORTAJ – cu ID.3 în vacanță prin țară
- VW ID.3 – drumuri în oraș cu un experiment… de răbdare
- VW ID.3 și ID.4 – de la drumuri de pământ la autostrada spre litoral
- VW ID.3 – detalii despre acumulatorul de 58 kWh
- Echipa ID.3 și ID.4 – cum a decurs actualizarea de soft OTA?
- „Practic, niciunul din planurile mele nu a mers așa cum am vrut eu” – excursii cu ID.3
- Cu ID.3 și bicicletele prin județul Timiș
- Telegrame de vară de la echipa ID.3
- Călătorie în luna de miere cu ID.3
- ID.3 – uzura anvelopelor ar putea anula economiile făcute cu reviziile sau combustibilul?
- Prima întâlnire cu canicula pentru ID.3 și ID.4
- Pe drumuri de munte cu VW ID.3
- Prima excursie cu ID.3 pe litoral
- Viața cu ID.3 și o excursie în Bulgaria
- Dialog cu proprietarii de ID.3 și ID.4
- Test paralel cu VW ID.3 la viteză constantă
- ID.3 la munte
- Bilanț de primăvară – echipa VW ID.3 și ID.4 (episodul IV)
- VW ID.3 și prețul pieselor de schimb
- Exemple de consum extrem cu VW ID.3 (partea a doua)
- Experiențe inedite cu VW ID.3 (prima parte)
- Experiențe cu ID.3 – alarmă falsă
- VW ID.3 – primele semne pozitive pentru autonomia de vară
- VW ID.3 – între dragoste și dezamăgire
- Impresii despre ID.3 după primul trimestru 2021
- VW ID.3 – odată cu sosirea primăverii vorbim mai mult de autonomie, mai puțin de consum
- VW ID.3 la munte – între plăcere și durere (soft)
- Experiența mea cu ID.3 după update-ul la 2.1
- Skoda Citigo și VW ID.3 – săptămâna surprizelor neplăcute
- VW ID.3 – retrospectiva sezonului rece (episodul III)
- VW ID.3 – opinia proprietarilor despre pompa de căldură
- VW ID.3 – 3 cazuri de utilizare
- Test de consum la 90 km pe oră cu VW ID.3
- 5 lucruri care îmi plac la VW ID.3
- Impresii după 2.800 km de iarnă cu VW ID.3 1st Edition Max
- Dacă bugetul permite, ce alegem între Kia Niro, VW ID.3 și Peugeot e-2008?
- Prima iarnă cu Niro, ID.3 și e-2008

We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 73 owners, documenting over 2 million km, mostly in Romania and Europe, with some input from our colleagues in USA and Switzerland.