Introducere
In urma unor bune experiențe anterioare cu mașini second hand, Dan a decis să pornească pe calea electromobilității tot cu un model rulat, care se încadra în bugetul alocat pentru achiziție.
A ales Hyundai Kona și a devenit începând din decembrie 2020 subiectul curiozității întregii echipe Kona din cadrul proiectului Electromobilitate. Informațiile despre fiabilitatea remarcabilă a vehiculelor electrice este deocamdată mai mult în plan teoretic (datorită numărului redus de piese în mișcare), decât în domeniul practic (datorită numărului de kilometri relativ redus acumulați până în prezent).


Pentru toată lumea, actualii proprietari, cei interesați de achiziție în viitorul apropiat și mai ales electro-sceptici, rămâne însă întrebarea despre durata de viață a acumulatorului, cel mai scump sistem al unei electrice. În cazul lui Dan, un recall datorită unui potențial defect de fabricație, s-a transformat într-un eveniment norocos, care va echipa Kona, trecută de 115.000 km, cu un acumulator nou.
Odată cu tranziția spre Tesla, care beneficiază în prezent de subvenția prin programul rabla plus, doar în echipa noastră au devenit disponibile patru modele cu un singur an vechime, a căror proprietari au umblat prin service-uri să rezolve problemele copilăriei. Buburuza lui Marius, singura care s-a comportat impecabil în primul an, a plecat spre Bulgaria, dar două Peugeot-uri e-2008 și un Renault Zoe așteaptă noii proprietari.
Având istoricul de utilizare și cel de service pentru fiecare exemplar descris săptămânal în rapoartele echipei Stellantis și Zoe, suntem convinși că potențialii cumpărători vor lua o decizie bună alegând oricare din cele trei modele încă disponibile, pe baza informațiilor amănunțite de consum real în cele patru anotimpuri și a problemelor eliminate.
Revizia de 115.000 (una sută cincisprezece mii) km
Săptămâna trecută am efectuat revizia la 115.000 km, când mi-a fost aplicat și un update de soft, de hărți, etc. Nu cred că este ultima versiune de soft, sau cea mai recentă, însă măcar apar mai multe stații de încărcare în navigație.
Totodată am aflat și cauza bătăilor pe care le aveam în partea dreapta-față. Se pare că janta e puțin ovală de la un dâmb pe care l-am luat cu viteză mai mare. Soluția temporară a fost mutarea roții de pe față pe spate, însă trebuie să găsesc un service în care lucrătorii nu fug de îndreptarea unei jante.
Costul cu service-ul a fost, ca de obicei, 470 RON, și au intrat aceleași verificări de data trecută:
- filtrul de habitaclu – doar 17% reducere, față de 30% în ianuarie;
- revizia mecanică;
- revizia electrică;
- standul de frână (nu știu dacă e obligatoriu – data trecută mi-au schimbat lichidul de frână și am înțeles utilizarea standului, dar acum nu mi-au dat nicio informație când am întrebat).
Totodată mi-au confirmat, în mod oficial, că bateria mașinii trebuie schimbată. Următorul pas este sa confirm locația de schimbare a bateriei, iar service-ul Țiriac să comande bateria nouă.
Toată distracția s-ar putea întinde pe o perioadă mai lungă, însă nu mi-au oferit informații cu privire la încărcări (dacă trebuie să limitez încărcarea până la un anumit procent). Zic asta fiindcă la o încărcare rapidă, marca Renovatio, mașina s-a oprit din încărcat la 79% (era setată la 80%), portul de încărcare era roșu, iar pe ecran aveam celebra atenționare să verific sistemul EV. Rezolvat cu decuplarea bateriei de 12 V. După „resetare”, am verificat nivelul de încărcare al bateriei de pe butonul EV: 81%. O situație ciudată…
În rest mașina funcționează impecabil. Am încărcat la priza de la bloc, cu un cost orientativ de 35 RON.

Articolul introductiv scris despre Kona cu cel mai mare număr de km din cadrul proiectului Electromobilitate
