Prima Kona cu peste 100.000 kilometri a parcat în garajul nostru virtual

Introducere

Pentru cititorii sârguincioși și orientați spre detalii ai blogului nostru, numele Dan Mihalea este cunoscut din rubrica de comentarii, unde nu de mult ne povestea despre Kona achiziționată cu puțin peste 100.000 km la bord.

După câteva schimburi de mesaje, legate de problemele apărute la Kona, sau mai precis LIPSA acestora* după un parcurs atât de respectabil, Dan a decis să participe la proiectul Electromobilitate, începând din 1 ianuarie.

Ca tuturor voluntarilor ce contribuie la proiect, i-am solicitat o scurtă introducere și câteva informații despre decizia de a păși în complexul univers al mobilității electrice.

Am primit una din cele mai fascinante povești despre decizia de a începe călătoria electrică cu un automobil second hand, care permite satisfacții maxime cu un buget rezonabil, după cum veți constata. Remarcabilă este și soluționarea problemei încărcării la bloc.

BUN VENIT DAN în echipa proiectului Electromobilitate!

Cu Hyundai Kona, dincolo de suta de mii de kilometri

Mă numesc Dan Mihalea, sunt programator și cochetam de multă vreme cu achiziția unei mașini electrice.

Eu am deținut din 2016 până acum o Honda Civic (1.8 litri benzină, 140 CP, 173 Nm) de care am fost foarte mulțumit. Interesul pentru o mașină electrică a pornit în 2017, de pe vremea când descopeream clipurile lui Bjorn Nyland cu Tesla.

Programul rabla plus și efectul Buhnici

Ulterior am aflat de programul Rabla plus, care iți scădea 45,000 RON din valoarea brută a mașinii, și apăreau primele clipuri cu Buhnici pe youtube, care a mers până în Germania să-și achiziționeze Model 3-ul pe care îl deține în prezent. Totodată, a fost persoana care a explicat ceva mai pe larg acel program (de subvenționare) al statului.

In vremea aceea, uitându-mă în piață, nu am fost mulțumit de ofertele producătorilor în ceea ce privea capacitatea bateriei sau dotările mașinii. Mă așteptam la ceva mai mult pentru prețul relativ mare de achiziție.

Leaf și Zoe

Cele mai grozave erau Nissan Leaf și Renault Zoe, însă nu îmi plăcea design-ul autoturismelor și nici bateriile de aprox. 40 kWh, care oricum am văzut că erau criticate pentru faptul că pierdeau din capacitate destul de repede.

Am fost la un test drive cu Leaf-ul, mi-a plăcut cum s-a comportat mașina, însă tot nu mă vedeam conducând așa ceva pe strada. Venind de pe Honda Civic, îmi doream o mașină care să arate bine (să fie frumoasă dpdv. al design-ului) și care să-mi ofere o gardă la sol mai înălțată, pentru trotuarele bucureștene.

Niro și Kona

Peste doi ani, în 2019 observ că apare pentru prima data Kia e-Niro în clipurile lui Bjorn, iar acum așteptam să apară pe la noi. Pe site-ul distribuitorului Kia din Romania era plasat un articol care prezenta succint autoturismul, însă nu erau prețuri afișate, detalii tehnice, etc.

Apăruse totuși Kona electric în varianta de 64 kWh, iar cele două autoturisme știam că sunt destul de asemănătoare, făcând parte din același grup.

Uitându-mă peste informațiile de gabarit, Kona nu prea m-a impresionat. Portbagajul relativ mic și lipsa unor dotări, care se regăseau pe variantele din Germania și Norvegia, m-au pus din nou în așteptare.

Intr-un final, în 2020, apare și configuratorul de la Kia, unde mi-am configurat mașina. Prețul era mult peste buget: 41,000 € cu toate cupoanele și ofertele din partea statului. Probabil mai primeam încă 5% reducere din partea producătorului, însă tot ajungeam la aproape 40,000 €.

Buget de 28.000

In paralel îmi luasem gândul de la o electrică, fiindcă prețurile erau destul de mari pentru bugetul maxim de 28,000 €.

Incepusem să-mi caut un Peugeot 3008 cu puțini kilometri, pe care să-l cumpar. Peugeot-ul arată foarte bine, atât la interior, cât și la exterior. Avea garda de 22 cm și portbagajul ajungea la 520 litri. Mașina perfectă pentru mine într-un cuvânt. Mai mult, auzisem de la proprietarii români că motorizarea de 1.6 benzina și 180 CP era una reușită.

Însă într-o seara căutând pe olx diverse lucruri pentru Honda (niște plastice), am efectuat o căutare pentru mașinile electrice de peste 20,000 € și am dat peste mașina actuală. Prețul din anunț era de 25.500 €, 97.000 km, mașina fabricată în 2019.

Second hand ca best buy?

Imediat am considerat că era un best-buy, iar dotările pe care le avea Kona, surclasau dotările de pe Peugeot sau de pe alte autoturisme pe care le aveam în minte. Mai mare mi-a fost surpriza să aflu de la proprietarul anterior faptul că nici dânsul nu a dorit să aștepte un an livrarea Konei de la distribuitorul român, așa ca s-a dus personal în Germania și a cumpărat varianta cea mai dotată din piața germană, Premium 150 kW, care venea cu ventilație în scaune și HUD, printre altele.

Mașina a costat acolo peste 37,000 € fără TVA, proprietarul cumpărând mașina pe firmă. In țară, mașina a fost condusă în majoritatea timpului pe distanțe mari, mai precis Medgidia – Sinaia (cel mai des) și drumuri prin vacanțe în diverse zone ale țării, iar de aici și kilometrajul ridicat.

Decizia de achiziție

Pentru mine nu a contat kilometrajul, având în vedere că mașina era întreținută corespunzător și știind ca oricum mai beneficiază de garanție, cel puțin 3 ani de zile pentru ea și 6 ani pentru baterie.

Eu o voi conduce mai mult prin oraș (București) și câteodată în afara localității, prin vacanțe sau la părinți (Onești), atât cât îmi permite pandemia, vremea și timpul 🙂 Majoritatea drumurilor din București sunt pentru cumpărături, vizite la socri și plimbări de seară cu soția prin oraș, când mai discutăm diverse lucruri.

Încărcarea la bloc

In ceea ce privește modul de încărcare, am avut o lună în care am încărcat de la stațiile gratuite (am un Rompetrol lângă mine, o stație lângă autobaza de la Păcii DC de 22 kW și AFI), însă nu îmi doream să depind de acele puncte cu o capacitate relativ mică de încărcare. Rompetrol are priză DC CCS de 16 kW, iar AFI 4 prize AC Type 2 de 7,2 kW, care oricum sunt mai tot timpul ocupate de mașinile companiilor de ride-sharing. Probabil că în București sunt mai limitate soluțiile de a încărca gratuit, dacă nu ai treabă în zona în care este amplasată priza.

Consorțiul Kaufland-Renovatio nu mi-au mai dat cupoanele în luna Decembrie, fiindcă nu cumpărasem ceva de pe data de 1 Noiembrie 2020, iar apoi au tot schimbat regulamentul acordării cupoanelor.

Cum eu am un magazin Kaufland lângă mine, vor fi cu siguranță momente în care voi primi cupoanele acelea, însă le văd utile în cazurile în care traversez țara.

Așa că am decis să investesc într-o soluție la bloc. Am discutat cu administratorul nostru, care mi-a propus varianta de a instala un contor pasant și de a trage o linie de curent monofazic pe 32 A, din linia de curent al blocului, până în dreptul locului de parcare. Astfel am cumpărat cablul (~ 45 metri de 6 mmp secțiune) și cu ajutorul unui vecin. electrician de meserie. am pus la punct într-o zi de sâmbătă toată instalația. 

Evident că au fost colocatari nemulțumiți de această decizie, chiar dacă am autorizat și am verificat întregul proiect cu electricieni sau companii autorizate de către ANRE.

Acum am în dreptul locului de parcare priza pentru a încărca cu maxim 7,2 kW, iar totul a costat în jur de 1000 RON.

* NOTA: După o zi de la interesanta relatare de mai sus am primit o completare cu următorul mesaj de la autor:

Ce nu am apucat sa menționez  este faptul că la revizie mi-au zis că discurile și plăcuțele sunt cele originale și arată ca noi, nefolosite.

Mă gândeam că în 100,000 km la Honda aș fi schimbat cel puțin trei seturi de discuri și de două ori sau de trei ori atâtea plăcuțe 🙂

2 Responses

  1. Bogdan spune:

    Parcă cei de la Hyundai ne-au ascultat dorințele. Văd că acum Kona este exact 28.000 pe site-ul importatorului. Îmi pare tare rău că nu am așteptat câteva luni pentru o Kona. Poate la anul…..

  2. Dan Mihalea spune:

    Acum a aparut si 2020 Hyundai Kona Luxury, care costa un pic peste 30,000 €
    Insa a mea, fiind cumparata din Germania are cateva dotari care nu erau pe piata din Romania, precum HUD, scaunele ventilate si probabil cateva sisteme de siguranta in plus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.