Prima zi
La momentul scrierii acestor rânduri a trecut deja o săptămână de la prima zi a Transylvania Classic, cea în care mașinile au fost prezentate în Piața Mică din Sibiu. Iar până la momentul publicării a mai trecut o săptămână și ceva. Asta datorită timpului meu liber limitat.
Pentru cine e familiarizat cu Sibiul, intrarea în Piața Mică s-a făcut pe strada Avram Iancu, pe sub Turnul Sfatului, apoi stânga în Piața Mică, spre clădirea Primăriei, în spatele Bisericii Romano-Catolice. Aici a fost locul ”electricelor” pentru 3 zile. Și, cum foarte bine a remarcat Tudor Roșca, președintele AERO, trecătorii nu au mai vorbit de ”uite o mașină electrică pe aici”, ci despre ”zona cu mașini electrice”!
Au fost 3 zile intense și mi-a luat o perioadă să-mi pun ordine în gânduri și să încep să le aștern ”pe hârtie”.
În prima zi, de prezentare a mașinilor, am fost lângă mașină până spre 10 seara, ca să arat celor interesați cum e ZOE.
Au fost curioși, în sensul bun al cuvântului, tineri, colegi, potențiali cumpăratori. Și-au făcut o idee din spatele volanului mașinii parcate, au fost suprinși de faptul că ”motorul e pornit acum”, deși se aude… nimic.
Cred că un drive test le-ar deschide și mai mult porțile spre tainele mașinilor electrice, pe care le poți cunoaște îndeaproape conducându-le; opțiunile sunt deschide, ușile reprezentanțelor la fel.
Eu unul rămân ”surprins”, în mod plăcut, bineînțeles, de liniaritatea accelerarii, de puterea disponibilă pe o mașină mică, de ușurința în depășiri atât la viteze mici, cât și în urcare pe un drum de munte cum e Transfăgărășanul. Lucrurile de genul acesta chiar trebuie cunoscute de oricine înainte de a vorbi (în cunoștință de cauză) despre o mașină electrică.
A doua zi
Ziua de vineri a început cu informații generale din partea organizatorilor, în cadrul unui briefing de 45 minute. Apoi ne-am uitat pe roadbook-ul primit, căutând să ne dam seama care e traseul în detaliu. Pe harta generală traseul arată așa (vezi ”Etapa 1” pentru ziua de vineri, respectiv ”Etapa 2” pentru ziua de sâmbătă):
De fapt, traseul din roadbook arată ca în exemplul de mai jos:
Parcurgerea traseului fără copilot, mai ales pentru cineva care nu cunoaște zona, este aproape imposibilă. Cu atât mai mult cu cât e nevoie de ștampile care sunt puse în zone unde ajungem după parcurgerea unor bucle în interiorul localităților.
Înainte de plecarea în cursă fiecare mașină, electrică și clasică, a primit un transponder, plasat prin lipire cu bandă dublu adezivă pe geamul dreapta spate. Transponderul este alimentat de la o mică baterie de 12V, ~7AH, plasată la picioarele pasagerilor spate. Mai multe despre cronometrare pe pagina organizatorilor.
Startul primei mașini a fost la ora 12:00, iar următoarele au plecat la fiecare minut dupa aceea, în ordinea numerelor de concurs. Având numărul 57, noi am plecat cu ZOE la ora 12:57.
Prima parte a Etapei 1 a fost următoarea:
Am ajuns la Orlat în jurul orei 16, trecând prin zone unde am ajuns la limită, prin zone unde ni s-a cerut să mergem (și am mers) cu 20 km/h, dar și prin zone unde ne-am bucurat de accelerarea puternică și liniară a lui ZOE. Am pornit din Piața Mică cu 94% baterie și 321 km autonomie indicată în bord. În Orlat, după 100 km pe traseul primit, aveam 67% baterie și 237 km autonomie în bord.
Diferența maximă de altitudine a fost de aproape 600 m:

A doua parte a Etapei 1:
După o masă gustoasă la Conacul Maria Theresa Orlat și admirarea mașinilor participante, ora de pornire din Orlat a primei mașini a fost 18:00. Pornirea noastra cu ZOE a fost la 18:57, pe traseul Gura Râului – drumul spre Păltiniș – Rășinari – Sibiu.
După alți 30 km parcurși am revenit în Piața Mică spre ora 19, cu 57% baterie și bordul lui ZOE indicând 200 km autonomie.

A fost o zi lungă și obositoare. Urma încă o zi plină, care a început înainte de ora 7 dimineața, despre care vom scrie în articolul următor.

Inginer ca meserie, voluntar din convingere, dornic sa ajut cat si pe unde pot. Colaborator electromobilitate.com din 2019. Pasionat de vehicule electrice, precum si de orice e in beneficiul comunitatii.