Hyundai prezintă primul model din gama IONIQ (actualizat cu specificații globale)

Așteptat cu multă nerăbdare, noul Ioniq 5 este foarte apropiat de conceptul Hyundai 45 prezentat la ultima ediție IAA – Frankfurt și a fost lansat în patru variante, cu un acumulator puțin mai mare (78 kWh) pentru America de Nord decât cel destinat piețelor globale (73 kWh).

Datele tehnice cunoscute sunt cuprinse în tabel, care are ca sursă comunicatul Hyundai și datele preliminare din EVdatabase.

Fiind primul model construit pe noua platformă electrică dedicată (E-GMP) a grupului Hyundai-Kia, Ioniq 5 impresionează cu spațiul interior pus la dispoziție de cel mai mare ampatament din clasa sa: 3000 mm, un plus de 229 mm față de ID.4 și 235 mm față de Enyaq.

Spațiul interior generos este configurabil atât prin deplasarea scaunelor spate 60/40 cât și a consolei centrale, ce poate culisa 140 mm între rândul din față și cel din spate.

Echipa Hyundai a reușit o împachetare mai compactă a tuturor componentelor, oferind și un spațiu de depozitare sub capota din față (frunk), care este foarte apreciat pentru depozitarea cablurilor de încărcare, a prelungitoarelor și adaptoarelor, ce fac parte din arsenalul electromobilistului.

In varianta cu un motor, tracțiune spate și acumulatorul de 58 kWh, Ioniq 5 promite 383 km autonomie, din care se pierd 26 km pentru varianta cu tracțiune integrală. Cu acumulatorul de 78 kWh și tracțiune spate, autonomia după normele WLTP este de 487 km, din care varianta cu tracțiune integrală pierde 28 km.

Încărcarea rapidă cu puteri până la 350 kW, bazându-se pe sistemul electric de 400 și 800 V, cel din urmă întâlnit în serie doar la Porsche Taycan, promite timpi de încărcare reduși, acolo unde stații cu astfel de performanțe sunt disponibile (exemple: Ionity în Europa, Electrify America în SUA).

  • 10% – 80% SOC în 18 minute
  • 100 km autonomie adăugați în 5 minute

Noutăți Ioniq 5

De îndată ce comparațiile inevitabile cu Tesla Model Y, Mustang Mach-e, VW ID.4, Skoda Enyaq și Nissan Ariya vor puncta toate asemănările, plusurile și minusurile, câteva caracteristice unice ale noului Ioniq 5, vor rămâne deasupra oricărui alt model de serie în 2021.

Încărcarea bidirecțională este cu siguranță o facilitate care surâde amatorilor de excursii și mai ales de camping, la fel cum este panoul cu celule fotovoltaice, care poate asigura energia electrică necesară climatizării interiorului vara. Ioniq 5 oferă 3.6 kW putere pentru alți consumatori la priza montată în exterior.

Din punctul de vedere soft și funcții ADAS – advanced driver assistance systems, Hyundai afirmă că noua generație denumita Hyundai Smart Sense are performanțe superioare celei deja foarte bune, cunoscută de la Ioniq și Kona. Detalii găsiți în paragrafele dedicate ADAS și conectivitate din comunicatul Hyundai.

Deși dispune de scaune și volan cu încălzire, din descriere se pare că Hyundai a ales din nou ca preîncălzirea să poată fi efectuată cu ajutorul aplicației, doar când Ioniq 5 este conectat la o sursă de curent.

Livrările variantelor globale, produse deocamdată doar în Coreea de Sud, vor demara in prima jumatate a anului, iar cele pentru piața nord americană vor fi disponibile în a doua jumătate a anului.

Urmează obișnuitele comparații cu concurenții direcți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.