Încă de când am hotărât să achiziționez o mașină electrică, principala întrebare pe care o primeam a fost: „Bine, dar poți să o folosești și în afara orașului?”.
Recunosc că la început am fost și eu sceptic de ideea unui drum lung, pentru că am fost obișnuit cu altfel de mașină.
În fiecare zi învăț să apreciez din ce în ce mai mult electromobilitatea și fiindcă săptămâna aceasta am mers în interes de serviciu la Brașov, am decis să merg cu Zoe. Deși aveam posibilitatea de a călători cu mașina de serviciu, am ales să merg cu Furia pentru a-mi satisface curiozitatea unui drum lung, cu diferențe mari de altitudine și range împins spre limită.
Pregătirea pentru acest drum a fost una ușoară, mai ales când am observat pe PlugShare că pot încărca chiar la hotelul la care voi fi cazat, dar despre acest lucru voi povesti mai târziu.
Plecarea către Bacău
Luni dimineața trebuia să fiu la ora 11 la Brașov și din acest motiv am ales să plec de duminică până în Bacău și să rămân peste noapte acolo. Am încărcat mașina acasă de sâmbătă de la 20 % pana la 99% în 7h 35 min, iar dimineața aveam un range estimat de 367 km.
Drumul către Bacau a fost aglomerat și cu două radare, dar am păstrat limitele legale și am condus într-un ritm relaxat către destinație. Am ajuns cu SOC 63% și un consum de 12.9 kWh/100 km.

Viteza medie de deplasare de 62,3 km/ora a fost una favorabilă, pentru cât de aglomerat a fost drumul și pot să spun că până aici nu a existat o diferență notabilă față de o mașina convențională.

Am oprit la Lidl pentru a face câteva cumpărături și am decis să pun mașina la încărcat, cât timp aștept share location de la un coleg. Furia a stat la încărcat pentru 12 minute la o priză CCS din dotarea Lidl, iar în acest timp a încărcat până la 84% cu un cost de încărcare ZERO.
Bacău – Brașov
A doua zi dimineața m-am întâlnit cu alți colegi cu două mașini, pentru a pleca împreună către Brașov, Zoe a pierdut peste noapte 2% din încărcare.
Am avut parte de un drum foarte aglomerat în Măgura, dar serpentinele nu au reprezentat o problemă pentru Zoe, care a fost chiar distractivă de condus pe astfel de drumuri.
Marea emoție a reprezentat-o urcarea pasului Oituz, moment în care colegii mei glumeau zicând că pregătesc șufa să mă tracteze. Cu o diferență notabilă de altitudine și un drum destul de anevoios, am ajuns în vârf cu un consum de energie de aproximativ 15 % din acumulator, dar recuperarea în momentul coborârii a fost spectaculoasă.
După acest segment de drum nu mai existau probleme, iar range anxiety era de mult pierdut. Am ajuns în Brașov cu SOC 31% și un consum de 14,5 kWh/100 km. Nu am simțit o diferență de viteză, ținând cont că am mers în tandem cu celelalte două mașini.
Cu toate acestea eram mult mai relaxat și mai odihnit, datorită absenței vibrațiilor și a zgomotului și clar mai fericit decât dacă aș fi ales să fac acest drum cu Octavia.


Brașov-Suceava fără încărcare? Floare la ureche!
Marți am pregătit mașina pentru plecarea de a doua zi și am încărcat la hotelul unde am fost cazat. Acest hotel este Qosmo, recent deschis în Brașov într-o zonă rezidențială, un hotel cu mâncare gustoasă și personal exemplar.
Încărcarea a fost posibilă datorită dotării cu 4 stații de încărcare cu o putere de 22 kW, puse la dispoziție în parcare prin EON Drive. Deși eram pregătit să încarc prin aplicația Carge, am fost plăcut surprins să aflu că gazdele oferă alimentarea gratuită pentru clienții Qosmo. Recomand cu căldură acest hotel tuturor colegilor electromobiliști și nu numai.
Condițiile de plecare au fost puțin diferite, deoarece acum mașina a fost plină cu diferite lucruri necesare serviciului pe lângă bagajul meu, dar eram decis să ajung acasă fără să încarc pe drum. Am plecat din Brașov la ora 11 și am ajuns acasă la ora 18.
Drumul a fost mai aglomerat decât prima dată, iar acum pasul Oituz nu mai reprezenta un obstacol și am oprit doar în Roman, pentru o pauză de baie. În acest moment aveam 42% SOC. Curiozitatea m-a împins și la un mic condus sportiv pe ultimii 100 km. Cu toate acestea am ajuns acasă cu 16% din baterie și un consum de 12,9 kWh/100 km.


Concluzii
După această experiență am de notat doar puncte pozitive:
- viteza de drum a fost asemănătoare unei mașini clasice;
- cuplul mare m-a ajutat să trec cu brio prin serpentine și a făcut chiar distractivă deplasarea;
- lipsa vibrațiilor și zgomotului de fundal mi-au oferit un confort sporit și am reușit să mă bucur de fiecare melodie din playlist;
- cu o distanță parcursă de 333 km și diferente serioase de altitudine am ajuns la destinație cu SOC 17% cu care puteam lejer să ajung în Botoșani, spre exemplu. Furia mi-a oferit o experiență net superioară mașinii convenționale.
Este mașina electrică pentru oricine? În articolul precedent am spus că NU și îmi voi păstra opinia și acum, dar oare câți dintre noi nu și-ar satisface nevoile zilnice de deplasare și distanțele lungi cu o astfel de mașină?
Oare cât ar economisi firma, dacă majoritatea delegațiilor s-ar face cu vehicule electrice, așa cum am demonstrat că se poate la acest drum, fără probleme?
Chiar dacă poluarea sau codul roșu pentru omenire nu preocupă toată lumea, flotele electrice vor înlocui treptat pe cele tradiționale, din rațiuni economice, datorită costurilor mai mici de exploatare.

Medical Rep with a passion for technology!