ID.3 pe circuit la Academia Titi Aur (ATA)

Cât am informațiile calde în minte, am să vă spun câteva cuvinte despre a doua experiență pe circuit cu ID.3, de data aceasta alături de o parte din echipa Electromobilitate, plus câteva informații de la evenimentul unde i-am avut alături de partenerii noștri de la Eldrive România și MIT MotorsKIA România.

Îl salut pe această cale și pe Gabi NICA de la Cu și despre mașini, care a documentat întreg evenimentul prin ochii critici ai unui jurnalist. Abia așteptăm materialele!

Echipa Elmob la ATA

Dis-de-dimineață am pornit spre locația circuitului de la Academia Titi Aur (ATA) pentru mult așteptata întâlnire cu colegii din echipa proiectului Electromobilitate, dar și pentru a face cunoștință cu invitații noștri.

Cât era parcarea goală, am încercat să replic o imagine din urmă cu 5 ani, când Ionică (Hyundai Ioniq 2018) primul electromobil al proiectului nostru, a fost prezent la ATA. Mi-a reușit?

KIA România – MIT Motors

KIA România - MIT Motors

Înainte de prezentarea regulilor de siguranță pe circuit de către instructorii ATA, am reușit să vedem în detaliu cele trei modele 100% electrice de la KIA: EV3, EV6 și EV9.

Superbe toate cele trei prezențe, dacă nu luăm în calcul și Niro cu care a participat colegul nostru Tibi! Dacă ar fi să le descriu în câteva cuvinte ar fi:
– EV3 – un mix perfect între cost/performante,
– EV6 – extrem de puternic, varianta AWD având 430 kW (585CP)!
– EV9 – foarte spațios, potrivit pentru o familie numeroasă cu multe bagaje.

KIA România - MIT Motors

Eldrive România

Elena Mandache - Eldrive România

Elena ne-a prezentat realizările recente ale echipei Eldrive:

  • Adăugarea în Google Maps a stațiilor Eldrive,
  • Adăugarea în Navigația Tesla a stațiilor de încărcare,
    Nu mă pricep prea bine, dar e posibil să se poată activa precondiționarea bateriei în drumul spre charger – vă rog să-mi confirmați dacă ați reușit.
  • Recomandarea de a folosi Autocharge-ul (acolo unde se poate), un pas spre viitorul fără aplicații, carduri, token-uri. Acest feature este dorit de toți electromobiliștii – din păcate ID.x-urile nu pot activa autocharge-ul,
  • Depășirea a 500 stații de încărcare în România,
  • 24/7 support call center.

ID.3 a doua oară pe circuit

Deși nu a fost prima dată pe circuit pentru mine și partenerul ID.3, cu această experiență am completat cu multe piese puzzle-ul pe care îl tot construiesc, fără să știu ce obțin!

O imagine de la start

Modul cum am parcurs circuitul (jumătate safe – jumătate on/off) a fost tocmai pentru a proteja mașina.
Circuitul de la ATA bifează mai multe puncte: de la manevrele simple de tip jaloane, până la experiența pe circuit cu un asfalt aderent, iar pentru cei care dețin o mașina de curse de macadam, o porțiune de macadam ce se continua cu o porțiune fără vizibilitate (un pod foarte abrupt). All in one!

Ce am remarcat, în special după uzura anvelopelor și presiunea la final a anvelopelor a fost că am avut mai multe viraje la dreapta, fapt ce a dus la tocirea inegală a anvelopelor.
Am pornit cu 2.5 bari pe toate 4, iar după o oră de la terminarea turelor de circuit am ajuns cu 2.7 bari pe partea stângă și 2.5 bari pe partea dreaptă.
Acum, nu vă imaginați că le-am tocit excesiv, însă e ceva vizibil.

Anvelopele de vară 215/55/18 după rularea pe circuit.

Surprinzător a fost că ESC-ul a corectat mult supravirarea și foarte puțin subvirarea!
Era aproape imposibil să reușesc să îmi plece spatele în vreun fel, însă chiar și cu acea subvirare, cel mai probabil indusă de umezeala de pe asfalt, ID.3-ul a fost extrem de previzibil. Fapt ce m-a făcut să fiu foarte relaxat pentru toate momentele din viitor în care aderența nu va fi cea așteptată.

Frânele, de data aceasta, nu mi-au mai lăsat impresia bună de data trecută, din păcate am simțit că de multe ori e necesară o frânare mai puternică.
Norocul nostru este că ID.3-urile regenerează cu 50% și atunci când bateria se află la 100%, grație buffer-ului generos de 4%, iar astfel se împarte efortul de la frânare.
Pe finalul turelor de circuit am simțit că pedala de frână nu mai este la fel de fermă. Voi încerca să ajung într-un service să verific, vreau să fiu sigur că e totul cum trebuie.

Suspensia a muncit din greu să țină cele 2T pe viraje, iar per total a fost un mix plăcut între fermă și confortabilă pe tot parcursul traseului.

Model 3 LR pe circuit

Am avut ocazia să merg pe circuit și cu Model 3-ul Long Range prin amabilitatea lui Andu. Îi mulțumesc și pe această cale!
Comparând cu ID.3-ul a fost: mai puternic, mai stabil și a frânat mai bine. Cu alte cuvinte o mașină mai bună per total pentru circuit.

Apropos, foarte interesant zumzăitul celor două motoare în sarcină maximă!

Concluzii

În primul mă bucur că am revăzut o parte din echipa proiectului Electromobilitate, pe unii colegi chiar pentru prima dată în persoană 🙂

Alături de Tibi Buzdugan la ATA

Nu sunt sigur dacă voi mai duce curând ID.3-ul pe circuit, însă dacă o să mai am ocazia, voi încerca să mă pregătesc mai bine (în special moral).

Urmează să ajungă și impresiile celorlalți participanți.
Așa că dacă urmăriți vreo mașină (așa cum urmăresc eu feedback-ul pentru Model Y, Enyaq și E-Tron 55), rămâneți aproape și veți găsi toate informațiile de interes pe electromobilitate.com.

Să ne auzim cu bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.