Săptămâna #47 ne aduce un nou prilej de aniversare în proiectul Electromobilitate. Considerăm ”absolvent” fiecare participant care contribuie cu raportări timp de un an și adaugă o mai bună cunoaștere pentru modele noi sau mai vechi de autovehicule 100% electrice.
Absolventul de astăzi, participant la evenimentele noastre din Reșița și organizator al celui din Caransebeș, a parcurs peste 42.000 km în primul an de colaborare la proiect.
Marius, pe drumuri de munte!
Marius este primul participant la proiectul nostru din județul Caraș-Severin. A parcat prima Kona MY2024 din garajul nostru virtual. Datele și experiențele echipei Marius – Kona MY2024 ne-au adus cunoaștere asupra noului model produs de Hyundai.
Cu un plus de 15 cm lungime, 2.5 cm lățime și 6 cm între axe, noua Kona este mai mare față de versiunile precedente. La greutate însă diferența e mică, doar 50 kg.
Sursa informațiilor: EV database
Vine cu o baterie doar puțin mai mare, din punct de vedere capacitate (65.4 kWh vs. 64 kWh) și același coeficient aerodinamic (0.27). Întrebările după apariția noului model erau evidente: cât consumă? Cât spațiu este în portbagaj, acest aspect fiind des criticat la prima variantă a îndrăgitului model coreean.
Ne-a bucurat decizia lui Marius de a se alătura proiectului și de a contribui cu date săptămânale pentru primul an.
Bilanț 52 de săptămâni
La finalul stagiului avem următoarele date extrase din rapoartele lui Marius:
- parcurs monitorizat: 42.279 km
- consum mediu: 14.8 kWh/100 km
- cost mediu: 14.4 lei/100 km
Luând în considerare naveta zilnică de cel puțin un dus-întors până la Reșița, vom avea un parcurs săptămânal consistent. Iar acest fapt se vede foarte bine în graficul cu valorile de parcurs săptămânal.
Observăm doar 3 săptămâni sub 400 km, care puteau fi realizate cu un plin de baterie. Estimativ vorbind, pentru că un ciclu WLTP la Kona am avea 484 km range cu un plin. În final range-ul real depinde mult de relief, condițiile de mediu și stilul personal de condus.
Un alt indicator puternic influențat de cele enumerate mai sus este consumul. Pentru cazul lui Marius de utilizare observăm o aliniere mediană a consumului în domeniul determinat de colegii #konași.
Spre comparație am observat de curând că Daniel (CJ) s-a apropiat mai mult de valorile minime. Se pot revedea valorile sale în articolul:
Fiind prima apariție a Konei model 2024 în echipa noastră, cu toții eram curioși de consum și costuri.
Costurile cu energia în primul an
Dacă despre consum am observat mai sus că nu e o mare diferență față de modelul precedent, costul cu energia este cel mai mult influențat de sursa de încărcare.
Reamintim faptul că orice ”electrică” se poate încărca oriunde exista o sursă de energie electrică și un cablu corespunzător. O priză de curent, cum s-ar spune. Acasă, așadar, e cel mai facil și de cele mai multe ori avem și costul cel mai bun.
Totuși, încărcăm și la stații publice (DC sau AC) sau stații private (puse la dispoziție de angajatori, în cadrul HoReCa, etc). De altfel costul crește când suntem în tranzit și vedem pe grafic o valoare maximă în luna iulie, când Marius s-a aflat în concediu. Tranzitul prin țară a adăugat cost suplimentar și în ultimele luni.
Modificarea adusă de Consiliul Local Reșița regulamentului local care reglementează accesul la stațiile de încărcare din proprietatea municipalității a introdus cost unic de 1 leu/kWh (TVA inclus). Această modificare se observă în graficul care prezintă costurile raportate de Marius.
Contribuțiile voluntarilor din proiect rezultă într-o mai bună cunoaștere a acestui ecosistem relativ nou, mobilitatea electrică. Fiecare colaborare poate să fie considerată unică, pentru că și noi suntem la fel. Pentru contribuția sa unică …
Mulțumim Marius!
Vă așteptăm alături de noi dacă doriți să transmiteți o poveste, experiențe unice sau dacă vreți să contribuiți săptămânal cu informații valoroase. Ne găsiți pe e-mail, la office@electromobilitate.com.
Săptămâna #47
Fiecare dintre voluntarii echipei își folosește mașina după propriul interes și mod. Știm deja acest lucru, distanțele parcurse reflectă întocmai această stare de fapt.
#konițele au parcurs în săptămâna #47 peste 3.200 km, cu un consum într-o creștere mică de la 16.6 la 16.7 kWh/100km. Cel mai bine vizualizăm datele trimise de proprietari în graficele săptămânale.
Pantele abrupte prezente mai jos au fost anticipate. Trecerea la ”bocanci de iarnă”, scăderea temperaturilor și utilizarea mai intensa a climatizării pentru siguranța și confortul pasagerilor, are impact asupra consumului. E important să fim pregătiți pentru sezonul rece cu echipare și informații de calitate.
Titus (SB)
Săptămâna 18-24.11:
- distanță: 94 km
- consum mediu: 18,6 kWh/100km
- cost 0 ron
Daniel (CJ)
În săptămâna 18-24 noiembrie Kona a acumulat următoarele date:
- 889 km parcurși
- Consum mediu: 17.1kWh/100km
- Cost încărcări: 152 lei
- 145 kwh încărcați
Pe lângă naveta uzuală, am avut un drum Dej-Suceava-Dej, motivul fiind achiziționarea unui set de baterii de pe un Nissan Leaf de 24 kWh.
Drumul dus până în Vatra Dornei a fost parcurs vineri în condiții destul de servere cu o ninsoare abundentă, am pornit cu mașina de acasă cu aproximativ 85% baterie și am ajuns cu 52%.
Sâmbătă dimineața cât timp am luat micul dejun am încărcat la Polyfazer Altex Vatra Dornei, respectiv 17,22 kWh timp de 40 min cu un preț de 41,39 lei.
Am continuat drumul spre Suceava, am încărcat bateriile în mașină și am făcut o pauză de masă la Iulius Mall Suceava, unde mașina a stat de asemenea la încărcat la o stație EON cu 25,8 kWh încărcați cu un preț de 66,58 lei timp de o oră și 3 min.
La întoarcere tot la Polyfazer Altex Vatra Dornei am făcut o pauză unde am încărcat 18,35 kWh timp de 26 min și cu un cost de 44 lei.
Gabriel (MS)
Săptămâna #47 a arătat așa:
- Distanță parcursă: 242.2 km
- Consumul mediu: 18.6 kWh/100 km
- Încărcare: încărcat acasă. Hidroelectrica + panouri
Distanța parcursa săptămâna aceasta e împărțită astfel:
- Luni – Vineri: Naveta la lucru.
Drumuri scurte și încălzirea înainte de plecare dimineața se vede în consum.
Marius (CS)
O săptămână cu un număr de 1160,5 km parcurși.
- Consum 16,4 kWh/100km.
- Cost încărcări 153,46 lei.
- Kilowați încărcați 139,5. Încărcări făcute la stațiile din Reșița.
Dani (AR)
Avem pentru Kokoana o nouă săptămână aglomerată.
Distanță parcursă: 862.9 km
Consum mediu: 15,9 kW
Cost încărcări: 109 lei
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂