ID.4, IONIQ 5 și producția de energie la bord

După ce Tudor ne-a povestit cum a parcurs primii 10.000 km cu IONIQ 5 RWD (aproape) fără probleme (10.000 km fără probleme cu IONIQ 5 RWD), Peter adaugă nuanțele legate de varianta AWD și Laurențiu completează cu un duș rece administrat de ID.4.

Feedback-ul primit de la dl. Mircea Dumitrescu, un înfocat suporter al comunității Electromobilitate, ne-a stimulat să lucram în detaliu cu Peter, care are instalate panouri fotovoltaice pe AWD-ul său.

Sistemul a produs 1.5 kWh în prima săptămână din aprilie și 1.8 kWh, în cea de a doua. Doar așa, ca două valori raportate la bord, nu par să ofere prea multe informații, dar când le combinăm cu consumul total de energie din fiecare săptămână, perspectiva se schimbă.

În prima săptămână, Peter a parcurs 975 km, care includ o călătorie la Târgu Mureș, și a consumat 218.4 kWh.

În aceste condiții de drum lung pe ploaie și vreme în general rece și nefavorabilă, cei 1.5 kWh produși de panourile fotovoltaice reprezintă 0.69% din energia consumată.

In cea de a doua săptămână, cu drumuri exclusiv urbane, traseul lui Peter în Timișoara a adunat 302 km, pentru care a utilizat 56.2 kWh. În această situație, producția la bord celor 1.8 kWh reprezintă 3.2% din energia consumată, un procentaj ce nu mai poate fi neglijat.

Desigur, este prematur pentru orice concluzii, dar am dorit să publicăm cele două valori și contextul în care au fost obținute, pentru a înțelege mai bine decizia Hyundai de a instala panouri fotovoltaice pe plafonul IONIQ-ului și decizia clienților de a achiziționa opțiunea.

Consum mediu săptămânal

Peter – IONIQ 5 AWD, Timișoara

Datele din aceasta săptămână (2022/CW14) pentru IONIQ5 AWD din TM:

Distanța parcursă: 302.4 km

Tip traseu: 100% oraș

Viteza medie: 26.5 km/h

Consum mediu: 18.6 kWh / 100km

Total încărcări: 91 kWh

Cost încărcare: 100.7 RON (36.6 RON acasă, restul la un încărcător enelX pe care l-am încercat din curiozitate cât am fost la cumpărături)

Energie obținută de la panourile solare: 1.8 kWh

O săptămână friguroasă și ploioasă s-a tradus într-un consum mai ridicat față de acum două săptămâni. Încă circul cu anvelopele de iarnă, probabil le voi schimba abia către sfârșitul lunii, din lipsă de timp.

Laurențiu – ID.4, Cluj

O săptămână cu unele zile cu temperaturi scăzute dimineața, care a adus din nou consumuri de 55 kWh/100 km, pe cei 4 km până la serviciu.

A compensat deplasarea din weekend cu o medie de 15 kWh/100 km.

Tudor – IONIQ 5 RWD, Timișoara

Săptămâna 04-10 Aprilie IONIQ 5 RWD a parcurs 213 km strict urbani cu un consum de 14.6 kWh/100km.

Consumul a scăzut mult față de săptămâna precedentă, datorită temperaturilor ceva mai ridicate și pentru că nu am mai circulat pe autostradă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.