10.000 km fără probleme cu IONIQ 5 RWD

În 27 Octombrie 2021 am preluat de la partenerii noștri de la Casa Auto Timișoara mult așteptatul IONIQ 5, cu acumulatorul mare și tracțiune spate.

După câteva drumuri între Timișoara și Sibiu pe parcursul cărora Dan a explorat limitele autonomiei în condiții de autostradă, am pornit în Transcarpatica, o călătorie prin țară în cadrul căreia ne-am propus să trecem Carpații cel puțin o dată pe zi alături de colegii din proiect si am acumulat 2000 km in cinci zile.

10.000 km

În data de 22 Martie 2022 am atins borna celor 10.000 km parcurși fără probleme tehnice, atât în oraș cât și la drumuri lungi prin țară. Nu am reușit încă să ies în afara țării întrucât abia în 19 Martie am primit numerele definitive, din cauza întârzierilor provocate de problemele de la serviciul de înmatriculări al județului Timiș.

Caracteristicile tehnice și performanțele dinamice ale acestui model sunt probabil deja cunoscute, așa că mă voi limita la a relata strict experiența personală după ce am parcurs câteva zeci de mii de kilometri cu Hyundai Ioniq 2019 (28 kWh), Peugeot e208 și Hyundai Kona 2020.

Comparație Kona – IONIQ 5

Este o diferență destul de mare între Kona și IONIQ5, în primul rând pentru că sunt două mașini din categorii diferite, dezvoltate pe platforme diferite. Kona poate fi considerat un crossover compact, iar IONIQ 5 un SUV (sau CUV) de dimensiuni medii, având un ampatament mai mare decât Hyundai Tucson.

La Kona, fiind o mașină bazată pe o platformă mixtă, dezavantajul este că multe spații utilizate pentru componente specifice motoarelor cu ardere internă rămân nefolosite la varianta electrică, astfel spațiul fiind limitat pentru anumite situații, cum ar fi concediile de iarnă la schi.

Ce-mi place cel mai mult la IONIQ5 este confortul și spațiul datorat platformei dedicate E-GMP, care oferă un ampatament de 3 m. Chiar dacă poate părea o comparație nepotrivită, spațiul interior este similar cu cel oferit de mașina tatălui meu, BMW X5 plug-in hybrid. Iar spațiul de depozitare de sub capota față (frunk-ul) este foarte util pentru stocarea cablurilor de încărcare, al trusei de prim ajutor sau a lichidului pentru spălarea parbrizului.

O funcție foarte apreciată la IONIQ este „one pedal driving”, care dacă este folosită cu un stil de condus preventiv poate face pedala de frână aproape inutilă întrucât poate opri mașina pe loc doar prin ridicarea piciorului de pe pedala de accelerație. O parte mai puțin plăcută este că această funcție trebuie activată după fiecare pornire a mașinii prin apăsarea padelei stângi din spatele volanului, lucru care ar putea fi remediat printr-un update de soft.

Aplicația Bluelink

Dacă tot suntem la partea de software, îmi place faptul că mașina este conectată la internet și pot fi utilizate anumite funcții prin intermediul aplicației de mobil Bluelink. Cea mai utilă este funcția de pornire a climatizării, însă și deblocarea ușilor am folosit-o de câteva ori. Aștept cu mare interes update-urile OTA ale infotainment-ului, care sunt anunțate pentru vara 2022, simplificând mult procesul anevoios de descărcare și copiere a fișierelor pe o memorie USB pentru a actualiza sistemul.

Capriciile soft-ului

Nu sunt toate bune pe partea de software însă. Am întâmpinat la început câteva probleme privind înregistrarea corectă a consumului în istoricul afișat, care au fost remediate prin update-uri de soft. O singură dată am pățit să se reseteze toate setările mașinii fără vreun motiv, dar norocul a fost că realizez periodic back-up și nu a fost nevoie să modific toate setările manual. Mai nou am probleme cu Apple Carplay, dar nu știu dacă sunt din cauza sistemului mașinii sau a telefonului. Uneori funcționează normal, alte ori se deconectează și trebuie reintrodus cablul de date în mufa telefonului.

Driving experience – tracțiune spate!

La partea de conducere, chiar dacă nu este o mașină orientată spre sportivitate, tracțiunea spate, centrul de greutate coborât și sistemele de control al tracțiunii/stabilității îmi oferă încredere și funcționează perfect chiar și pe suprafețe alunecoase. Nu am avut emoții de câte ori am urcat la Muntele Mic sau când am circulat pe drumuri acoperite cu zăpadă/polei.

Chiar și la viteze de autostradă, mașina este foarte silențioasă datorită geamurilor față și a parbrizului laminat, scaunele sunt confortabile, iar sistemele de asistență își fac treaba perfect!

Pilotul automat autoadaptiv, pentru multe persoane nu mai este o noutate, însă sistemul HDA 2 (Highway Driving Assist 2) nu am avut ocazia să îl testez până acum. Deși la început oscila destul de mult pentru menținerea benzii, cu timpul a devenit mult mai stabil. Hyundai spune că sistemul învață stilul de condus al șoferului și se adaptează. Cert este că funcția de schimbare automată a benzii este cel puțin interesantă. Nu neapărat utilă pentru că schimbarea benzii funcționează doar pe autostradă și este nevoie de inițierea acesteia prin semnalizare în direcția dorită, dar oferă un prim contact cu un astfel de sistem semi-autonom, pentru cei care nu au avut ocazia să-l încerce până acum.

Consumul în sezonul rece

Eficiența în sezonul rece, mai ales pentru cei obișnuiți cu Model 3 sau Kona, poate părea destul de slabă, dar trebuie avute în vedere dimensiunile exterioare, aerodinamica caroseriei, și cel mai important mi se pare volumul mare de aer din habitaclu, care trebuie menținut la temperatura dorită – mie îmi place mă raportez la IONIQ 5 ca fiind o garsonieră pe roți.

Consumul mediu pentru cei 10.000 km parcurși în sezonul rece a fost 19.7 kWh/100km și include drumuri pe autostradă, la munte pe temperaturi negative și mers în oraș.

Motivul pentru care consider încălzirea habitaclului ca fiind un factor important pentru consum este acela că odată cu creșterea temperaturilor, obțin constant consumuri de 12-13 kWh/100km la drumuri de oraș.

Sisteme peste sisteme, funcții, autonomie, consumuri și alte informații, dar ce vreau să subliniez este efectul de mașină care „întoarce priviri”. Mie îmi place în mod deosebit acest design pixelat, colțuros și impunător și se pare că și alți participanți la trafic îl apreciază.

Întâiul semn de apreciere a sosit în prima zi a raidului TransCarpatica, atunci când la ieșirea din Slatina-Timiș, unul dintre membri unui echipaj de poliție s-a uitat insistent la mașină și apoi la mine și a ridicat mâna cu degetul mare ridicat 👍.

Head turning!

Pe lângă rapoartele săptămânale, găsiți detalii despre experiența tot mai bogată alături de IONIQ 5 în următoarele articole:
  1. La revedere Kona, bun venit IONIQ 5
  2. IONIQ 5 – primele imagini cu detalii și valori de consum
  3. IONIQ 5 – impresii după primii 1200 km
  4. IONIQ 5 – comparație cu Kia Niro și VW ID.4 plus bilanț pentru octombrie
  5. IONIQ 5 – informații de consum pe traseul primei ediții Trans Carpatica
  6. Experiențele unui proprietar de ID.4 la volanul noului IONIQ 5
  7. IONIQ 5 – bilanț Trans Carpatica și epilog
  8. IONIQ 5 la cote maxime
  9. IONIQ 5 – VW ID.4 în paralel prin Bucovina și Maramureș
  10. IONIQ 5 – din nou în Maramureș
  11. Prima zi de schi – cu IONIQ 5 la Muntele Mic
  12. IONIQ 5 – update după a doua urcare la Muntele Mic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.