„Imaginați-vă cum ar arăta traficul în orașe având doar mașini electrice”

Introducere

Poate vă aduceți aminte de un proaspăt electromobilist care ne-a trimis o imagine cu noul său ID.3 însoțită de textul:

De ieri am intrat în posesia acestei minunatii venite din viitor” 😇

După câteva schimburi de mesaje, Dan s-a decis să se alăture proiectului Electromobilitate și ne-a trimis următoarea prezentare.

Bun venit Dan în echipa noastră și în comunitatea electromobiliștilor din România și pretutindeni!

Gânduri după achiziția primului automobil electric

Salutări și cu bucurie vă mulțumesc pentru primirea în echipa VW ID.3 din cadrul proiectului Electromobilitate.

Sunt un inginer pasionat de tehnologie și mai ales de tehnologia verde, de mic având un vis în care casa ideală era aceea în care nu depinzi de nicio utilitate publică, excepție probabil canalizarea și apa curentă, dar cine știe 🙂

Consider că trăim vremuri în care tehnologia a evoluat atât de mult, în cursul vieții noastre, încât am ajuns să ne bucurăm de aspecte pe care nu demult, copii fiind, le consideram ceva de domeniul SF-ului, având în vedere că pe vremea liceului mă conectam la internet prin dial-up doar seara, ca să prind linie telefonică mai ieftină, iar cu prietenii din copilărie aveam coduri de apelare, cu sau fără număr, pentru a nu ne consuma creditul sau a nu face cost pe abonamentul plătit din alocație 😛

Revenind în zilele noastre, tehnologia verde, circulară, în care nimic nu se risipește, cred că este cheia succesului și a supraviețuirii noastre ca omenire pe Planeta asta frumoasă, ce ne suportă din ce în ce mai greu. Un aspect important al acestei gândiri se concentrează pe mobilitatea electrică, având obligatoriu surse de energie cât mai curate.

Chiar dacă în procesul de fabricare al acumulatorilor auto de mare capacitate avem un anumit nivel de poluare, datorat elementelor chimice prin care reușim să acumulăm energia, nu sunt adeptul celor care cred că o mașină cu acumulatori are o amprentă de poluare identică cu una cu motor termic pe durata ei de viață. Asta pentru că tehnologia de producere a acumulatorilor auto evoluează atat ca fabricație, dar și ca folosire a materiilor prime reciclabile.

Dar mai mult ca orice, chiar dacă producerea lor poluează, chiar și minim, este mult mai important ca noi, în oraș, pe străzi și bulevarde să nu mai respirăm emisiile mașinilor cu motor termic.

Vă imaginați cum ar arăta traficul din orașe (eu locuiesc în Timișoara) având pe străzi exclusiv electrice?

Cum am putea face sport alergând sau pedalând pe benzi dedicate într-un astfel de trafic?

Eu da, îmi pot imagina, și-mi doresc să mai apuc să trăiesc această experiență. Acesta și pasiunea pentru mobilitatea electrică sunt motivele care m-au îndreptat spre Programul Rabla Plus, prin care o mașina veche din 2005, dragă mie, a ajuns într-un cimitir de mașini (sper să fie reciclată) iar o altă mașină diesel, și mai dragă mie, și-a găsit un proprietar nou, care sper să o foloseasca așa cum a fost ea gândită, mai mult pentru drumuri lungi, lăsând loc acestei bijuterii tehnologice, venite din viitor să ne facă viața mai plăcută și mai zâmbitoare.

Chiar dacă nu este o mașină căreia să nu ai ce-i reproșa, chiar dacă prețurile sunt momentan ținute sus, în special de cererea mai mare ca oferta și efectul de noutate, cred cu tărie că acesta este o parte din viitorul apropiat și mai ales îndepărtat, iar modul în care ideile bune ajung în practică ține doar de noi, de cei care le implementează și de cei care le folosim.

Datorită bugetului limitat am mers pe varianta de Pure Performance 45 kWh cu dotari minime spre medii, dar chiar și așa consider că este un entry level mult mai bun față de variantele disponibile acum 2-3 ani pe piață.

Scopul meu a fost să am o mașină pe care să o pot folosi în special pentru oraș și împrejurimi, fără stresul că se strică, înfundă, distruge, cum aveam sentimentul de cate ori porneam dragul meu Passat Variant diesel, nefiind folosit așa cum a fost gândit.

Pentru drumuri medii și lungi mi-am dorit să fie destul de încăpătoare. Chiar dacă strategic trebuie totul gândit puțin mai mult, pentru mine nu e un chin, nu trebuie să ajung din pct. A în pct. B în timpul cel mai scurt, cu orice compromis. Comparația a fost cu Hyundai Kona, doar că acolo bugetul se limita la versiunea de 39 kWh.

Asadar, după o poveste destul de lungă, iata-mă cu această jucărie adorabilă, noul meu ID.3, așa cum e el, tare simpatic și foarte agil. Până acum, în cei 500 de km parcurși, am avut 190 de km de drum extra-urban și restul prin oraș, consumul mediu fiind de 13.1 kWh/100 km.

Voi încerca să revin din cănd în cănd cu impresii și experiențe pe care să le împărtăsesc cu voi din viața de zi cu zi alături de VW ID.3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.