„Călătorie cu covorul fermecat” pe Transalpina și Transfăgărașan

Primul roadtrip pe care am vrut să-l fac anul trecut, după ce am scos mașina din reprezentanță, a fost Cluj – Transalpina – Râmnicu Vâlcea – Curtea de Argeș – Transfagarașan – Cluj. Din anumite motive acest lucru nu s-a petrecut anul trecut, dar s-a întamplat lunea și marțea trecută. 

Traseul și încărcările

Cluj-Kaufland Sebeș – 07:10-9:10 => 99% – 78%

Încărcare și alimentare Sebeș => 78%-90% (doar ca să fiu eu liniștit, deși ABRP spunea că e ok, dar până am mers la baie, până am luat o porție de cartofi prăjiți și am dat o tură de dezmorțire prin parcare am ajuns la 90%).

Sebeș – Râmnicu Vâlcea – 09:30 – 14:20 => 90%-55% (208 km)

Drumul este foarte frumos, pădurea verde, baraje după baraje pe râul Sebeș, iar de la Obârșia Lotrului peisajul se schimbă brusc, începe o urcare agresivă și ușor ușor se ajunge la peisajul alpin pe care-l așteptam.

Mașina nu a avut probleme, la baza urcării aveam un consum mediu de 14.1 kWh/100 km, la Rânca în vărf 18.3 kWh/100 km, iar la Novaci, după traversare 13.3 kWh/100 km. Am trecut de curiozitate și pe chargerul orasului, care pe PlugShare apare că nu ar fi încă legat. Oricum parcarea era ocupată de un SUV…

Râmnicu Vâlcea alimentare Kaufland – 14:20  – 14:55 => 55%-84%

Pe o caldură de 37 grade, între acele betoane unde este plasat încărcătorul. Pauza de toaletă și un youtube scurt, după care am pornit spre  Curtea de Argeș.

Râmnicu Vâlcea – Curtea de Argeș  – 14:55 – 15:30 => 84%-78%

Aici am oprit peste noapte la hotelul Subcarpați, care are în curte un charger type 2 de 22 kW de la Renovatio, care apare pe e-charge și Plugshare. Nu am avut nevoie sa-l folosesc, voiam doar de curiozitate, dar cablul meu de type 2 e încă sigilat și era prea cald afară. Evident că și aici parcarea chargerului era ocupată de o altă mașină (a baieților care meștereau ceva la hotel).

Curtea de Argeș – Sibiu => 78% – 46%

Am pornit dimineața încărcat și am luat-o spre Vidraru. Nu știu de ce tot așteptam să mă întâlnesc cu ursul. Nu a fost cazul. Chiar după baraj vremea s-a stricat foarte tare și a început să plouă torențial, erau pietre și lemne căzute pe drum, iar apa de pe munte curgea pe drum, mașina acvaplanând de câteva ori.

Ajuns în apropierea lacului Bâlea vremea s-a îmbunătățit și am admirat peisajul absolut superb, după ce am urcat deasupra norilor. La cota 2000 am ajuns cu un consum mediu de 22.1 kWh/100 km, iar la coborâre m-am trezit în ceață (la propriu) de nu vedeai la 20 de metri.

La cascada Bâlea ne-am întâlnit cu o Koniță din grup. Am ajuns la Avrig cu 52% și un consum de 11.3 kWh/100 km. De acolo până în Sibiu am făcut vreo două ore, pentru că se asfalta în Avrig și se circula alternativ (stop) și desi ploua torențial afară, bțietii nu se opreau de asfaltat. 

Sibiu alimentare la Shopping City  => 46%-80%

Inițial am vrut să merg la Kaufland Sibiu, dar pe e-charge am văzut că e ocupat, deși pe plug share nu era pus check-in (ca să văd căt mai stă omul). 

Sibiu – Cluj via Gilău, Nădășel => 80% – 14%.

Am alimentat liniștit până la 80% și am zis că orice ar fi, pe oriunde aș merge e ok și ajung acasă fără nici o problemă, nu am mai verificat ABRP și doar am pornit.

Am dat de coloana continuă de la Alba până la ieșirea din Aiud și urcarea pe autostradă. În apropiere de Turda am verificat pe Waze variantele, am văzut că am 35% baterie și am zis că mai bine fac 35 km în plus, decât să stau bara la bara în Turda.

Am luat-o pe autostradă și chiar după de am urcat dealul acela mare și am ajuns în spatele Cheilor Turzii a început o ploaie de a trebuit să reduc viteza la 70-80 km/h pentru că nu se vedea drumul…

În același timp am observat cum kilometri mei de autonomie se topesc și la un km parcurs îmi scădeau câte 5 de pe Gom. Și în momentul acela I had a Dan Cadar moment: „Bă, dă-o dracului de mașina, nu pot să fac liniștit 200 km fără să mă stresez că nu ajung acasa?”

Până la urmă ploaia a trecut și am ajuns la Nădășel unde am coborăt cu 60 km de autonomie și 16%. De la un consum mediu de 11,3 kWh/100km în Sibiu (după coborârea pe Transfăgărășan și mersul la pas în zona de asfaltare), la 13.3 kWh/100 km în Turda, acasă am ajuns la 15.6 kWh/100 km (dupa ploaia torențială pe autostradă).

Concluzii

Drumul a fost de 763 km, parcurși:

  • 370 km în prima zi, Cluj – Curtea de Argeș pe Transalpina, cu un consum de 12.4 kWh/100 km;
  • 393 km în a doua zi, Curtea de Argeș – Cluj pe Transfăgărășan cu 15.6 kWh/100 km;
  • Consum mediu 14 kWh/100 km pentru cele două zile.

Pe autostrăzi am mers cu 120 km/h pe gps, adică 123 km/h pe Cruise Control. In orașe, comune, sate după cum mergea coloana și tiristul din față, iar în afara localitaților, tot cu coloana.

În mașină mai eram cu încă o persoană și un troller mic. Călătoria a fost foarte placută și relaxantă, chiar glumeam că parcă ne deplasăm pe covorul fermecat. În afară de momentul acela de panică pe Turda – Gilău și de statul în coloană la Avrig, totul a fost foarte în regulă. E o plăcere să-mi conduc „cucoana”.

Duminica viitoare (01.08.2021) urmează Cluj – Halkidiki.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.