Impresii despre ID.3 după primul trimestru 2021

Cea de a doua echipă ca număr, parcată în garajul virtual al proiectului Electromobilitate, este formată de proprietarii cu VW ID.3 din București, Cluj și Timișoara.

Repartizarea geografică și modul diferit de utilizare al celor patru exemplare ne dă posibilitatea să extindem prezentarea experienței reale pe termen lung cu o mașină electrică, dincolo de modele Hyundai și Tesla cu care am demarat proiectul, cu mai bine de trei ani în urmă.

Interesul pentru ID.3 este justificat și amplificat de mașinăria gigantică de marketing a grupului VW, dar experiența proprietarilor cu primul model construit pe platforma electrică dedicată MEB a fost umbrita de soft-ul nefinalizat la livrare.

Dincolo de absența spațiului de depozitare în față (frunk), care trădează abordarea clasică a arhitecturii unui automobil, cu spații rezervate pentru diferitele componente, apare contrastul cu modul în care startup-urile au proiectat noile modele 100% electrice, mai asemănător cu laptop-urile, extrem de compact, generând mai mult loc pentru pasageri și bagaje. In plus, seria incidentelor cu ID.3 formează deja o literatura bogată.

Nici colegii noștri nu au fost ocoliți de ghinion, exemplarul lui Daniel fiind transportat în service, după ce a refuzat să pornească. Actualizările soft-ului au adus îmbunătățiri vizibile, așa cum a descris Călin, dar a rămas loc de mai bine, așa cum subliniază in articolul său pe aceasta tema.

Necazuri asemănătoare cu soft-ul a semnalat și Alexandru, după o frumoasă excursie la Păltiniș.

Despre consum și autonomie

Consumul mediu săptămânal

Deși martie a fost o lună cu vreme mixtă, temperatura medie în creștere se reflectă în scăderea consumului, respectiv creșterea autonomiei, care îndeamnă din nou la călătorii mai lungi.

Consumul mediu în luna martie

Cele patru ID.3 s-au plasat în jumătatea superioară a consumului mediu pentru luna martie, toate depășind media ponderată de 17.3 kWh/100 km după 42.200 km parcurși de flota proiectului nostru.

Când încărcarea se face acasă (sau gratuit), la prețul actual al curentului 0.75 RON/kWh, diferențele între consumul celor patru ID.3 și valoarea medie este aproape neglijabilă. Dacă încărcările se fac la stații publice, cu prețuri până la 1.9 RON/kWh, costul creste proporțional, dar mai mult ca orice alt factor important, autonomia este mai redusă decât cea a altor modele disponibile prin programul rabla plus.

Consumul mediu în primul trimestru

Urmărind consumul mediu de la începutul anului, se observă în cazul lui Daniel scăderea treptată a valorilor raportate, ceea ce duce la autonomia tot mai bună de primăvară, când utilizarea consumatorilor auxiliari este minimă.

În direct cu proprietarii

Alexandru Florea – București

În săptămâna 29-04 martie am folosit mașina în oraș, temperatura de peste 10 grade C este pe placul ID3-ului.

Mai mult de atât, am făcut și schimbul roților de vară și se pare că și anvelopele pun umărul la scăderea consumului. Confortul nu s-a schimbat prea mult la trecerea de la roțile de iarnă de 18 inch, la cele de vară de 20 inch, suspensia s-a păstrat confortabilă.

Ce am observat este că aceste roți de 20 inch sunt mai grele. Iar aici lucrurile se împart în două, cu avantaje și dezavantaje, inerție mai mare (creând un confort în mers), dar și reversul, accelerația fiind mai greoaie (senzația mea). Dar este drept, arată mult mai bine cu aceste roți.

La vulcanizare am observat că în partea din față este loc pentru un motor mai mic, loc păstrat poate pentru posibilele variante sport ale ID3-ului?

Pentru o zi am avut martorul de la airbag aprins în bord, fără motiv, noroc că s-a stins singur a doua zi.

Sper sa rezolve cât mai repede din probleme ca sa-i redea mașinii eficienta promisa.

Autonomia afișată este foarte bună, am atașat o poza făcută ieri, la stația de încărcare

Daniel Ighisan – Timișoara

Consumul pe săptămâna trecută, din nou majoritatea au fost drumuri de navetă extra urbană cu temperaturi de primăvară (peste 15 grade).

Tip traseuTemperatura exterioara medieTOTAL KM parcursiKM Extra-urbanMedie (km/h)Consum (kW/h)Perioada
URBAN/EXTRA155574504416.729 – 04 Aprilie

Cosmin Nitu – București

Săptămâna trecută am mers 146 km cu un consum de 18.1kWh/100 km.
Azi am făcut un drum de circa 50 km (neinclus mai sus – va intra în statistica de săptămâna viitoare),  nord-sud-nord în București în ritm alert, deseori în sport mode cu multe sprinturi și frâne, cu consum mediu de 22 kwh/100 km. 9-12 grade (nu a pornit încălzirea), cauciucuri de iarnă.

Mi se pare excelent. Iarna ar fi fost peste 30 kWh/100 km (been there done that).

Călin Toma – Cluj

Săptămâna aceasta am făcut 163 km regim 100 % urban – în prima parte a săptămânii am circulat doar dimineața drumuri scurte ( Temp 4-5 grade ) cu preîncălzire și temperatură habitaclu 19 grade.

Restul săptămânii (31.03 – 04.04) temperaturile au crescut, am făcut tot drumuri scurte iar climatizarea am folosit-o intermitent. In poze este consumul total (long term sus) iar în cealaltă de la momentul încărcării (31.03). Relevant este mai degrabă consumul long term. 

Concluzie după primele trei luni din an

Performanțele ID.3-urilor participante la proiectul Electromobilitate încep să se alinieze cu promisiunile, după o serie de actualizări ale softului și creșterea temperaturii exterioare.

Naveta de peste 100 km extraurban, în cazul exemplarului lui Daniel, a determinat cele mai scăzute consumuri în perioada rece, fără pierderi mari de căldură după încălzirea la început de drum. Este un mod de utilizare ideal pentru economii considerabile, față de combustibil, realizabile cu un automobil electric.

Modul de utilizare este similar cu cel parcurs zilnic de Radu cu Zoe și le vom urmări cu atenție în perioada de vară, când condusul în oraș cu electrica este mai economic, datorită vitezelor mai mici de deplasare și regenerării de energie la fiecare frânare.

Dacă VW ID.3 este pe lista preferințelor pentru primul pas în universul electromobilității în 2021, puteți lua legatura direct cu proprietarii pe Forum sau prin mesaje la rubrica de comentarii, pe facebook și la adresa office@electromobilitate.com.

Dacă preferați un SUV și vă gândiți la VW ID.4, construit pe aceeași platformă electrică dedicată MEB, nu mai aveți mult de așteptat. Colegii noștri, Marius Toma și Andrei Dumbrava au surprins imagini cu noul ID.4 la reprezentanța din Ploiești.

7 Responses

 1. Adrian Subitz spune:

  Salut!

  Am dat si eu avansul pentru un ID.3 1st Max si astept rabla+ pentru a o ridica de al dealer.
  Oare voi, cei care aveti deja, regretati alegerea?

  Eu am oscilat mult intre ID.3 si Kona.

  Mersi anticipat,
  Adrian

 2. Cosmin spune:

  Salut,
  Eu am un ID3 1st simplu. Nu o sa imi tatuez emblema VW pe brat, dar nu regret achizitia. Sunt si minusuri, BMS-ul este facut sa protejeze bateria pe termen lung (plus), iar lipsa pompei de caldura scade foarte mult autonomia iarna (minus), iar daca faci numai drumuri scurte iarna nu o sa iti placa. Softul este al doilea minus, desi pentru unii e mai mare, iar pentru altii (inclusiv pentru mine) este mai mic. Exemple de autonomie din experienta mea: la inceputul anului cu bateria rece la drumuri de cativa km/zi iarna am avut consum de circa 40 Kwh/100Km (104Km facuti pe parcursul mai multor zile, de la 85% incarcare pana la 13% – temperaturi intre minus 5 si plus cateva grade). Totusi, in februarie am fost la schi o zi si am venit de la statia de incarcare de la Tess Brasov pana la Bucuresti cu 43% din baterie consumata (172 Km de la baterie de 94% pana la 51%). Practic ma puteam intoarce la Brasov fara sa incarc si tot nu consumam pana la 0%. Kona si ID.3 sunt la fel de plasticoase la interior. Sunt clase diferite – Kona este crossover sub-compact, ID-3 este hatchback mai mare. Totusi, Kona pare mai grea? Infotainmentul mi se pare mai bine gandit la Kona, dar mai future-proof la ID.3. Preincalzirea din aplicatia de pe mobil este un mare plus la ID.3, nu stiu Kona daca are, parca nu. Pe vreme calda diferentele probabil ca or sa fie mici in autonomie, dar asta ramane de vazut. Bateria mi se pare suficienta cat sa acopere o plaja foarte mare de scenarii. Eu sunt multumit de masina mea, si nu este Max. Si ca sa nu fie vreo confuzie: VW are probleme similare cu functionalitatea softului masinii si pe Golf 8, nu doar pe ID.3.

 3. Claudiu spune:

  Amandoua sunt masini bune…Kona ar avea un mic plus de autonomie (peste 100 km) mai ales iarna. Dealtfel la un test facut de federatia auto din Norvegia in 2020 Kona a iesit cea mai eficienta masina in conditii de iarna pierzand doar 9% din autonomia declarata WLTP. De partea cealalta Tesla a iesit destul de rau cu o scadere de 26%. Media pe toate masinile a fost de 18,5% pierdere https://www.naf.no/elbil/aktuelt/elbiltest/ev-winter-range-test-2020/
  Modelul Kona 2021 vine cu Bluelink aplicatia pe mobil.
  Avantaje ID.3 – curba mai buna de incarcare, spatiu putin mai mare pentru cei din spate, factorul wow! concept mai nou.
  Ce ma enerveaza la VW…marketingul: la o masina ce sare de 30-40.000 de euro pompa de caldura ar trebui pusa by default nu sa ceara inca 1250 de euro. Hyundai/Kia – orice echipare ai alege primesti pompa de caldura…

 4. Adrian Subitz spune:

  Multumesc mult pentru raspuns, Cosmin!

 5. Adrian Subitz spune:

  Multumesc mult pentru raspuns, Claudiu!

 6. Adrian Subitz spune:

  Si eu am ales ID.3 pentru aceasta abordare de OTA Updates, pentru ca mi s-a parut ca o sa fie mai future proof. Dar aici este o mare variabila si anume cat de mult va investi VW in aceasta dezvoltare de software. Eu sper ca o sa investeasca destul de mult. Referitor la pompa de caldura, intr-adevar mi-as fi dorit ca aceste masini sa o aiba avand in vedere pretul destul de ridicat al lor si avand in vedere ca brandurile concurente din Asia o adauga.

  La partea de charging curve intr-adevar e mai buna la ID.3, dar avand in vedere ca in Romania sunt rare statiile DC, iar cele care sunt majoritatea sunt la 50kwh, cred ca ambele sunt similare. Daca am discuta de 100kwh, atunci clar id.3-ul este mai bun.

  O sa vad exact cand o s-o conduc, deocamdata astept rabla+ care se lasa asteptata f mult, timp in care euro tot creste…

 7. Cosmin spune:

  Da, asta omisesem – dar mi se pare excelenta curba de incarcare la statiile de 50kwh. Nu stiu exact alte modele cum stau, dar odata eu am tras 45.8kwh in 57 minute la o statie de 50kw de la Kaufland, am facut poza pt ca mi se parea ridicol de mult. Mai sunt si pierderi, nu au intrat toti in baterie, dar asta e valabil la toate masinile si cred ca intr-o ora mai degraba media masinilor este pe la 40kw trasi din statie pe cand aici a fost 48.2kw media. Daca ar fi statii de 100kw, ar fi minunat pentru drumuri lungi, aproape ca nu ai simti timpii in plus de asteptare fata de o masina clasica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.