VW ID.3 la munte – între plăcere și durere (soft)

Salutare,

În săptămâna 22-28 martie am făcut un total de 788km, fragmentat astfel:

 kmconsum (kwh/100km)consum energie (kwh)tip
13419.46.596oras
22723.96.453oras
34717.68.272oras
468017.5119mixt
Total78817.8072335140.321total

Ultimii 680km reprezintă o mică ieșire la munte, în zona Păltiniș.

Ruta: București – Pitești – Rm.Vâlcea – Sibiu – Păltiniș și retur.

Vremea bună a ajutat consumul, având de departe cel mai bun consum de când am ID3-ul.

Am mers cu 130km/h pe autostradă, cu 50-60km/h în localități și cu o viteză de 90-100km/h în afara localității, folosind în continuare anvelopele de iarnă.

Înainte de a vă povesti evenimentele notabile de pe drum, vreau să încep prin a menționa că este mult mai simplu să deții o mașină electrică în provincie.
Am trecut atât prin Pitești, cât și prin Rm.Vâlcea și Sibiu, nefiind aglomerat, în comparație cu Bucureștiul zilnic. Iar cel mai important, stațiile de încărcat erau de asemenea libere, de parcă te invitau la încărcare.

Prima încărcare Kaufland Cascadelor (Renovatio), 26,8kWh în 54min – Bateria rece, SOC 50% – am încărcat până la 97%. Voiam să plec cu bateria plină, pentru a ne spori confortul ulterior.

A doua încărcare a fost la o stație Moon 75kW de la Nurvil Rm.Vâlcea: 14.28kWh în 12min, pentru siguranță. Neștiind decât un ID3 pesimist la autonomie, am ales să încarc puțin, însă surpriza plăcută a fost că aș fi putut să ajung în Sibiu dintr-o încărcare din Militari – București. 

A treia încărcare a fost la Kaufland Sibiu (Renovatio) – 44.8kWh în 1h și 5min (18-100%), iar de aici am pornit spre Păltiniș.

Am ajuns în stațiune fără fum. Conform datelor de pe net, am urcat de la 400m până la 1400m, dar fără niciun efort din partea motorului electric.
De multe ori apreciem accelerația mașinilor electrice de la semafor. Dar pentru a vedea cu adevărat avantajul unei mașini electrice, este necesar să mergi la munte pentru un test. Și încă nu m-am legat de consumul negativ la coborârea pe același traseu, câștigat prin regenerare.

A doua zi dimineață am plecat spre casă.

A patra încărcare și singura din ziua întoarcerii am făcut-o la Pitești – Penny 31.9kWh în 45min (de la aproximativ 30% la 91%).

Consumul, distanța, viteza medie: 17.5kWh, 680km, 54km/h.

Văzând aceste valori, vă recomand să nu cumpărați o mașină fără pompă de căldură.
Este o diferența mare de consum între atunci când temperaturile sunt în jurul valorii de 0 grade și atunci când temperaturile trec de 15 grade Celsius. La un drum similar de acum două săptămâni, consumul a fost de 21.2kWh/100km vs 17.5kWh/100km.

ID3-ul nu e ID3 până nu are el câte o eroare…încep să cred că dacă nu pun developerii VW mai mult efort în rezolvarea bug-urilor, își vor păta imaginea mai rău decât la trișarea emisiilor.

Prima eroare a fost la ecranul mic, din dreptul volanului care s-a oprit un minut. Nu afișa nimic, și-a revenit ulterior, afișând informațiile una câte una (viteza, ACC, săgețile de navigație). Sunt curios dacă depășeam viteza pe sectorul acela de drum dacă aș fi primit clemență de la domnii polițiști.

După ce și-a revenit ecranul mic, s-a blocat ecranul mare. Și-a revenit după un reset manual (ținând 10 secunde apăsat butonul de Power).

A treia eroare Head-up displayul nu afișa decât o parte din informații (distanța față de mașina din față sau atunci când mă apropriam de unul din marcajele drumului), care și-a revenit după un restart al mașinii.

Iar la o oprire scurtă pentru o poză, nu a vrut sa pornească timp de aproximativ 10 secunde, avertizând că trebuie decuplat cablul de încărcare (care cablu?!).

E drept, erorile menționate nu ne-au afectat drumul, dar pot fi destul de enervante.

O mică problemă pe care o mai au ID3-urile ar fi coldgate-ul. Bateria se încarcă greu (la maxim 35-40kW) dacă nu se află la o temperatură mai mare. Nu înțeleg de ce a fost configurată bateria să fie încălzită până la 13 grade Celsius la orice pornire sub această temperatură, dar atunci când ești conectat la încărcat la o stație DC nu se continuă încălzirea până la atingerea vitezei maxime de încărcare.

Salut decizia unui cititor de a nota în dreptul graficului de consum al mașinii și zona unde electrica petrece cel mai mult timp, pentru că este incomparabilă experiența din București cu cea din provincie.
În București consumul este foarte mare, la un semafor aștepți de cel puțin două ori, viteza medie fiind de 15km/h (caz fericit), iar avantajul de a fi înconjurați de multe stații devine un dezavantaj atunci când și mașinile sunt la fel de multe, iar de cele mai multe ori sunt și ocupate de șoferii care oferă curse private.

Dacă aveți și alte întrebări despre traseu sau ID3 în general, nu ezitați să lăsați un comentariu și vă răspund cu drag.

Până data viitoare, numai bine!

2 Responses

  1. Titus spune:

    Tu ai urcat cand am coborat noi de la Paltinis? Am fost doua Kone si un eUp.

  2. Alexandru spune:

    Da, eu eram 🙂 v-am salutat din mers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.