Înmatriculări Norvegia – o evoluție îngrijorătoare?

În urmă cu un an publicam un articol pe baza informațiilor furnizate de EVsales de pe piața norvegiană, care începea cu următorul paragraf:

Urmărind creșterea vânzărilor pentru autovehicule electrice și electrificate din ultimii trei ani în Norvegia, întrebam în ianuarie dacă este posibil ca vânzarea modelelor echipate cu motoare cu ardere internă să ajungă la ZERO înainte de termenul prevăzut de legile norvegiene pentru anul 2025?

Vânzările de vehicule clasice se îndreaptă spre ZERO, înainte de 2025, în Norvegia?

O prognoză liniară a informațiilor despre înmatriculările în Norvegia din 2017 până în martie 2020, indica anul 2022 ca fiind ultimul cu vânzări vehicule echipate cu motoare termice în cea mai avansată țară din lume pe calea electromobilității.

Grafic preluat din articolul din 16 aprilie 2020

Că lucrurile nu sunt chiar așa de simple și marile firme au multe instrumente disponibile pentru a prelungi producția profitabilă de motoare termice o dovedesc cifrele de înmatriculare din primul trimestru al acestui an.

Sursa informațiilor pentru martie 2021: electrek

Intr-adevăr înmatriculările pentru automobile cu benzină și diesel au continuat pe panta descrescătoare, așa cum indica prognoza din urmă cu un an, dar o tendință nouă și-a făcut apariția.

Refugiul pentru plasarea în continuare a motoarelor cu ardere internă au devenit hibrizii, în creștere puternică față de anul trecut, în detrimentul variantelor 100% electrice, hibrizilor plug-in și a modelelor electrice cu pile de hidrogen.

Dacă vrem să mai învățăm o lecție din Norvegia, atunci este bine să înțelegem că decizia de achiziție este influențată și de valoarea de revânzare, care se va prăbuși începând cu 2025, când vânzarea modelelor noi echipate cu motoare termice este interzisă.

Cu toate acestea, cât timp portițe legislative mai permit vânzarea hibrizilor (HEV) și a celor plug-in (PHEV), producătorii vor stoarce ultimele picături de profit din investițiile făcute cu mult timp în urmă în fabricile de piese și asamblare a motoarelor termice, cât și în cele pentru sistemele auxiliare (alimentare, răcire, evacuare, etc), care fac posibilă funcționarea lor.

In paralel, vor menține prețurile variantelor 100% electrice ridicate, ba chiar vor mări prețurile atunci când guvernele decid acordarea de subvenții suplimentare, așa cum a procedat VW pentru ID.3 și Renault pentru Twingo anul trecut. Câtă vreme va mai funcționa povestea costului mare al acumulatorilor, ca justificare pentru prețurile de vânzare exagerate, rămâne de văzut după ce Tesla începe producția de automobile electrice și acumulatori la Berlin.

Dacă pe o piață atât de avansată cum este Norvegia pe calea electromobilității, trucul cu hibrizii în slujba reducerii emisiilor de CO2 pare să funcționeze, înseamnă ca agonia motoarelor termice va fi prelungită și mai mult în țările producătoare de motoare și accesorii, așa cum afirma recent Oliver Zipse, CEO BMW, care este în prezent președintele ACEA – asociația producătorilor europeni de automobile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.