În așteptarea Daciei Spring

Introducere

Marcel este un mai vechi colaborator al blogului nostru, cu debutul in iunie 2020 despre experiența la volanul unui Hyundai Ioniq, automobilul cu care am demarat programul de educație electromobilistică prin test drive în cadrul proiectului nostru.

Impresii dupa ce am condus prima data o masina electrica

Astăzi revine pe blog cu emoțiile așteptării primului automobil electric, o Dacia Spring. Mult noroc și călătorii minunate alături de Spring-ul tău Marcel!

Cum am ajuns la Dacia Spring…

In primăvara anului 2020, fratele meu a fost invitat la un prim test drive la Deva cu Hyundai Ioniq în cadrul proiectului Electromobilitate, la care am participat și eu. Prima impresie și primele sunete auzite au fost cele ca de motor de tramvai. Testul pe autostradă m-a lămurit!

A urmat un al doilea test drive la Deva cu același Ioniq, botezat de echipa el-mobil cu afecțiune Ionică, constând într-o urcare spre satul Cozia, pe o pantă cu înclinație de 7%, poate chiar 10% pe unele porțiuni. Acest test m-a virusat total de electromobilitate.

Dar, înainte de astea, prin martie apare un concept 3D Dacia Spring, un desen pe calculator, care a fost expus la salonul auto de la Geneva, care din cauza pandemiei s-a desfășurat doar online. Desenul arăta foarte bine, alegerea combinației de culori de gri cu portocaliu m-au dat gata. În acel moment s-a aprins un beculeț și am căutat să aflu cît mai multe despre viitoarea Dacia Spring electrică, preț, autonomie și tot ce ține de mașină. Prin martie 2020 se estima un preț de 17.000 euro, un preț pentru care începusem să fac calcule.

În toamna lui 2020 a apărut „în carne și oase” prezentată fiind doar presei.

În forma aceasta urma să apară pentru test drive în Europa, o imagine plăcută, cu senzația de un mic SUV. Conceptul, imaginea, detaliile tehnice, autonomia estimată la 170 km în regim WLTP nu au reușit să-mi schimbe părerea despre mașină și începeau să mi se întărească gîndurile de achiziție. Rămîneau de lămurit dimensiunile mașinii pentru că în imaginile și filmările ce au urmat dădeau impresia unei Dacii de dimensiunea unui Sandero.

Imagine preluată din presă

Pregătiri de achiziție

Au urmat luni de așteptare și calcule și au început prezentări ale mașinii de către specialiști. Acela a fost declicul, pornirea hotărâtă să achiziționez o Dacia Spring dar impulsul inițial l-am primit de la Dan și Ionică.

Dezamăgirile preliminare au fost puține, cea mai mare fiind autonomia estimată la doar 170 de kilometri și prezumția de avans prin finanțare Renault de 35% din valoarea estimată de 17.000 euro, fără reducerile aplicate de Rabla plus și Rabla clasic. Temerile mi-au fost anulate cînd am găsit că pentru achiziție se cere doar 5% avans.

În martie 2021 am reușit să plătesc, după două încercări, precomanda de 99 euro și să-mi configurez mașina cu ambele opțiuni, cablu încărcare tip 2 și încărcarea rapidă de 30 kW și culoare argintie. Practic, așa va arăta…

A urmat, firesc, înscrierea în programul Rabla plus și Rabla clasic, plata avansului și, zilele trecute, confirmarea numărului de identificare și estimarea sosirii mașinii în octombrie.

Așteptarea de vreo două luni e nimic față de cum am așteptat pe vremuri scrisoarea de la IDMS Craiova pentru ridicarea Oltcit-ului care, comparativ cu Spring are aceleași dimensiuni.

Dacă m-am împăcat mulți ani cu dimensiunile Oltcit-ului la fel o voi face și în cazul Spring-ului.

Spring – primăvară sau arc. Depinde din ce unghi privim…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.