#konaşii: Cum să-ţi faci singur update la infotainment

Atenţie: acest proces îl faceţi pe propria răspundere. Pot apărea erori dacă sunt omişi paşi. În cazul în care ŞTIŢI că nu aveţi cunoştinţele necesare pentru acest proces, adresaţi-vă unui reprezentant autorizat Hyundai. Update-ul va şterge datele deja salvate aşa că va trebui să reconfiguraţi preferinţele şi setările.

Cu cei de la service-ul Hyundai Ţiriac Auto Braşov am o relaţie aşa… cam cum am o relaţie şi cu fereastra: Fac numai ce au fost „proiectaţi” să facă. Dacă geamul doar lasă lumina din exterior să pătrundă în interior, pentru cei de la Hyundai Braşov, scopul principal este să spună „noi facem numai ce e scris în TSB” (TSB = Technical Service Bulletin, conţine operaţiile necesare şi opţionale pentru o anumită „revizie”). Orice altceva îi rog, ori se fac că nu aud, ori nu fac că… nu fac. Am impresia că percep 290 ron pe revizie numai să-l vezi pe consultantul de la recepţie cum completează zeci de formulare şi apoi ţin maşina la mişto în parcare.

Deşi Hyundai România a oferit maşina cu 3 ani de update GRATUIT al navigaţiei, de oricâte ori am solicitat acest lucru când am primit maşina… ghiciţi cine nu avea niciun update instalat (sau bec schimbat, sau suspenia verificată temeinic deşi… dar hai să nu transformăm articolul într-o plângere generală despre Ţiriac Auto).

Personal, prefer şi folosesc preponderent NAVIGAŢIA MAŞINII. De când Google a decis să optimizez resursele alocate waze, inclusiv capacitatea de procesare, sugestiile de rute făcute de waze sunt tâmpite, băgându-mă prin blocaje infernale pe ieşirea de pe A3 la Tg. Mureş sau să mă bage spre Cluj prin Câmpia Turzii, maşina calculându-şi mult mai bine rutele şi deşi îmi dă trasee şi cu 50km mai lungi, îmi salvează cel puţin 30 de minute din timpul de călătorie. la mine maşina e conectată permanent la hotpsot-ul wifi al telefonului.

L.E: Ultima versiune de update o gasiti aici. Aceasta elimina bug-urile mentionate mai jos:

Înainte de a trece la procesul de update, vă zic experienţa mea de până acum (aproape o lună) cu acest update:

Avantaje:
– serviciile de live update şi live info oferă mult mai multe informaţii: mult mai multe staţii şi POIs
– Hărţile includ mult mai multe staţii de încărcare
– În modul navigaţie există funţia de previzualizare a intersecţiei
– Pentru Android Auto există funcţia „Split Screen” ceea ce permite afişarea AA pe primele 2/3 din ecran iar pe al treilea poţi pune ce widget vrei (starea bateriei de ex).
– Pentru staţiile care au această capabilitate, afişează dacă sunt în uz (culoare albastră) sau libere (culoare verde). Dacă nu are aceste date le afişează gri (N/A)

Dezavantaje:
– Nu mai poţi introduce direct adresa. Navigaţia încearcă mai întâi să afişeze POIs apoi caută adrese, aşa că la lista de rezultate trebuie să schimbaţi ordinea de afişare. Au încercat să imite căutarea ca în Waze. Ceea ce bine în 80% din cazuri. În celelalte 20% îţi scoate peri albi.
– În istoricul de consum nu memorează valorile corecte, dar asta nu influenţează afişarea consumului din „ceasurile” de bord.

Procesul de update

Prima dată am aflat despre update de pe grupul de Whatsapp al posesorilor de Kona.
Pentru cei care aveţi head-unit-ul exact ca în poze, folosiţi update-ul pentru varianta de navigaţie GEN5W (Generaţia a 5-a, Wide). Pentru cei cu ecranul de 8 inch, folosiţi update-ul pentru GEN5. Găsiţi detalii aici.


Există două căi:
1. Descărcarea de update-uri pentru navigaţia voastră urmărind paşii de pe site-ul oficial pentru update-uri pentru Rusia şi ţările membre CIS (conţine harta Europa). Normal că balcanicul din mine nu a folosit calea oficială
2. Urmaţi calea unui forum internaţional unde găsiţi link direct către arhiva necesară. Challenge accepted.

Vă recomand ca înainte să procedaţi către update, să verificaţi cel puţin una din cele două surse pentru a lua ultima variantă de pachet software.

Eu am folosit această versiune pentru update – versiune publicată în iunie 2021, pentru Rusia. Aceeaşi variantă, redenumită EURopa, poate fi descărcată de aici. Absolut nici o diferenţă între ele. Folosiţi oricare din ele.

Am descărcat-o pe PC (are cam 23 de GB, aşa că asiguraţi-vă că aveţi suficient spaţiu de stocare la dispoziţie. Am dezarhivat-o pe un HDD extern, formatat NTFS. Nu aveam stick-uri usb aşa că… am folosit ce am avut disponibil. Puteţi folosi şi un stick USB de minim 32 GB. Sau 64. Bigger is better. Neapărat să dezarhivaţi direct în root-ul unităţii de stocare, nu puneţi în vre-un folder. Dacă nu ştiţi ce e ăla root, poate e un semn să nu faceţi acest update.

Am mers apoi la mşină, am pornit-o (atenţie, maşina trebuie să fie activă pe tot timpul acestui update), am mers la setări, informaţii sistem şi acolo am văzut că butonul de update era disponibil.

Am apăsat Update, m-a întrebat maşina dacă vreau să fac „General Update” sau „Quick Update”. Am zis YOLO şi am dat „General Update”. A durat cam 20-30 de minute până a copiat fişierele de pe HDD pe head-unit. Zic orientativ cât a durat pentru că nu am stat în maşină în acest timp. Apoi am primit pe ecran un mesaj „Press restart to continue update”, ceea ce am şi făcut. Apoi

După care, minune, am văzut posibilitatea de a configura profile de utilizator. Fiind singurul utilizator al maşinii, nu stiu impactul profilului, plus că nu îţi cere vre-o autentificare la selecţa profilului.

Primul lucru pe care l-am verificat a fost să văd dacă sunt staţii de încărcare noi. Cel puţin pentru Braşov am observat multe staţii care erau în PS dar nu şi în navigaţie. Locaţiile active până în Q1 2021 par să fie toate în navigaţie.

Apoi am trecut la reconfigurarea head-unit-ului după preferinţele personale.

Atâta tot!

Spor!

10 Responses

 1. Stan Radu spune:

  Salutare,
  Ce versiuni sunt acum la hărți și la software?
  Ms

 2. Valentin spune:

  Buna ziua,

  Multumim ca impartasiti cu noi din experienta dvs. Ne puteti spune care din porturile USB l ati folosit pentru update?
  Multumesc!

 3. Valentin spune:

  Va multumesc foarte mult!

 4. Cosmin spune:

  Multumesc pentru howto, explicit si la obiect. Intre timp a aparut o versiune noua care rezolva cateva probleme:
  1. Charging timer fixer
  2. Consumption history fixed
  Hartile au versiunea 210817 in timp ce reprezentantele instaleaza inca 210721. Kona achizitionata de mine in mai avea o versiune 200928, incredibil de veche. Reprezentanta mi-a predat-o fara niciun update 🙂
  Se gaseste aici: https://www.ioniqforum.com/threads/new-update-august-2021-rus-widegen5-hyundai-kia.37788/, iar link-ul de download aici: https://drive.google.com/file/d/1XsSCoLFmD_UHmO0vX5CK4vf152mMPAQM/view?usp=sharing

 5. Catalin spune:

  Atentie! Este pentru cei cu unitati care au modulul de Navi. Nu merge pe Kona varinta Hightway, deoarece unitatile auto nu au Navi. Au doar Android Auto. Mare atentie sa specificati lucrul asta.

 6. Catalin spune:

  Eu m-am referit la Kona non Electric varianta Hightway care nu are unitate cu Navi si implicit nu merg update-urile de pe situl Hyundai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.