Criticată sau îndrăgită, Dacia Spring a transformat radical peisajul auto electric din România în mai puțin de doi ani de la primele livrări.
Faptul că nu este doar o poveste de dragoste a românilor cu micuța chinezoaică, rezultă din statisticile de înmatriculări europene, care indică următoarele valori:
- Franța – locul I în aprilie cu 2432 exemplare (Sursa: CleanTechnica)
- Romania – locul 1 trimestrul I, 1559 exemplare (Sursa: RO e-mobility index)
- Germania – 1347 înmatriculări în trimestrul I (Sursa: EU EVs)
- Spania – locul 4 trim I, 617 înmatriculări (Sursa: EU EVs)
- Italia – locul 8 trim I, 554 înmaticulări (Sursa: EU EVs)
Cu excepția Italiei, livrările din primul trimestru au fost în creștere față de anul trecut, ceea ce a rezultat într-o creștere proportională a vânzărilor.



Alternative la Spring
Indiferent care ar fi motivele fiecăruia, întrebarea auzită destul de des este: ”Ce alternative 100% electrice există la Dacia Spring pe piața din România?”
Chiar dacă prețul unui exemplar nou este fără rival, colegii din echipa proiectului Electromobilitate au câteva răspunsuri pentru modele second hand, pe care le vom analiza pe baza bilanțului din luna aprilie.
Grupa mică – Fiat 500e, Skoda Citigo și VW e-Up!
Cu precizarea ca Citigo nu se mai produce, iar Fiat 500e și e-Up! se livrează cu țârâita, nicidecum proporțional cu cererea, să vedem ce informații ne-au transmis colegii noștri.
Parcursul din aprilie
La fel cum ne-a relatat Marcel (Deva) pentru mai bine de un an cu Springul, Alin dovedește ca un automobil de gabarit mic nu este condamnat la drumuri scurte în aglomerații urbane și poate să zburde pe distanțe medii, acumulând aproape 5000 km în aprilie.
După călătoria de la Fălticeni la Timișoara, pentru evenimentul Earth Day, Mihai a trecut cu puțin de 2000 km cu noul Spring al familiei, dar majoritatea colegilor îi găsim grupați in zona 700-1300 km parcurși în aprilie.
Consumul
Cu o singură excepție, Fiat 500e, toate mașinile din Grupa Mică și echipa Spring s-au poziționat în zona celor mai mici consumuri.
Strecurat cu abilitate și experiența celor aproape 110.000 km parcurși cu primul model electric al familiei, Radu ne-a comunicat un excelent consum de primăvară: 11.1 kWh/100km pentru Zoe.
Costul încărcărilor
Am adus numeroase exemple care dovedesc pentru ”electrice” importanța sursei de încărcare, care determină costurile în mai mare măsură decât consumul. Faptul ca toți colegii din grupa mică s-au grupat între zero și 8.50 RON/100km, dovedește grija cu care cele mai mici electrice tratează buzunarul proprietarilor.
In concluzie, dacă Springul nu se potrivește nicidecum nevoilor proprii de deplasare, VW e-Up, Citigo și Fiat 500, în variantă second hand, pot aduce servicii valoroase primilor pași în universul mobilității electrice, la prețuri de achiziție mai accesibile și costuri de exploatare și întreținere reduse.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.