CoBuild 2023 – de la București la Ciugud cu Tesla Model 3

Introducere

De ce ar avea nevoie Alex de o introducere, după ce a publicat opt articole pe blog și mai are doar cinci pași până la împlinirea primului an de transmitere săptămânală a informațiilor pentru proiectul Electromobilitate?

De data aceasta este vorba de ”un alt fel” de introducere, nu atât a colegului nostru cât a circumstanțelor în care s-a alăturat echipei noastre.

De loc întâmplător, Alex a fost invitatul lui Marius (Model 3, Câmpina) la electro-sezătoare, evenimentul organizat în urmă cu un an la Ciugud, Păuca și Alba Iulia. La scurt timp după experiența alături de colegii noștri, a decis să dăruiască din timpul personal, colectând, transmițând și comentând experiențele electromobilisitice, așa cum se văd de la volanul unui Model 3.

Investiția aceasta de timp și pasiune pentru a ajuta pe cei interesați, dar încă indeciși, să facă pasul alături de noi în universul complex și imperfect, acuma la început de drum, al mobilității electrice, este în final un serviciu făcut întregii societăți, pentru a păși spre o lume mai bună, mai curată și liniștită.

MULȚUMIM ALEX!

De la București la Ciugud cu Model 3 pentru evenimentul CoBuild

Aș vrea să vă mulțumesc tuturor pentru acest weekend minunat, atât organizatorilor din partea Electromobilitate și Primăria Ciugud, cât și participanților și celor dintre voi care ați trecut pe acolo și citiți acum aceste rânduri.

Înainte de toate, vă transmit mai jos datele pentru săptămâna 8-14 Mai, urmând ca mai apoi să povestesc puțin despre întâlnirea de la CoBuild, vazută prin ochii mei:

 • Distanța totală parcursă – 977 km
 • Energie consumată în Drive – 151 kWh
 • Consum mediu – 15.4 kWh/100
 • Energie consumata în Idle – 7 kWh
 • Încărcări 
  • energie încărcată în baterie 143 kWh, 
  • energie consumată pentru încărcări – 157 kWh, 
  • Cost încărcare – 78 ron (la SuC Sibiu)
  • Am încărcat de două ori si la Kaufland (Alba Iulia și Rm. Vâlcea)
  • Mai multe date despre încărcări în paragrafele experienței de la întâlnirea din Ciugud.

Și acum, descrierea evenimentului de la Ciugud – CoBuild:

Vineri, 12 Mai, am pregătit masina – interior ,exterior, cât și încărcarea bateriei la 100%.

Sâmbătă, 13 Mai, la ora 3:30 am s-a dat deșteptarea. Am planificat plecarea la ora 4, în așa fel încât să ajungem la Ciugud până la ora 9:30 (drum + o încărcare). Astfel, la ora 4:00, cu mașina precondiționată (bateria și habitaclul la temperaturile potrivite), am pornit la drum din Săbăreni către Ciugud. Mașina îmi estima că ajungem cu 20% la Supercharger Sibiu.

Am făcut o oprire de cafea la o benzinărie în Rm. Vâlcea după 166 km și 2h, foarte aproape de locul unde Alex cu ID.3 încărca, astfel ne-am sincronizat pe următoarea bucată de drum până la Sibiu.

 • Viteza pe A1 – 110km/h
 • Viteza medie tronson Săbăreni-Rm. Vâlcea – 84 km/h
 • Temperatura ext medie 9C
 • Temperatura int medie 20C

La ora 7:42, am ajuns la Sibiu Supercharger, cu 17% baterie (foarte aproape de estimarea inițială a mașinii de 20%). Am ales să încarc la Supercharger (contra cost) pentru a economisi timp și a ajunge pana la 9:30 la eveniment. Alternativa, ar fi fost Kaufland Rm. Vâlcea unde a încărcat colegul Alex cu ID.3.

Aici am băgat mașina la încărcat, timp în care am mai băut o cafea, preș de 27 min, până la 93%, îndeajuns pentru restul drumului, cât și diferite activități la fața locului. Sesiunea de încărcare a costat 78 RON, pentru 40 kWh, la noul tarif de 1.95 RON/kWh. 

Am plecat de la Supercharger Sibiu spre Ciugud/CoBuild la 8:12 și am ajuns la Ciugud la ora 9:11. Am mers cu 120 km/h pe autostradă și o medie de 98 km/h pe acest tronson. Temperatura exterioara a crescut la 11C.


Odată ajunși la Ciugud, am fost întâmpinați de gazdele evenimentului și am avut plăcerea să ne revedem cu mulți colegi, cât și să cunoaștem câțiva noi proprietari de electrice!


A urmat conferința de presă, unde Tudor și Andrei au împărtășit valorile și esența proiectului Electromobilitate.

Pe tot parcursul zilei, până undeva în orele după-amiezii, am avut ocazia să împărtășim tainele mașinilor electrice tuturor celor care au vizitat festivalul CoBuild. Cea mai interesantă întrebare, adresată pentru Tesla noastră, a fost dacă se poate retrage panoramicul, astfel transformând mașina într-una decapotabilă. 


După eveniment, am vizitat cetatea din Alba Iulia, și ne-am îndreptat către cazare, unde ne-am încărcat cu niște calorii și odihnă.

După odihna binemeritată, am plecat de la cazarea din Alba Iulia, și ne-am îndreptat către stația de încărcare de la Kaufland. Aici am ajuns cu bateria rece, iar încărcarea a pornit la o putere destul de mică, însă după câteva minute, a ajuns la temperatura potrivită.

Datele încărcării:

 • 27 kWh în 54 min – cost zero

De la Alba Iulia am pornit spre Ciugud, unde am revizitat stația de încărcare cu energie verde de la Primărie, cât și stația donată anul trecut în urma evenimentului Electromobilitate, montată la Dispensar.

Am plecat de la Ciugud la 11:30, înapoi spre casă încărcați cu energie, atât mașina, cât și noi. De data aceasta, am decis să ne oprim direct la Rm. Vâlcea la Kaufland, pentru încărcare și cumpărături.


Viteza medie pe acest tronson 82 km/h, iar pe autostrada 120 km/h. Temperatura exterioara 18C.

Am ajuns la Rm. Valcea la ora 14:00. Aici am încărcat de la 45% la 100%, 30 kWh, cost zero în 49 min.

De la Rm. Vâlcea am plecat spre casă direct (Săbăreni) la ora 15:00. Pe drum, am avut o porțiune de câțiva km de ambuteiaj, unde am pierdut aproximativ 50 min. In rest parcursul, a fost fluent cu următoarele detalii:

 • viteza medie 89 km/h (exceptând zona de ambuteiaj)
 • viteza autostradă 120 km/h
 • temperatura exterioară 21C


Am ajuns acasă, la ora 18:12, cu 49% SoC. Detaliile tronsonului de drum Rm. Vâlcea – Săbăreni se găsesc în poza de mai jos: ”Since last charge”.

Astfel, datele totale de parcurs, asociate evenimentului CoBuild – „Ciugud to be true” sunt următoarele:

 • Distanța parcursă: 710km
 • Consum energie – conform Tesla: 108 kWh
 • Consum mediu energie – 15.2 kWh/100km
 • Încărcări:
  • 98 kWh energie încărcată (acasă de la panouri + 2 încărcări Kaufland + 1 încărcare SuC Tesla Sibiu)
  • 104 kWh energie consumată pentru încărcare
  • Cost – 78RON (încărcarea de la SuC Sibiu)

Vă mulțumesc pentru această oportunitate de a vă fi alături la încă un eveniment reușit marca Electromobilitate și sper să ne vedem cu bine la următoarele! Drumuri bune!

Alex – Tesla SR+ 55kWh, București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.