Înmatriculări globale primul trimestru

Într-un recent articol despre înmatriculările de automobile 100% electrice din primul trimestru în Europa scriam:

Rezultatul primului trimestru în Europa reprezintă o lecție fundamentală a comerțului de orice fel: decizia de achiziție aparține clientului și cumpărătorii europeni, la fel cu cei din China și SUA s-au decis într-un număr fără precedent pentru Tesla Model 3.

După publicarea statisticilor de înmatriculare globale, compilate de analiștii de la EVsales, avem o imagine mai clară a contribuției livrărilor din America de Nord și alte piețe globale, pe lângă cele două zone economice majore care împing electrificarea de la spate cu legislație și amenzi, dar și cu subvenții substanțiale: Europa și China.

Dacă în comentariile despre înmatriculările europene întrebam:

… cum a reușit Tesla să livreze peste 24.000 de Model 3 în luna martie?

la nivel global discuția devine cu mult mai complexă, fiindcă saltul înmatriculărilor în luna martie (75.888 Model 3), de la 21.589 în ianuarie și 29.239 în februarie, nu se poate explica doar prin adăugarea unui schimb la Fremont sau Shanghai.

Ceva mult mai profund s-a petrecut în luna martie (o nouă linie de asamblare pentru Model 3?), care deși nu a răsuflat în conferința cu analiștii de săptămâna trecută, a rezultat în triplarea livrărilor de Model 3 în doar trei luni. O astfel de creștere de producție trebuie orchestrată minutios cu toți furnizorii, care la rândul lor trebuie convinși să investească și să pregătească linii de producție cu o capacitate de trei ori mai mare decât cea planificată inițial, rezerva obișnuită de capacitate în industria auto fiind de aproximativ 20%.

Pe lângă faptul că decizia și pregătirea unei asemenea ofensive se bazează pe cererea reală a clienților de pretutindeni, triplarea producției și sincronizarea tuturor furnizorilor durează multe luni, într-o perioadă în care majoritatea firmelor auto se plâng că nu au componente electronice și închid selectiv liniile de producție pentru vehicule clasice.

Ca să înțelegem mai bine cum a ajuns Model 3 să depășească în primul trimestru celebrul micro-automobil de oraș Wuling Hong Guang, vom reveni cu un articol dedicat înmatriculărilor din SUA, unde Model Y și Model 3 conduc detașat în competiția pentru buzunarul clienților, deși NU mai beneficiază de subvenția de 7.500$ (scutire de taxe federale). O altă veste bună de peste ocean este că Chevy Bolt și noul Mustang Mach-e încep să fie tot mai apreciate de clienții americani și canadieni.

In afară de veteranii Leaf (locul 6) și Zoe (locul 10), în topul înmatriculărilor globale regăsim îndrăgitele Kona (locul 8) și Niro (locul 12), plasate înaintea VW ID3, aflat pe locul 13. Să fie doar ghinion sau o reflectare a reacției clienților nemulțumiți din 2020, când ID.3 a fost livrat cu soft funcționând doar parțial?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.