Înmatriculări China trimestrul I – lecții de la salonul Auto Shanghai

Creșterea spectaculoasă a vânzărilor de autovehicule electrice în China din primul trimestru a fost marcată de patru caracteristici majore:

  1. Micro-automobilele electrice de oraș găsesc în continuare cumpărători interesați de prețul scăzut și posibilitatea de a evita transportul în comun și de a diminua riscul de contaminare;

2. Model Y a urcat în doar trei luni de la lansarea în China pe locul 5 în topul înmatriculărilor (în SUA, după 12 luni a depășit Model 3);

3. BMW iX3 made in China este singurul model al unei firme europene care a pătruns în Top 20 pe piața chineză;

4. Startup-urile locale dedicate proiectării și/sau producției de autovehicule electrice au clasat trei modele în Top 15, care au însumat 23.643 exemplare vândute în primul trimestru;

Pentru a aduce la realitate pe cei ce văd în fiecare startup un „Tesla killer”, trebuie să amintim că firma californiană a vândut doar în luna martie mai multe Model 3, decât startup-urile împreună în tot trimestrul I… și Model Y vine puternic din urmă, pornind de la zero la începutul lunii ianuarie.

Așa cum am mai repetat pentru cei tentați să compare vânzările Tesla cu cele realizate de Wuling, deși este corect că înmatriculările se fac la bucată, business-ul automotive se face pe bani. Comparația între Model 3 și Wuling Honguang este mai asemănătoare cu cea a vânzării dintre un pepene și o prună, ținând cont ca Model 3 costă aproximativ de zece ori mai mult ca minusculul Hong Guang.

Impactul salonului Auto Shanghai 2021

Scriam în avanpremiera salonului auto de la Shanghai că piața chineză și-a revenit extrem de rapid la nivelul de vânzări dinainte de pandemie. Cu toate acestea, analiștii de la EVsales au calculat că segmentul NEV – new energy vehicles, a depășit pentru prima oară 10% din înmatriculările de autovehicule noi pe cea mai mare piață auto mondială, atingând punctul de inflexiune pe curba S (curba de adoptare a noilor tehnologii), de unde creșterea devine exponențială.

Noile modele electrice lansate de firmele apusene la Shanghai pălesc ca număr și diversitate pe lângă cele dedicate pieței locale de producătorii chinezi (o bună trecere în revistă găsiți aici). Este de puțin interes pentru clienții europeni faptul că Great Wall a completat gama celor trei modele mini: Black Cat, White Cat și Good Cat (care fac parte din top 20 al înmatriculărilor), cu exoticul model Punk Cat, cu un profil ce aduce aminte de broscuța VW, dar are patru uși.

In schimb, gama de modele a stratup-urilor NIO, Xpeng, LiAuto, Aiways și Weltmeister este de interes, fiind deja importate în Europa în numere reduse pentru început, dar cu planuri mari de extindere. De asemenea noile modele Polestar și SAIC-MG sunt de interes, vânzările fiind consistente pe piețele europene unde au fost lansate.

Cât de agresivă este ofensiva chineză poate fi ușor de ghicit, citind câteva articole interesante despre:

  • noua platformă electrică prezentată de BYD,
  • anunțurile despre acumulatori solid state (BYD, NIO și alții) a căror listă de furnizori se concentrează pe două nume: cel mai mare producător global de acumulatori Li-ion, CATL, și mai vechea noastră cunoștință Prologium (vezi articolul de la CES 2020).
  • planurile de producție a unor modele electrice declarate de giganții telecom Huawai, Xiaomi sau firmele ce au făcut avere în Internet, cum sunt Baidu (cu Geely), Didi în colaborare cu BYD și recunosc cu ușurință atât reticența, cât și lipsa de experiență în domeniul software, de care dau dovadă firmele tradiționale auto.

Dacă există o singură lecție de reținut după Auto Shanghai ediția 2021, atunci aceasta este că succesul Tesla în general și în China în special, care a cutremurat ordinea auto globală în 2020, a dat curaj antreprenorilor și investitorilor de pretutindeni să se concentreze pe marea oportunitate generată de tranziția spre electromobilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.