Odată cu lansarea programului de subvenționare pentu achiziția autovehiculelor electrice, cunoscut sub denumirea „rabla plus”, primim tot mai des întrebări despre care ar fi alegerea cea mai potrivita între cele mai diverse alternative posibile.
Informațiile cuprinse în acest articol încearcă să ajute pe cei indeciși între VW ID.3 și Peugeot e-2008. Datele de consum și autonomie provin din circulația de zi cu zi și sunt caracteristice fiecărui proprietar și modului specific de utilizare.
In plus, puteți găsi cu o căutare „ID.3” sau „2008” numeroase articole cu relatări ale actualilor proprietari participanți la proiectul Electromobilitate, experiențe săptămânale cu costul, modul și viteza de încărcare, bucuria condusului electric și problemele tehnice sau de soft întâmpinate.
Comparație pe baza specificațiilor tehnice (sursa EVdatabase)
Așa cum scriam de curând despre grupul Stellantis, Peugeot e-2008 se bazează pe o platformă comună mixtă, pe care se asamblează modele cu motoare termice, hibrizi și varianta electrică la care ne referim.
Compromisul de proiectare, atunci când inginerii au rezervat spațiu pentru cutia de viteze, sistemul de evacuare, rezervorul de combustibil și alte sisteme și accesorii necesare funcționării unui motor termic, nu a mai lăsat loc la gama de modele PSA decât pentru un acumulator de 50 kwh (45 kWh util). În plus, Peugeot e-2008 este oferit cu o singură motorizare de 100 kW (136 CP).
Cu dimensiuni foarte apropiate de concurentul francez, dar cu un portbagaj mai mic, ID.3 beneficiază de noua platformă electrică dedicata a grupului VW, celebra MBA, și este oferit cu mai multe motorizări, din care am ales varianta ID.3 Pro.
Acest model este cel mai apropiat ca putere și cuplu de Peugeot e-2008, dar cu performanțe dinamice ceva mai reduse, din cauza greutății proprii mai mari cu 240 kg, în parte din cauza acumulatorului mai mare (și mai greu) de 62 kWh (58 kWh utili).
Pentru amatorii de accelerații mai rapide, VW oferă motorizări mai puternice, din care am ales varianta ID.3 1st, care este bine reprezentată în echipa proiectului nostru.
Peugeot 2008 – consum mediu săptămânal și opinia proprietarilor
Silviu Matei – București
Săptămâna aceasta 138 km cu 17,4 kWh consum.
Mașina a fost la reprezentanță pentru două zile pentru upgrade la software intern, urmează să văd ce s-a schimbat.
Ovidiu Necula – București
Deși am lucrat de acasă săptămâna asta, am parcurs 357 km cu o viteză medie 22 km/h și consum17,9 kWh/100 km. Din aceștia, 80 km au fost făcuți în regim extraurban, pe drumuri naționale (consum mediu la întoarcere: 15,5kWh/100 km).
Miercuri sunt programat pentru schimbarea tamponului de motor.
De când am luat mașina, țin un jurnal cu toate sesiunile de încărcare, costuri reale de încărcare, mediile săptămânale, etc. Se pare că posibilitatea de a încărca gratis la birou, dar și în rețeaua Kaufland în baza cumpărăturilor (5 sesiuni de încărcare gratis pe lună, pentru minim 500 lei cumpărături) costul real per 100 de km scade de la 13,29 RON la 6,54 RON pentru ultimii 7.000km începând din 01.01.2021 până în prezent:
Anul trecut am parcurs aproape 10.000km din 28 iulie (data achiziției mașinii) cu un cost de 7,1 RON de la 12,29 RON la 100km. Și asta fără a avea card Kaufland, ci doar încărcarea gratis la birou (din septembrie):
Eu încă tot la priză încarc deocamdată și sunt mulțumit. Se pare că au fost niște discuții la nivel de companie pentru înlocuirea parcului auto închiriat cu altul electric, dar s-au răzgândit între timp și vor merge tot pe cel clasic din păcate. Nu cunosc motivele, dar presupun că ar fi fost un cost pe lună ceva mai mare deși pe termen lung s-ar fi amortizat.
Așa că stații de încărcare nu vor mai fi instalate pentru moment. Pe locul unde încarc a crescut iarba serios și am discutat cu colegii de la mentenanță să-mi arunce niște pietriș. Pe lângă iarba, mai era și problema noroiului după ploi…
VW ID.3 – consum mediu săptămânal și opinia proprietarilor
Alexandru Florea, București
Nu am făcut drumuri lungi, ci am petrecut săptămâna alături de electrică în oraș. Am reușit să ajung la un centru de îndreptări jante, iar aici situația e bună de povestit.
După ce am stat la o coadă considerabilă până mi-a venit rândul, a venit un tehnician de acolo să privească jantele pe mașină. Și-a exprimat scepticismul când a văzut jantele și, în ciuda încrederii pe care o aveam în ceea ce privește dezechilibrul pe care îl simțeam la mersul între 96-102km/h, a avut dreptate.
Jantele erau perfect drepte la testarea pe banc. Problema este din anvelope. Mi-a spus că probabil mașina a stat parcată mult timp într-un loc, iar două anvelope sunt ușor deformate.
Și așa mi-am adus aminte de pozele cu parcurile cu mii de ID3-uri așteptând softul, probabil nemutate deloc perioade mari…Happy me!
Cosmin Nitu – București
Săptămâna trecută am făcut 118 km cu un consum de 21.4 kWh/100 km.
Din aceștia, primii 71 km i-am făcut cu un consum mediu de 19 kWh/100 km, iar ultimii 47 km cu 25.1 kWh/100 km pentru că din greșeală am încărcat bateria la 100% peste noapte și am vrut sș o descarc mai repede pana la 80-90%, dar nu aveam distanță mare de făcut, așa că am mers mai agresiv, fără sa îmi pun permisul în pericol.
Am observat că la stilul meu de mers în oraș (normal spre grăbit, plus ceva ambuteiaje) consumul se stabilizează pe la 19 kWh/100 km.
Daniel Ighisan – Timișoara
Tip traseu | Temperatura exterioara medie | TOTAL KM parcursi | KM Extra-urban | Medie (km/h) | Consum (kW/h) | Perioada |
URBAN/EXTRA | 16 | 741 | 600 | 45 | 15.9 | 19 – 25 Aprilie |
VW ID.3 – 1st edition |
Am făcut o ieșire cu ID.3-ul până la Reșița în weekend. Recomand Grădina Zoologică, foarte frumos amenajată și întreținută.
Reșița oferă și puncte de încărcare gratuite (ale Primăriei) dar cum temperatura a fost în sfârșit una de primăvară, consumul mașinii a fost unul mulțumitor, nu a fost nevoie de o încărcare intermediară.
Înainte de plecare am încărcat 81% la stația Moon Hypercharger a VW și astfel am reușit să fac un total de 318 km, cu o autonomie rămasă de 8%. Pot să spun că sunt mulțumit, dar odată cu creșterea gradelor din termometre mă așteptam ca ID.3 să performeze conform consumului declarat de producător.
Pe de altă parte, asta arată încă o dată că decizia VW cu privire la managementul termic al bateriei – care adaugă un consum în plus de 7-8 kWh pentru primele 10-15 minute de la plecare, cu bateria rece, iarna – a fost cel puțin neinspirată. Vedem o diferență mare între consumul înregistrat de ID.3 la temperaturi de peste 15 grade Celsius cu plus, și cel înregistrat la temperaturi de sub 5-10 grade Celsius.
Alte articole despre problemele de soft întâmpinate de proprietarii de VW ID.3:
- Experiența mea cu ID.3 după update-ul la 2.1
- VW ID.3 – între dragoste și dezamăgire
- Skoda Citigo și VW ID.3 – săptămâna surprizelor neplăcute
- VW ID.3 la munte – între plăcere și durere (soft)
We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 111 owners, documenting more than 3.9 million km, mostly in Romania, with some input from our colleagues in USA, Finland, Germany, Italy, France, Lithuania and Switzerland.