Inmatriculari globale trimestrul I

Restrictiile si oprirea activitatilor pe cea mai mare piata auto globala in luna februarie, au fost urmate de la jumatatea lunii martie de aceleasi masuri de precautie anticontaminare in Europa si SUA.

In avanlansa de rapoarte financiare negative, a pierderilor de miliarde din industria auto in trimestrul intai, inmatricularile de vehicule electrice vin ca o surpriza placuta, cele 460.000 de automobile electrice si hibrizi plug-in inmatriculate in lume in primul trimestru reprezentand o scadere de doar 6% fata de anul trecut.

Daca ne amintim ca primul si al doilea trimestru de anul trecut au fost cu totul exceptionale in China, cu vanzari accelerate datorita modificarilor criteriilor de acordare a subventiilor incepand de la 1 iulie 2019, ramane sa revenim la comparatii mai spre toamna. Doar atunci vom intelege evolutia pietei globale, dupa ce efectele pandemiei vor fi mai bine cuantificate in rezultatele economice si in deciziile de achizitie ale clientilor.

Clasamentul pe modele

Conditiile cu totul speciale din China in primul trimestru se vad usor in inmatricualrile globale, unde primele modele produse in China s-au clasat incepand cu locul opt.

Dominatia Tesla cu Model 3 continua la mare distanta de restul plutonului in trimestrul I. Fara ca un alt startup dedicat productiei de masini electrice sa atinga faza distributiei globale, este greu de afirmat daca firmele traditionale se multumesc 10% – 12% din volumul total de productie, cat sa le fereasca de amenzi in China si Europa, sau daca intr-adevar nu pot produce si vinde la acelasi nivel cu Tesla.

Cu patru modele noi clasate pentru prima oara in top 10 global, este evident ca diversitatea de modele ajuta inmatricularile de automobile electrice. Pe parcursul anului 2020 mai intra cativa jucatori importanti in ring si clasamentul se va schimba frecvent.

Pana la finalul anului ar trebui sa vedem o revenire a producatorilor chinezi, o intrare spectaculoasa pentru VW ID 3, care deocamdata acumuleaza stocuri mari in asteptarea softului, volume mai semnificative pentru Model Y in SUA si noile variante electrice ale grupului PSA, Renault, Nissan si Volvo.

In ciuda pandemiei si a crizei economice, dupa rezultatele neasteptat de bune din primul trimestru, electromobilitatea va avea de castigat in 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.