Industria auto isi reia activitatea … cu ajutorul platitorilor de impozite

Cu pasi sovaitori si precautii speciale anticontaminare, industria auto din Europa porneste din nou motoarele. Anunturie din ultimele zile vin in general de la marii producatori, insa pentru ca o linie de asamblare sa functioneze, mii de piese trebuie sa ajunga de la furnizori, cu ajutorul transportatorilor, in momentul potrivit si la locul potrivit pe linia de asamblare.

Procesul cunoscut in industrie ca „Just in Time” – JIT a fost introdus de japonezi si adoptat de industria globala pentru a evita stocurile de piese si subansamble. Dupa o pauza de sase saptamani, aceasta uriasa orchestra industriala trebuie coordonata si sincronizata din nou, cu cresteri treptate ale ritmului de productie, pana la cotele de eficienta proiectate. Daca volumul prognozat nu este realizat, firmele vor inregistra pierderi, dividendele vor scadea, investitorii vor vinde actiunile, valoarea pe piata bursiera va scadea rapid si bonusurile executivilor vor scadea de la ordinul milioanelor la „doar” cateva sute de mii.

Pana in acest punct totul depinde de mecanismul financiar si cel industiral, compus din specialistii operatiunilor industriale de mare anvergura, de cei din logistica, de transportatori si de deschiderea granitelor internationale, in asa fel incat fluxul continuu de piese sa curga neintrerupat spre fabricile din care noile vehicule se indreapta spre… UNDE?

Marile uzine europene au o capacitate comuna de asamblare pentru cateva zeci de mii de automobile pe zi, care trebuie sa paraseasca loturile de incarcare si depozitare ale producatorilor intr-un ritm constant, pentru a evita un blocaj la sursa.

Incarcate in camioane, trenuri si vapoare, loturile de vehicule noi se indreapta spre retele de dealeri, care finanteaza stocurile din showroom-uri cu credite bancare, in speranta ca vor vinde cu un adaos, oricat de modest, fiecare model unui client, dornic de ultima varianta, culoare si dotare a producatorului preferat.

Din tot calculul repornirii industriei auto in momentul de fata lipseste insa clientul final, acea fiinta sechestrata in locuinta de saptamani in sir, inspaimantata de fluxul continuu de stiri catastrofale, nesigur daca mai are un loc de munca, aflat in asteptarea unor zile mai bune, pentru a lua decizii ce implica cheltuieli majore, cum este achizita unui automobil nou.

Pentru a intelege mecanismul de repornire al unei industrii de asemenea anvergura, vom arunca o privire la propunerile, de multe ori contradictorii de pe cea mai mare piata europeana.

Pentru Germania industria auto este sursa celor mai mari venituri din exporturi, care trebuie privite in ansamblu, incluzand echipamentele si utilajele specializate pentru productie si service auto, si piesele de schimb, nu doar produsul final pe patru roti.

Industria auto este si unul dintre cei mai mari angajatori din Germania, milioane de locuri de munca, de la productori , furnizori si prestatori de servicii, depinzand de bunul mers al liniilor de asamblare, al distributiei si al vanzarii.

Ca intotdeauna cand este vorba de locuri de munca, ecuatia politica simplista este: un somer = un alegator frustrat. Flutarand pierderile din primul trimestru si amenintand cu somaj in masa, reprezentantii industriei auto au obtinut o intrevedere cu conducatorii politici la nivelul cel mai inalt pentru data de 5 mai.

In multe luari de pozitie, protestele impotriva industirei auto de la IAA – salonul auto din Frankfurt 2019 par a fi uitate

In pregatire pentru intalnirea din 5 mai, diferite grupuri implicate in reluarea activitatii industriale auto au pornit campania de promovare a propriilor interese, de foarte multe ori asociate cu jumatati de adevar, sau de-a dreptul mincinoase.

Lasandu-va placerea sa descoperiti ca scopul final este cel de a muta banii contribuabililor in buzunarul industriei, prin generoase subventii guvernamentale pentru achizitia unor automobile noi, voi lista traducerile unor puncte de vedere, indicand sursa lor.

Oare clientul nesigur daca va avea un loc de munca, traumatizat de isteria stirilor din ultimele saptamani, amortit fizic si psihic dupa sechestrarea la domiciliu in numele distantarii sociale, este tot asa de grabit ca si industria sa se inhame la noi credite pentru achiztii de valoare mare?

Puncte de vedere cu tenta ecologista

ADFC – clubul german al biciclistilor (Allgemeine Deutsche Fahrrad-Club) atentioneaza ca subventile acordate doar pentru industria auto nu rezolva problemele de trafic si ca exista o sansa enorma de a promova o serie de mijloace individuale de deplasare ecologice.

Guvernul nu poate repeta greselile facute inainte de criza. Mobilitatea individuala este mai mult decat „Auto, Auto, Auto”!

Nurkard Stork, presedintele clublui ADFC

Primul ministru al Bavariei, statul de resedinta al firmelor BMW si Audi, propune majorarea subventiei pentru automobile electrice de la 6000 la 10000 euro.

O subventie de 10000 euro poate finanta achizitia unor automobile ecologice. In acest fel pe langa scopul economic, se poate transmite un serios semnal despre politica ecologica.

Markus Soeder, primul ministru al Bavariei

Ministrul mediului, Svenja Schulze, este de acord cu subventii pentru industria auto, cata vreme sunt alocate pentru vehicule cu emisii reduse.

Sustin o subventie pentru inovatiile auto care sa duca la stimularea vanzarii masinilor cu motorizare alternativa. Ideale ar fi subventii pentru flotele unor servicii sociale, care sunt dispuse sa inlocuiasca parcul existent, cu vehicule electrice.

Ar fi gresit sa aplicam aceleasi metode utilizate in 2009, incurajand achizitia unor modele cu emisii ridicate de CO2, care vor circula urmatorii 10 – 25 ani pe sosele.

Svenja Schulze, ministrul mediului

Expertul cu problemele de trafic pentru Greenpeace declara pentru agentia DPA:

Daca guvernul va subventiona motoarele cu ardere interna, in mijlocul celei mai fundamentale tranformari prin care a trecut vreodata industria auto, inseamna ca au confundat frana cu acceleratia.

Benjamin Gehrs, Greenpeace

Puncte de vedere ce promoveaza motoarele cu ardere interna

ZDK – Zentralverbad Deutsched Kraftfahrzeuggewerbes – asociatia germana pentru intreprinderi prestatoare de servicii auto solicita ca subventia sa fie acordata si pentru modele diesel si cu benzina „curate” si cu consum redus.

Dupa cinci saptamani lipsite de activitate sute de mii de vehicule isi asteapta cumparatorii. Avem nevoie urgent de un program de subventionare pentru a pune din nou in miscare economia auto.

Tomas Peckruhn, vicepresedinte ZDK
Oliver Blume, CEO Porsche, promite la Geneva, ca fiecare model va avea o varianta electrica pana in 2025

Grupul Volkswagen doreste subventionarea intregii palete de modele aflata in productie

Doar subventionarea masinilor electrice ar avea un efect limitat datorita capacitatilor de productie reduse si a retelei de incarcare neacoperitoare. Din acest motiv suntem de opinie ca subventionarea intregului portofoliu ar fi ideala.

Ralf Brandstätter, COO Volkswagen

Puncte de vedere originale

Oliver Zipse in timpul conferintei de presa (virtuala) de la GIMS – Geneva (salon auto anulat)

Oliver Zipse, CEO BMW, propune un „premiu legat de continutul de inovatie” al vehiculelor, fara alte detalii pana in prezent.

In asteptarea deciziilor

Intre declaratiile publice si trasul sforilor din culise, fiecare va incerca sa apuce o felie cat mai mare din banii platitorilor de impozite germani, in numele relansarii atotputerniciei industrii auto.

De modul in care se vor distribui sume considerabile in numele recupererii dupa covid, depinde daca viitorul industriei auto germane va face un salt major pentru a recupera ramanerea in urma pe calea electrificarii sau daca va continua sa promoveze solutia diesel „curata”, mai atractiva ca oricand in aceste zile cu preturi coborate pentru petrol si combustibili fosili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.