Înmatriculări Norvegia – februarie

O privire atentă la piața norvegiană reprezintă o călătorie în viitorul electromobilității din Europa.

Norvegia este o piață matură, un segment de peste 80% din vânzările de autovehicule noi fiind electrice. In același timp este una de prestigiu pentru producători, publicul norvegian fiind considerat expert în alegerea modelelor celor mai adecvate circulației în climatul aspru nordic.

Cererea și oferta par să fie în prezent mai echilibrate decât în alte țări europene și acoperă toate bugetele de la premium noi, până la cele mai accesibile modele mini pe piața second hand, cu mai mult de 100 modele disponibile.

Totodată Norvegia este capul de pod pentru numeroase lansări de produse noi, importate din afara Europei și unde putem lua pulsul succesului unor startup-uri, aflate în concurență directă pentru buzunarul clienților cu producătorii consacrați.

Înmatriculări 2021

In timp ce în ianuarie unele mărci au suferit, după forțarea „vânzărilor” din decembrie prin înmatriculările dealerilor de dragul unor statistici prestigioase în anul covid-ului (sau a reducerii amenzilor pentru CO2?), în februarie clasamentul a revenit la ordinea mai firească a lucrurilor, confirmând succesul de anul trecut al e-tron-ului.

Fără alte surprize în top 10, Polestar 2 și MG ZS confirmă lipsa reținerii cumpărătorilor norvegieni pentru automobile made in China, care sunt mai vizibile pe măsura ce coborâm în clasamentul înmatriculărilor la început de an, unde Maxxus domină categoria van-urilor (229 înmatriculări pentru trei modele) și BYD pe cea a autobuzelor electrice (32, două modele).

Chiar și Toyota, care ezită între succesul hibrizilor și aspirațiile pentru vehicule electrice cu acumulatori solid state sau pile de hidrogen, este reprezentată în înmatriculările norvegiene cu două modele:

  • Toyota Proace: 365 înmatriculări în primele doua luni din 2021, după lansare în 2020, când s-au înmatriculat 104 minivan-uri;
  • Lexus UX300E: 201 în 2021, după primele 86 din 2020;

Unde se poziționează Toyota cu acest volum de vânzări în 2021? Înaintea mult mai cunoscutelor:

  1. Peugeot 208: 325
  2. BMW i3: 323
  3. Kia Soul: 319
  4. Mazda MX-30: 284
  5. Jaguar I-Pace: 253
  6. Opel Corsa: 252
  7. Hyundai Ioniq: 227
  8. VW ID.3: 223, probabil o reflectare a vânzărilor unităților înmatriculate de dealeri în 2020 ca second hand în 2021, așa cum au procedat pe majoritatea piețelor europene, ducând la acuzația din partea organizației Greenpeace, că mai mult de 25% din vânzările raportate pentru 2020 au fost înmatriculări proprii. Răspunsul VW îl găsiți aici.

Vom continua să urmărim cu atenție înmatriculările pe piața norvegiană, care ne vor lamuri despre preferințele unor clienți aflați la a doua, sau chiar a treia alegere pentru un model electric și pentru a înțelege mai bine valoarea unor modele pe piața second hand, un element esențial în estimarea TCO – total cost of ownership.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.