În general, luna iulie este dedicată vacanțelor în industria auto și, cu excepția specialiștilor care modifică liniile de producție pentru modele destinate ofertei din 2023, activitatea ia o mică pauză, înainte de ofensiva de final de an.
Din analiza compilată de analiștii de la EV Volumes și prezentată de Jose Pontes pentru Clean Technica, reiese din nou că în timp ce piața auto în general este în scădere față de anul trecut, până și categoria hibrizilor plug-in fiind cuprinsă de acest trend, modelele 100% electrice (BEV) își urmează creșterea fără ezitare.
Mai pe scurt exprimat, doar în cifre:
- PHEV -25% față de iulie 2021 (iulie reprezintă a cincea luna de înmatriculări în scădere pentru PHEV în Europa)
- BEV +19% (fără alte comentarii)
In timp ce Tesla ocupă în continuare primele două locuri, noul Fiat 500e este singurul model care a ținut oarecum pasul cu livrările de Model Y și 3 în primele șapte luni ale anului. Un salt de trei poziții pentru Skoda Enyaq, confirmă că modelul produs în Cehia este pe cale să devină în Europa cel mai îndrăgit model asamblat pe platforma MEB.
Apropos de platforma buclucașă (cu softul) a grupului VW… Cele patru modele (ID.4, Enyaq, ID.3 și Q4 e-tron) din Top 15 european, care au la bază prima platformă 100% electrică dedicată, au înregistrat 97.760 înmatriculări în primele șapte luni, cu 11.5% mai mult decât cele două modele Tesla (87.682). Mai așteptăm până Giga Berlin poate livra numărul planificat de mașini în Europa, înainte de a ne alătura corului care deplânge lipsa de diversitate de caroserii din oferta Tesla.
Așa cum am afirmat în repetate rânduri, în special legat de numărul foarte mare al înmatriculărilor de micro-automobile electrice urbane din China, succesul în industria auto se măsoară la final după profitul realizat, nu după numărul de înmatriculări.
Pe lângă prețul mai mare de vânzare practicat de Tesla, costurile de producție sunt mai mici cu doar două caroserii de bază (referință la cele din clasamentul de mai sus), rezultând într-o profitabilitate de invidiat pentru toți competitorii.
Cu câte două modele în Top 15, grupul Stellantis (Fiat 500 și Peugeot 208) și Renault (ZOE și Spring) se vad depășiți pe teren propriu de Hyundai-Kia, care au livrat 86.557 mașini (Niro, Kona, IONIQ 5 și EV 6).
În timp ce Stellantis mizează în continuare pe o platformă mixtă și diversificarea gamei de caroserii, Renault are un concurent serios în lupta pentru primele poziții europene cu noul Megane, care a urcat pe locul 5 cu 3549 înmatriculări și a depășit pentru prima oară pe cele ale veteranei ZOE (2764) în luna iulie.
Cum se compară statistica europeană cu cea din China?
Chiar dacă o mulțime din mașinile înmatriculate în China nu ne sunt familiare, este ușor de recunoscut că doar trei modele (Model Y, Model 3 și ID.4) reușesc să atragă în egală măsură interesul pe cea mai mare piață auto, care în iulie a reprezentat 60% din vânzările globale de vehicule electrice și electrificate.

Dincolo de volumul cu mult mai mare (exemplu: Model Y conduce în Top 15 european cu 47.003 înmatriculări, în timp ce în China 140.915 înmatriculări rezultă în locul 2, iar cele 65.183 înmatriculări pentru Model 3 sunt suficiente „doar” pentru locul 5 în China), clasamentul conține două modele (Xpeng P7 și Leap Motor T03) produse de startup-uri.
Considerând actuala ofensivă a startup-urilor chineze în Europa (de nord), oare cât timp va mai dura până când clienții europeni vor parca modele ale noilor firme auto, dedicate producției de vehicule 100% electrice, în garajele de pe bătrânul continent?

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.