Status săptămânal 15-21 august pentru echipa ID.3 și o invitație la dialog

Introducere

Zilele trecute am citit un articol, care îmi confirmă părerile expuse de diferiți autori, inclusiv pe blogul nostru, că prin schimbarea CEO-ului, grupul VW nu va merge în direcția bună spre electrificare, în care mergea sub conducerea lui Herbert Diess.

Viitorul CEO de la 1 septembrie, Oliver Blume, pariază pe motoarele ce folosesc combustibil sintetic (e-fuels).

Cum vedeți investiția în astfel de „soluții” energofage pentru următorii ani?

Dincolo de prelungirea agoniei furnizorilor de componente pentru motoare termice și echipamente de producție pentru acestea, combustibilii sintetici vor rezolva probleme legate de criza de energie și impactul asupra mediului în următorii ani?

Cred că trebuie să căutăm soluții pentru eficientizarea și mai mult a mașinilor electrice, să dezvoltăm și mai mult panourile solare și să construim acumulatori din materialele care sunt în proporții foarte mari pe glob, ușor de accesat și ușor de reciclat. Așa cum a repetat Herbert Diess în multiple ocazii (pentru a justifica viteza de transformare a grupului) electrificarea industriei auto se va apropia de faza finală în următorul deceniu CU sau FĂRĂ grupul VW.

Energia dintr-un acumulator de 58 kWh (cât este bateria medie de pe ID.3) poate fi echivalată cu cea conținută de 6 l de benzină. Cu acești 58 kWh poți parcurge de la 200 km (într-un scenariu pesimist) și până la 400 km (într-un scenariu optimist), rezultând un consum echivalent de benzină cuprins de la 3 l/100km și până la 1.5 l/100km.

Din deplasările făcute de curând, am extras graficul din stânga.

În această imagine am exportat datele de urcare și coborâre pe Transfăgărășan, pentru a sublinia avantajul major al automobilelor electrice.

După cum se vede in imaginea de jos, o mare parte din energie a fost recuperată (tot ce este sub linia roșie), ceva ce un motor cu ardere internă nu poate face.

Așa cum subliniază articolul: Înmatriculările BEV mențin creșterea și în luna iulie, oare producătorii tradiționali nu văd că pierd teren în fața unor startup-uri dedicate proiectării și producției de vehicule electrice și că ideile lor nu merg în direcția în care vor cumpărătorii?

Date săptămânale

Echipa ID.3 în număr restrâns formată momentan din Cosmin, Marcel și cu mine, am adunat în săptămâna calendaristica 33 un număr de 2046 km cu un consum mediu de 15.4kWh/100km.

Cosmin (B)

Săptămâna trecută am strâns 471 km cu un consum mediu de 17.5 kWh/100km.
Am mers doar local pentru ce treburi am avut prin oraș, foarte puțin drum în regim de DN.

Am încărcat 91 kWh, din care 17.4 la EnelX pe type 2 câtă vreme am avut treabă vreo o oră și jumătate.
Nota: am ajuns cu 17% la stație și puteam pune să încarc rapid, aveam kWh disponibili din abonamentul oricum plătit pe toată luna și mă puteam grăbi să vin când e gata încărcarea. Dar nu aveam nicio grabă și nici nevoie de autonomie mare, știam că în mai puțin de 2 ore cât aveam eu treabă urma să încarc suficient.

Deși aștept update-ul de soft care, printre altele, va permite încărcarea cu vârf de 130 kW pe DC, Type 2 (pe AC) este modul meu preferat de a încărca.

Energia de la Enelx a costat 20 RON, în rest încărcările au fost acasă: 73.6 kWh = 49 RON (rotunjesc mai generos la 60 RON pentru pierderi).

Am început luni dimineața cu 80% și am terminat duminică noaptea cu 36%, rezultă ca am mai consumat 44% = 22 kWh din încărcările anterioare, făcute tot acasă, 15 RON (rotunjirea de mai sus include pierderi și pentru energia aceasta).

Deci, am consumat 113 kWh și 95 RON pentru a parcurge cei 471 km prin căldură și aglomerație.
Costul pentru fiecare 100 km fiind de aproximativ 20 RON.
Consumul implicit este de aproape 24 kWh/100km pentru că am precondiționat des habitaclul.

Cu mașina pe benzina, am consum mediu de circa 9 l/100km și asta mergând mult mai economic.
La 8.1 RON/litru ar fi 130 km parcurși cu aceeași sumă de bani, sau circa 150 km dacă țin cont de discountul de 50 bani/litru la pompă, iar astfel rezultă un raport clasic de 1:3 la costul energiei, dar cu toate pierderile incluse si confort termic mult mai bun.

Marcel (CJ)

În săptămâna 15-21/08 am folosit mașina doar duminică, la un drum până la Satu-Mare și câteva drumuri prin oraș.
Am plecat cu 100% SoC și am ajuns înapoi în Cluj 7% SoC și 39 km autonomie. 
Viteza medie pe DN dus-întors (370 km) a fost de 67 km/h ajungând cu drumurile din oraș (36 km) la 56 km/h. 
Datele arata astfel:

  • Distanța parcursă: 406 km
  • Consum: 11.9 kWh/100 km
  • Încărcări: 1xDC, 23,22 kWh
  • Cost încărcare: 0 lei.

Alexandru (B)

În săptămâna 15-21 august am parcurs 1169 km cu un consum mediu de 15.8 kWh/100km.

O mare parte din distanță am parcurs-o în vacanța prin tara, articolele sunt aici:

VW ID.3 – o vacanță de vară, în țară (primul episod)

VW ID.3 – o vacanță de vară, în țară (episodul II)

Trăgând linie, realizez că este tot mai ușor de la an la an să parcurgi orice distanță cu mașina electrică.

În încheiere

Nu uitați, dacă aveți întrebări, suntem aici în calitate de proprietari a unor modele electrice (nu de jurnaliști) pentru a discuta împreună experiențele acumulate după mai mult de 1.3 milioane km (total proiect Electromobilitate).

1 Response

  1. CLAUDIU spune:

    Super mentiunea de final in care ai subliniat ca aici nu se vorbește intr-un limbaj jurnalistic, de multe ori viciat de diverse atentii din partea producatorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.