Înmatriculările europene din februarie în creștere cu 66%

Din informațiile compilate de Jose Pontes și analiștii de la EVsales, care subliniază creșterea cu 66% a înmatriculărilor de automobile electrice și hibrizi plug-in, am cules doar informațiile despre modele 100% electrice și a rezultat următorul tablou încurajator.

Regina Europei, Renault Zoe, și-a reluat prima poziție, urmată de Tesla Model 3 și VW ID.3 pe podium. La prima vedere, este un clasament strâns intre primele trei vedete, după care se aliniază modele Stellantis (208, 2008 și Fiat 500), Hyundai-Kia (Niro și Kona) și alte două modele ale grupului VW (e-Tron și e-Up!), singurul rătăcit în top 10 pare sa fie Smart Fortwo, cu ajutorul înmatriculărilor de pe două piețe majore, Germania și Italia.

Dacă ținem însă cont de faptul că ID.3 se produce în DOUĂ fabrici germane, iar Model 3 vine cu vapoare din China și California (care au ajuns doar spre mijlocul lunii februarie în porturile europene), discrepanța dintre succesul vârfului de lance cu care VW voia să lanseze atacul împotriva Tesla și liderul mondial din ultimii trei ani este uriașă.

Amatorilor de titluri senzaționale despre „Tesla killeri”, le reamintim că producția europeană va debuta probabil în această vară, în ciuda tuturor obstrucțiilor puse în calea autorizațiilor pentru Giga Berlin și din acel moment livrările de Model Y vor fi cursive, nu în salturi de final de trimestru, cum se întâmplă în prezent cu Model 3.

In ansamblu, februarie este ultima lună în care putem face o comparație 2020/2021, din cauza lock down-ului de anul trecut, care a stopat producția și vânzarea tradițională prin dealeri, accelerând însă tranziția spre vânzarea online.

Istoria vie a tranziției spre electromobilitate, pe care o trăim lună de lună, se scrie în cifre și după rezultatul din februarie arată cam așa:

  • piața auto în Europa este în continuare în cădere liberă față de 2020 (pre lock down) cu – 20% înmatriculări
  • înmatriculările de hibrizi plug-in sunt în creștere cu 117%
  • cele ale modelelelor 100% electrice în creștere cu 27%

Din totalul înmatriculărilor de vehicule noi în Europa, 14% sunt electrice sau hibrizi plug-in, o proporție mai mare decât în China sau pe piața nord-americană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.