Inmatricularile globale de autovehicule electrice au crescut cu 10% in 2019

De curand scriam ca nu sunt un fan al actualelor statistici pentru automobile electrice, fiindca reflecta realitatea trista a inmatricularilor sugrumate de ofertea prea saraca, atat ca diversitate de modele, cat si ca volum, cu toate „neplacerilor” unei economii de piata reflectata de pretul mare de achizitie, atunci cand cererea este mai mare decat oferta.

Cu toate acestea este bine de stiut ca vanzarile globale au depasit 2.2 milioane de autovehicule electrice si hibrizi plug-in, din care mai mult de 1.2 milioane in China.

Spre nedumerirea electroscepticilor, care pe la jumatatea anului se grabeau sa anunte „scaderea vanzarilor”, pe baza scaderii punctuale a inmatricularilor din China in iulie si august, cauzata de eliminarea unor subventii, inmatricularile de automobile electrice au crescut si in 2019, cu 10%.

Reprezentand 2.5% din inmatricularile globale (2.1% in 2018), autovehiculele electrice au atins punctul de trecere pe „curba S” reprezentativa pentru adoptarea noilor tehnologii, din categoria „inovatorilor”, cu crestere lenta, in cea a „adopatatorilor timpurii”, cand procesul se accelereaza.

Tocmai la timp ca sa sustina acest fenomen, vine gama noua de modele electrice europene de la grupul VW, PSA, Renault, Volvo si Mini, menita sa imbunateasca emisiile de CO2 ale flotei vandute in Europa

Cei trei mari producatori de PEV chinezi (BAIC, SAIC si BYD) lanseaza si ei o generatie noua de modele pentru piata locala, alaturi de producatorii globali, care sunt obligati sa atinga o cota de 12% de NEV (new energy vehicles) din totalul vanzarilor in China.

Hyundai Kia promite sa accelereze productia celor patru modele electrice, care au excelat in 2019 prin liste lungi de asteptare, Nissan improspateaza gama cu un crossover, iar Toyota intra cu multa prudenta in ringul BEV (battery electric vehicles).

Tesla este singura firma cu toate cele trei modele aflate in productie clasate in top 15 global

Tot in 2020 vom vedea numeroase modele noi de la startup-uri dedicate productiei de automobile electrice in China si SUA, dar vedeta absoluta va ramane Model 3, produs in paralel in California si China.

Odata cu inceperea livrarilor noului Model Y spre sfarsitul lunii martie, Tesla se instaleaza intr-o pozitie dominanata si pentru 2020, iar dupa inceperea livrarilor de la Gruenheide, consideram ca 2021 va fi inca un an cu Tesla in fruntea calsamentelor globale.

Suspansul va incepe din 2022, daca si numai daca producatorii traditionali impreuna cu furnizorii lor, vor investi masiv in productia de acumulatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.