ElectroTest cu Hyundai Ioniq

Cum influenteaza temperatura acumulatorului consumul de energie?

Sezonul rece aduce cu sine cresterea consumului de energie electrica din cauza utilizarii intense a sistemului de climatizare, dar si deoarece chimia acumulatorului este afectata de temperatura scazuta.

Cunoscand efectul temperaturii asupra acumulatorului am hotarat sa efectuez un test pentru a afla in ce masura este afectat consumul de energie. Asadar, am conceput un test care presupune parcurgerea unui traseu de 107 km, cu plecare din Timisoara spre Lugoj pe autostrada A1 si intoarcere in Timisoara.

Traseul testului realizat

Am parcurs de doua ori acelasi traseu, cu viteza constanta de 105 km/h si climatizarea setata la 21 ⁰C pe modul automat. Temperatura exterioara a fost -1 ⁰C. Primul test a constat in rularea cu acumulatorul „rece”, avand o temperatura de 1 ⁰C. Am obtinut un consum de 15.2 kWh/100km.

Pentru a doua parte a testului am incarcat acumulatorul la o statie rapida, cu putere de 50 kW, iar temperatura acestuia a ajuns la 28 ⁰C. Dupa parcurgerea traseului in conditii similare, am obtinut un consum de 14.3 kWh/100 km. Datele colectate in urma tesului se regasesc in urmatorul tabel.

Datele obtinute in urma efectuarii testului.

Am constatat o scadere a consumului de energie pentru deplasare si mentinerea temperaturii dorite in habitaclul masinii de 6%.

Pentru urmarirea parametrilor am utilizat un conector OBD II cu bluetooth impreuna cu aplicatia Torque Pro care poate rula pe orice dispozitiv mobil cu sistem de operare Android.

Celor interesati de parametrii cum ar fi temperatura acumulatorului, puterea disponibila de incarcare/descarcare, tensiunea individuala a celulelor, puterea instantanee de incarcare, recomand achizitionarea unui astfel de adaptor. Pretul incepe de la 12-15 Euro si permite monitorizarea mai multor variabile.

Mai multe detalii legate de acest test se regasesc in materialul urmator:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.