După patru ani de la prima întâlnire cu jurnaliștii timișoreni, când am prezentat obiectivele și cele două mașini disponibile pentru test drive în cadrul proiectului Electromobilitate, iată-ne ajunși la un moment de bilanț, organizat cu ocazia Earth Day în Timișoara, capitală culturală europeană ediția 2023.

În primăvara anului 2019, echipa proiectului era formata din:
- Eugen Cocea, gazda noastră din primul an la revista online 24auto.ro;
- Mircea Adam, specialistul IT care după primul test drive electric a născocit expresia ”condusului cu efect terapeutic” și a venit cu ideea unui blog dedicat proprietarilor de automobile electrice;
- subsemnatul.



In prezent, doar la întâlnirea cu presa au participat mai mulți colegi veniți din Fălticeni (Mihai, Spring), Deva (Marcel, Spring), Brașov (Andrei, Kona), Cluj (Marcel și Dragoș, ID.3), Dan (ID.3), Raul (Fiat500) și Tudor (IONIQ 5) din Timișoara, decât era întreaga echipă din urmă cu patru ani.
Până astăzi, am colectat săptămânal date de exploatare și experiențe relatate de proprietarii a 73 automobile, care au parcurs mai mult de 2 milioane kilometri, majoritatea în România și țările vecine
Întâlnirea de astăzi cu jurnaliștii timișoreni a fost primul act al evenimentului dedicat aniversării Earth Day 2023.
A fost urmat de o re-întălnire cu studenții și cadrele didactice de la Politehnică și sâmbătă 22 aprilie urmează cea cu publicul timișorean.



In continuare, textul comunicatului de presă cu imagini adăugate din prezentarea lui Tudor.
Proiectul Electromobilitate – bilanț după cinci ani
În februarie 2018, la Timișoara demara proiectul Electromobilitate, la început prin publicarea unor articole online, dedicate mobilității electrice. În timpul scurs de atunci, acestui demers i s-au alăturat zeci de utilizatori ai automobilului electric, care și-au adus contribuția benevol, prin monitorizarea deplasărilor, publicarea de statistici, informații și articole.
După doar un an, activitatea s-a extins la prezentări cu studenții de la Politehnică și test drive-uri cu primele două mașini parcate în garajul virtual, ”Ionică” (Hyundai Ioniq, model 2018) și ”TM 3” (Tesla Model 3, long range, tracțiune spate, model 2018)
Apoi s-a născut ideea unui blog dedicat utilizatorilor de vehicule electrice – www.electromobilitate.com. Acesta urma să devină spațiul în care proprietarii să își descrie experiențele la volan, cu bune și mai puțin bune, așa cum este în prezent noul univers electric, aflat la început de drum.
Următorii patru ani au zburat, din păcate cu multe griji și necazuri, cauzate de pandemie și conflictul din țara vecină. Privind în retrovizor, rămân însă câteva statistici, care confirmă ascensiunea rapidă a mobilității electrice în lume, în Europa și în România.
La sfârșitul anului 2022, înmatriculările de automobile 100% electrice din totalul celor noi reprezentau 9,1% în România, 14% în Europa și 10% pe plan global (Sursa informațiilor: CleanTechnica și RO e-mobility index).


Pentru ca această creștere rapidă să fie cât mai bine documentată, inițiatorii proiectului Electromobilitate au ales varianta comunicării directe dintre cei ce utilizează în prezent automobile electrice și cei interesați de achiziția unui model în viitor.
Competența celor 77 autori, care au publicat peste 2200 articole pe blog, provine din experiența acumulată la volan, în condiții de trafic real, pe buzunarul propriu, din care peste două milioane km (de 5.2 ori distanța de la Pământ la Lună) au fost monitorizați săptămânal în cadrul proiectului.
Creșterea rapidă a parcului auto electric se reflectă și în creșterea echipei ce colaborează la proiect. In primul trimestru din 2023 parcursul monitorizat este mai mare decât cel din întregul an 2020.
Cine sunt acești umblăreți și mașinile lor minunate, care se hrănesc cu electroni? Pe măsură ce unii colegi, trecuți de pragul celor 12 luni de colaborare convenite inițial cu fiecare participant, se retrag din activitatea săptămânală, proprietari noi de automobile electrice decid să-și investească timpul pentru colectarea de informații din viața de zi cu zi și să le pună la dispoziția celor interesați de achiziția unei „electrice”.

Un bilanț electromobilistic după cinci ani, nu se măsoară doar în kilometri parcurși și număr de articole publicate, ci mai ales în prietenii, familii formate și copiii născuți într-o lume pe care o dorim mai bună, mai curată și liniștită.
Pentru a marca trecerea primilor cinci ani de activitate și Earth Day 2023, echipa proiectului Electromobilitate și mașinile lor minunate din întreaga țară își dau întâlnire în weekend-ul 21-23 aprilie, chiar în orașul din care a plecat acest proiect, Timișoara, unde așteaptă să li se alăture studenții și profesorii de la Politehnică, la fel ca în 2019. Cu această ocazie sunt programate mai multe evenimente și acțiuni de informare despre progresul realizat în domeniul mobilității electrice, din 2018 până în prezent.
Programul evenimentului
Joi, 20 aprilie 2023
– ora 11,00, Biblioteca UPT: conferință de presă, întâlnire cu participanții la proiect
– incepand cu ora 13:30, parcare Biblioteca UPT: întâlnire cu studentii și cadrele didactice de la Politehnica timișoreana
Sâmbătă, 22 aprilie 2023
– orele 10,00-13,00, Piața Victoriei: întâlnire cu publicul timișorean
– orele17:00 – 18:00 Plimbare tăcută în jurul Centrului istoric

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.