Echipa VW ID.3 și ID.4 – primul absolvent din promoția 2021

Odată cu lansarea pompoasă a producției la Zwickau și a speranțelor de dominație globală și în domeniul autovehiculelor electrice, ID.3 a devenit purtătorul de cuvânt al declarațiilor ecologice făcute de grupul Volkswagen și un mijloc de îndepărtare cât mai rapidă a atenției de la procesele ce se țin lanț după scandalul Dieselgate.

Lipsa de experiență cu soft-ul a jucat însă un rol major la întârzierile de livrare și la nemulțumirea inițială a clienților timpurii, ce au avut senzația că sunt utilizați pentru punerea la punct a noului model 100% electric. Primul exemplar parcat de Daniel (TM) în garajul nostru virtual a fost bântuit de aceleași probleme semnalate ulterior de Cosmin (B), Alexandru (B) și Călin (CJ), dar nu în egală măsură de Dan (TM) și Laurențiu – ID.4 (CJ), care au achiziționat mașinile în 2021.

După 12 luni de colaborare la proiectul Electromobilitate, Daniel este o sursă solidă de informare despre problemele întâmpinate și soluțiile găsite, descrise într-o serie de cinci articole publicate pe blog, a căror listă o găsiți la final.

La absolvirea celor 12 luni de participare la proiectul Electromobilitate, îi mulțumim lui Daniel pentru descrierea foarte detaliată a problemelor întâmpinate la început cu ID.3, care l-au determinat să-și afirme nemulțumirea în repetate rânduri, trimițând un avertisment altor potențiali clienți pentru automobile electrice în general și ID.3 în particular:

Dacă plănuiți să achiziționați o mașină electrică în viitorul apropiat, luați în considerare câteva aspecte:

Să aveți posibilitatea să încărcați acasă. Cel puțin pentru moment este cea mai accesibilă variantă ca preț.

Să vă documentați ce înseamnă o mașină electrică în sezonul rece și ce efecte aduc temperaturile scăzute asupra autonomiei, dar și asupra modului cum veți utiliza mașina spre a-i putea spori această autonomie.

Să vă documentați asupra autonomiei reale a mașini electrice pe care o doriți. Spre deosebire de o mașină pe motor termic, la una electrică am ajuns la concluzia că producătorii umflă mult autonomia declarată față de cea reală. https://ev-database.org/ este o bună sursă de informare.

Daniel – ID.3, Timișoara

Multă sănătate Daniel și să ne vedem cu bine la următoarele evenimente organizate în cadrul proiectului Electromobilitate.

Bilanț echipa ID.3 și ID.4 luna octombrie

  • Daniel ID.3, Timișoara local – 242 km cu 14.2 kWh/100 km;
  • Dan ID.3, Timișoara local – 403 km cu 16.2 kWh/100 km;
  • Laurențiu ID.4, Cluj zilnic serviciu + excursii la final de săptămână: 1698 km cu 17.3 kWh/100 km;
  • Alexandru ID.3, București drumuri zilnice + călătorii: 1572 km cu 17.4 kWh/ 100 km;
  • Cosmin ID.3, București zilnic + călătorii mai lungi: 2911 km cu 17.5 kWh/100 km
  • Călin ID.3, Cluj drumuri la facultate și excursii: 528 km cu 19.5 kWh/100 km

Cumulat, echipa VW din cadrul proiectului Electromobilitate a parcurs 7.354 km, reprezentand 14.6% din totalul kilometrilor monitorizați în luna octombrie.

Consum mediu săptămânal

Despre condițiile în care au fost realizate valorile de consum din ultima săptămână a lunii octombrie aflăm în direct de la proprietari.

Alexandru – ID.3, București

Am descoperit că bateria ID3-ului este izolată termic destul de bine:

Am încărcat seara bateria, temperatura la final a fost de 25 grade C, iar dimineața, când afară erau 6.5 grade, bateria încă avea 13 grade în medie.

Acesta ar fi motivul pentru care o parte din noi am ocolit activarea încălzitorului până în acest moment din an.

Laurențiu – ID.4, Cluj

Temperaturile dimineața au fost la Cluj, undeva în jurul temperaturii de îngheț, fapt care duce consumul dimineața, atunci când pornește și căldura și încălzirea bateriei, spre 40 kWh/100 km, pentru traseul de doar 3 km până la serviciu, după-amiaza atunci când este mai cald, consumul scade la aproximativ 14 kWh/100 km.


Sfârșitul săptămânii a adus o ieșire în afara orașului, unde consumul a fost de 16,1 kWh/100 km, asta datorită temperaturilor de 2 grade C, dimineața, la întoarcere având maxime de 17,5 grade.

Ca fapt divers, atunci când nu era așa frig, consumul pe același traseu era cu 2 kWh mai mic, iar când era cald iar AC-ul era pornit doar cu 0,5-1 kWh/100 km mai mic decât acum.

Ce am mai observat, încălzirea habitaclului consumă undeva la 5,5 kW, la pornire, atunci când trebuie să țină temperatura constantă scade spre 1-1,2 kW.

Încălzirea bateriei este tot în aceeași marjă, 5,5 kW, dar atunci când temperatura minimă a bateriei ajunge la 10 grade se oprește, temperatura observată în încălzitor fiind de 32 grade C.

De la 2-3 grade până la 10 grade este suficient 2 km, sau aproximativ 10 minute. Atunci când sunt pornite amândouă deodată, consumul cumulat observat, este în jur de 9 kWh/100 km.

Oricum, frigul și consumul mai mare se contabilizează doar în timp de încărcare mai mare, asta datorită faptului că încărcările din această lună au fost gratuite în totalitate.

Daniel – ID.3, Timișoara

Puțini kilometri din nou în dreptul meu. Ajutat și de vremea bună din Timișoara și temperaturile de +15 grade Celsius, am avut un consum decent și închei luna cu cei mai puțini kilometri parcurși de când am mașina, asta datorită COVID și carantinei + perioadei de recuperare de după boala.

Tip traseuTemperatura exterioara medieTOTAL KM parcursiKM Extra-urbanMedie (km/h)Consum (kW/h)Perioada
URBAN/EXTRA15175402714.126 – 31 Octombrie

Cosmin – ID3, București

Săptămâna trecută am parcurs 440 Km cu un consum mediu de 16.4 kWh/100 km. A fost vacanță, nu au mai fost navetele uzuale, dar am avut ceva drumuri în afara orașului, inclusiv până la Sinaia.

În septembrie și octombrie am avut consumuri ușor mai mici decât în lunile de vară, din câteva motive principale, în urmatoarea ordine:

  • talpa mai ușoară;
  • preîncălzesc dimineața, fie că este masina în priză fie că nu (în oricare din situații, consumul mediu nu este afectat);
  • mers pe eco în afara orașului (accelerări mai liniare efectuate de către pilotul automat);
  • drumurile în afara orașului au implicat mai puțină autostradă.

Articole scrise de Daniel în cele 12 luni de participare la proiectul Electromobilitate:

2 Responses

  1. Claudiu spune:

    Întrebare ref la ce a scris Laurențiu – ID.4, Cluj:

    „Încălzirea bateriei este tot în aceeași marjă, 5,5 kW, dar atunci când temperatura minimă a bateriei ajunge la 10 grade se oprește, temperatura observată în încălzitor fiind de 32 grade C.”

    Despre ce încălzitor e vorba si cum se poate afla temp acestuia?

  2. Laurentiu spune:

    Pentru incalzirea bateriei se folosesteZ132 PTC Heater Element 3 both heats the coolant for the high-voltage battery and for
    active heating, dupa cum apare in descrierea masinii. Datele de consum le-am observat cu aplicatia Car scanner, legata la un cititor de OBD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.