IONIQ 5 și concurența în Europa

Pe măsură ce Hyundai publică informații despre viitorul model IONIQ 5, construit pe platforma electrică dedicata E-GMP, un aspect devine tot mai clar:

In timp ce producătorii tradiționali încearcă să producă automobile bune, care sunt electrificate, Hyundai a înțeles lecția Tesla și tinde tot mai mult către proiectarea unor calculatoare cu roți.

Este suficientă analiza principalilor concurenți din categoria noului IONIQ 5 pentru a înțelege ideea de mai sus.

Informațiile din tabel sunt preluate în 22 decembrie de pe EVdatabase.org cu excepția celor pentru IONIQ 5, care provin de pe Korean Car Blog

Metodologie

Am luat ca bază de referință pentru comparația de mai sus, noul VW ID.4, un model bazat pe platforma electrică dedicată MEB a grupului Volkswagen, cu 297 înmatriculări în Olanda la data scrierii acestui articol, la un preț mediu de 50.547 euro (sursa: eu-evs.com).

Cu o lungime de 4584 mm și ampatement de 2771 mm, ID.4 definește categoria SUV-urilor electrice de dimensiuni medii. Distanța între axele roților față și spate (ampatamentul) și H-point (hip point = centrul articulației coxofemurale) sunt dimensiunile cele mai importante pentru proiectanții de interioare auto, care definesc cât spațiu va fi alocat pasagerilor și cât de înaltă va fi poziția la volan.

Concurența directă: VW ID.4 – Nissan Ariya

Nissan Ariya la CES 2020, Las Vegas

Pentru o lungime cu 11 mm și înălțime cu 24 mm mai mare, Nissan oferă în modelul Ariya un spațiu interior similar. Cu 124 kg mai ușor decât ID.4, în varianta cu tracțiune fata și acumulator de 90 kWh, Ariya promite o accelerație și autonomie mai bună.

Experiența de peste 10 ani cu automobile electrice la Nissan se reflectă în îmbunătățirea parametrilor îndrăgiți de electromobiliști:

  • acumulator mai mare cu +9.8%
  • putere maximă de încărcare AC dublă: 22 kW Ariya față de 11 kW ID.4;
  • putere de încărcare DC cu 4% mai mare, 130 kW Ariya față de 125 kW ID.4;

IONIQ 5

Conceptul Hyundai 45, precursorul noului IONIQ 5

IONIQ 5 este cu 56 mm mai lung decât ID.4, puțin mai lat (+ 38mm) dar mai scund cu 31 mm, ceea ce îi conferă cu totul altă alură, mai sportivă. Pentru nostalgici, profilul aduce aminte de proporțiile celebrei Lancia Delta Integrale, dar IONIQ 5 este o interpretare moderna a temei de design, considerabil mai mare.

Deși specificațiile tehnice sunt incomplete la data scrierii acestui articol, IONIQ 5 dovedește cât de mult a învățat echipa Hyundai-Kia din experiența cu Ioniq, Soul, Kona, Niro și Nexo.

In primul rând, noua platformă electrică dedicată a permis plasarea roților la extremitățile caroseriei, ampatamentul de 3000 mm, fiind mai mare decât la Tesla Model S (2900 mm), promițând un interior generos pentru pasageri și spațiu între punți pentru acumulatori foarte mari.

Dincolo de putere, 230 kW (313 CP) și accelerație, 5.2 secunde de la 0 la 100 km/h, IONIQ 5 reprezintă ceea ce Peter Rawlinson, fostul inginer șef pentru Model S și actualul CEO Lucid Motors, denumește „smart range” sau autonomie inteligentă.

Eficiența sistemului electric, bine cunoscut electromobiliștilor din toată lumea de la actuala gamă Ioniq și Kona, permite instalarea celui mai mic acumulator (58 kWh), cu implicații majore pentru masa și costul de producție al automobilului.

Alte elemente care ne determină să afirmam că IONIQ 5 înglobează experiența grupului Hyundai Kia cu cele cinci modele electrice aflate în prezent în producție sunt:

  • încărcare DC cu 350 kW, bazată pe tehnologia de 800 V, disponibilă în prezent în producție serie doar la Porsche Taycan;
  • încărcare bidirecțională, care permite alimentarea locuinței, a unei cabane sau a unor scule electrice și aparaturii electronice din acumulatorul mașinii;
  • OTA- over the air updates (actualizări ale soft-ului de la distanță);

Masa totală nu a fost publicata și nici volumul portbagajului sau masa de remorcare autorizată, iar despre consum și autonomie sunt indicate doar valorile WLTP: 450 km pentru acumulatorul de 58 kWh și 550 km pentru cel de 73 kWh.

Skoda Enyaq – „simply clever”?

Pentru a compara noul Enyaq cu IONIQ 5, trebuie să urcăm direct la vârful de gamă până la Enyaq vRS cu 225 kW și tracțiune integrală.

Cu doar 9 mm mai lung și 18 mm mai înalt decât IONIQ 5, Enyaq are ampatamentul redus cu 235 mm, care par să se regăsească într-un portbagaj generos de 585 l, mai mare cu 8% decât cel al lui ID.4, construit pe aceeași platforma comună. Asistăm la alt început de canibalizare de către Skoda a altor modele din grupul VW?

Tracțiunea integrală și accelerația bună, chiar dacă este cu o secundă mai lentă de la 0 la 100 decât IONIQ 5, nu pot ascunde ca Enyaq are nevoie de un acumulator de 82 kWh (cu 40% mai mare!) pentru a atinge aceeași autonomie ca IONIQ 5, echipat cu acumulatorul de 58 kWh.

Alte variante ale Enyaq-ului, mai puțin ambițioase în planul performanțelor dinamice, ar putea fi mai potrivite pentru cei ce doresc un SUV atrăgător, cu portbagaj mare și spațiu pentru întreaga familie.

Din păcate încărcările cu Enyaq și ID.4 vor pune serios la încercare răbdarea familiei în vacanțe, puterea maximă de încărcare fiind de 125 kW, doar jumătate din cât dispune IONIQ 5.

Achiziția unui automobil nou: rațională sau emoțională?

In cele din urmă, prețul la care se vor comercializa aceste modele în 2021, vor decide succesul fiecăruia, deși este un fapt dovedit că achizițiile de automobile sunt în majoritatea cazurilor bazate pe decizii emoționale, oricâte tabele comparative și criterii obiective credem că vom lua în considerare.

Deocamdată, pentru cele 297 modele ID.4 înmatriculate până astăzi, VW a fixat stacheta pentru concurență la 50.457 euro. Așteptam cu mult interes replica Nissan, IONIQ și Skoda în 2021.

Care sunt preferințele voastre pe baza design-ului și specificațiilor tehnice cunoscute până în prezent?

Scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com sau la rubrica de comentarii. Vă mulțumim pentru colaborare, pentru care vă oferim un test drive cu Hyundai Kona la Păltiniș în cadrul următoarei ediții ElectRoMania!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.