Experiențe cu Opel și Peugeot în prima iarnă

După ce am aflat opinia proprietarilor de automobile electrice echipate cu cei mai mici acumulatori, e-Up, Smart și Citigo, am discutat cu proprietarii experienta din prima iarnă cu cele două Zoe, iar acum a venit rândul să punem aceleași întrebări colegilor cu Opel Corsa și Peugeot 2008.

Nu este un secret că motoarele termice risipesc mai mult de 70% din energia combustibililor fosili sub forma de căldura în atmosferă. In sezonul rece, o parte din această energie, pierdută timp de nouă luni pe an, se utilizează pentru încălzirea pasagerilor.

Randamentul mare al motoarelor electrice, acumulatorilor și electronicii de putere, limitează energia calorică disponibilă pentru confortul pasagerilor și diferența este asigurată de prețioșii electroni din acumulator. Acest „preț al eficienței” se manifestă sub forma unui consum crescut în sezonul rece, care duce la o reducere a autonomiei și implicit la încărcări mai dese.

Incărcarea și experiența face diferența

In acest punct critic al conviețuirii cu o mașină electrică, pentru aproximativ trei luni pe an în climatul din țară, spiritele se încing și opiniile diferă radical, în funcție de opțiunile individuale de încărcare. Pentru proprietarii ce pot încărca acasă sau la serviciu, numărul crescut de încărcări nu reprezintă un impediment, cu excepția călătoriilor mai lungi, când apelează la stațiile rapide sau cele de la destinație.

Pentru cei dependenți de rețele publice de încărcare, timpii crescuți de așteptare, aglomerația la unele stații sau nefuncționarea altora, devin motive serioase de nemulțumire și de stres la un drum mai lung iarna.

Este greu de acceptat că acesta este prețul pionieratului și că aceste inconveniențe vor dispărea de îndată ce numărul punctelor de încărcare va crește, așa cum s-a întâmplat în 2020. La fel de greu este să acceptăm că investițiile în rețelele de încărcare sunt cu un pas (sau mai mulți în unele zone) în urma dublării anuale a parcului auto electric din ultimii doi ani.

Când stai îngrijorat în frig așteptând rândul la încărcat, nu te încălzește faptul că în Norvegia această discuție a dispărut cu ani în urmă, sau că Tesla a clădit o rețea rapidă acoperitoare Super Charger, câtă vreme nu se reflectă și în țară aceste realități.

La fel de nepotrivit ar fi din punctul nostru de vedere, ca promotori convinși ai electromobilității, să recomandăm stabilirea unor priorități de genul:

  1. Primul pas: asigură-te că ai un punct privat de încărcare acasă sau la serviciu
  2. Al doilea: alege modelul electric cel mai potrivit nevoilor personale

Cât crește consumul iarna?

Răspunsul scurt, promovat mai ales de electro-sceptici este: MULT! sau FOARTE MULT!… mai ales în oraș la drumuri scurte, cu opriri dese, când căldura din interior și acumulator se pierde.

Realitatea este ceva mai nuanțată, fiind influențată de numeroși factori pe care încercăm să-i cuantificăm, urmărind consumul mediu săptămânal și condițiile în care a fost realizat de participanții la proiectul Electromobilitate.

Pentru noile modele lansate în 2020 de grupul PSA, creșterea consumului celor cinci proprietari de Opel și Peugeot, participanți la proiect, poate fi sintetizată cu două intervale de consum:

  1. Intre 12 și 18 kWh/100 km în august
  2. Intre 17 și 27 kWh/ 100 km în decembrie

Comparativ cu consumul celor două Zoe, observăm ca electro-leul mic (Peugeot e-208) este mai pofticios, dar Opel Corsa ține pasul la consum cu campioana europeană Zoe, ceea ce rămâne un mister, Corsa fiind asamblată pe aceeași platformă cu Peugeot. Au găsit inginerii germani o soluție pentru Opel, care nu este aplicată de cei francezi la Peugeot?

Opiniile proprietarilor

Lăsând analizele și speculațiile de o parte să dăm cuvântul proprietarilor.

Dan Sergiu – Opel Corsa-e

1. Cât este autonomia vara? Dar iarna?

Nu am apucat să măsor vara, însă toamna pe la o temperatura de 20C pe ruta București-Focșani și înapoi am calculat o autonomie de 330 km.

2. Care sunt limitările utilizării mașinii voastre electrice iarna?

Range-ul are mult de suferit evident.

O mare frustrare vine din faptul că nu poți porni climatizarea remote decât dacă mașina este conectată la priză sau are cel puțin 50% încărcare. Ori dacă vrei să pre-condiționezi habitaclul și implicit bateria, pentru o încărcare rapidă eficientă, nu o poți face.

Iar dacă ai peste 50% range, ce rost mai are să încarci?

3. Care sunt motivele pentru care acceptați durata lungă de încărcare și limitarea de autonomie pentru nevoile de transport personale?

Mașina electrică este mereu distractiv și relaxant de condus, apoi drumurile scurte și dese (de care am nevoie în perioada asta) nu o deranjează deloc, așa cum se întâmpla cu diesel-ul.

Nu în ultimul rând vine și sentimentul că amprenta ta de carbon este redusă.

4. După experiența cu prima mașină electrică, care va fi următoarea alegere, în condițiile prețurilor ridicate de achiziție pentru electrice?

Nu cred că prețurile ridicate pentru electrice se vor menține, deja costul pe kWh producție baterie scade vertiginos.

Următoarea alegere? Fiind un fan Opel – mi-ar plăcea să văd un Opel Insignia electric.

5. Alte probleme, neplăceri?

Mașina se comportă excepțional în continuare, nu a avut comportamente neașteptate.

Service-ul este în continuare o problemă, sunt foarte puțini oameni calificați în a lucra cu mașinile electrice – nu am reușit să fac acel update de soft pe care mi-l doresc – pentru îmbunătățiri, nu pentru probleme – sper :). Ar fi fost bun un OTA update.

Parbrizul tot crăpat – aștept să ajungă comanda plasată de dealer. Termen de livrare – 10 zile lucrătoare.

Asiguratorul Allianz s-a comportat excelent până acum, totul s-a rezolvat online.

Ovidiu Necula – Peugeot e-2008

1) Cât este autonomia vara? Dar iarna? 

Vara am aproximativ 300 km autonomie fără economii și menajamente iar iarna la 0-1 grade cel mult 200 km. Sunt curios cum va fi la o medie de -5 grade 🙂

2) Care sunt limitările utilizării mașinii voastre electrice iarna? 

Cea mai evidentă limitare este autonomia.

3) Care sunt motivele pentru care acceptați durata lungă de încărcare și limitarea de autonomie pentru nevoile de transport personale?

95% din drumuri sunt între casă și birou cu o medie de 60km/zi.

In ambele locații am posibilitatea de încărca fără probleme. La birou încarc gratis 🙂

Mai am perioade când stau în parcare așteptând cu orele și mă bucur că nu mai poluez.

Încărcare la locul de muncă

4) După experiența cu prima mașină electrică, care va fi următoarea alegere, în condițiile prețurilor ridicate de achiziție pentru electrice? 

M-aș orienta către ceva puțin mai spațios si bineînțeles cu o autonomie mai mare gen: Skoda Enyaq, VW ID4, chiar Tesla, dacă vor fi preturi mai rezonabile.

Daca acum am cheltuit 29.000€, pentru următoarea probabil m-aș duce în jurul a 40.000€.

5) Alte probleme, neplăceri? 

Probleme tehnice și estetice, fiind prima generație unele rezolvabile pe garanție iar pentru altele, cum e zgomotul la accelerare, aștept de luni de zile o soluție/rezolvare.

Silviu Matei – Peugeot e-2008

1) Cât este autonomia vara? Dar iarna?

Vara am 250 km range reali, mers exact așa cum vreau eu, mai sportiv și A/C pornit. Iarna văd ca merg spre 200 km în același stil.

2) Care sunt limitările utilizării mașinii voastre electrice iarna? 

Eu nu vad vreo limitare reala la folosirea masinii iarna.

3) Care sunt motivele pentru care acceptați durata lungă de încărcare și limitarea de autonomie pentru nevoile de transport personale?

Pentru mine încărcarea nu are durata lungă și autonomiă nu mi se pare limitată. Vreau să merg electric pentru că îmi place cum se simte o mașină electrică, pentru ca pot merge gratuit sau aproape gratuit și pentru că nu mai am nor de fum în spate când fac o accelerație mai puternică.

4) După experiența cu prima mașină electrică, care va fi următoarea alegere, în condițiile prețurilor ridicate de achiziție pentru electrice? 

Aș cumpăra o mașină mai mică dar cu acumulator similar și eficiență mai bună, pentru că e prea mare pentru mine e-2008.

5) Alte probleme, neplăceri? 

Nu am alte probleme, în afară de cele minore, temporare, ca alte Peugeot.

Ce alte experiente personale sau intrebari aveti pentru proprietarii frumoaselor modele Peugeot si Opel?

Scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com sau la rubrica de comentarii. Va mulțumim pentru colaborare!

2 Responses

  1. Cristian spune:

    Bună ziua!eu am un Opel CORSA e.o folosesc in regim de taxi de o lună de zile.consumul variază de la 18kwh până la 24sau 28,in funcție de temperatura de afară și cât folosesc căldura.cu o încărcare de 85%sau 95%fac in jur de 150km.in oraș.fara sa scad autonomia sub 20%,

  2. Dan Boboescu spune:

    Felicitări Cristian pentru alegere! Iți dorim cât mai mulți kilometri fără probleme și numeroși clienți curioși să afle care sunt avantajele taximetriei electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.