Hyundai Kona – rechemarea în service și opiniile proprietarilor

Privind la evenimentele și articolul publicat cu un an în urmă, după test drive-ul lui Tudor cu TM 3 în Motor City, am realizat încă o dată cât de radicală a fost transformarea din ultimele 12 luni, afectate atât de grav de pandemie, chiar și în micro-universul proiectului Electromobilitate.

Scriam atunci despre cele două Tesla Model 3, long range, tracțiune spate, un model care în prezent se produce doar în China, și de vrednicul nostru Ionică, care acumula pașnic miile de kilometri pe lună la Sibiu cu echipa Porsib, furnizând informații foarte utile pentru viitorii electromobiliști.

Ionică a trecut în 2020 în alte mâini grijulii, iar proiectul Electromobilitate și-a continuat activitățile cu un Hyundai Kona, îndrăgit pentru performanțe, eficiență și autonomie, încă de la prima călătorie pe Transalpina, a doua zi după preluarea de la Casa Auto Timișoara.

Intre timp, cinci proprietari de Hyundai Kona s-au alăturat efortului nostru de a colecta informații de exploatare reale, din viața de zi cu zi și au generat un volum de date considerabil, privind parcursul, încărcările, consumul și autonomia în cele mai diferite condiții de exploatare.

Hyundai Kona recall

Din presa coreeană am aflat de primele neplăceri și incidente cu acest model, urmate de o rechemare în service.

Pe pagina NHTSA – autoritatea guvernamentală americană, ce colectează plângerile proprietarilor, inițiază investigații și publică recall-urile voluntare și cele impuse, sunt publicate pentru Hyundai Kona electric, cele din imaginea de mai jos.

O altă căutare pe pagina germană, introducând seria lui Porto, exemplarul nostru de test drive, a rezultat în două acțiuni de service:

Captare ecran – Tudor Marchiș

Intre timp, mai mulți proprietari de Kona, inclusiv Tudor pentru Porto, au primit scrisori de la Hyundai Romania cu invitația în service pentru actualizări de soft.

Opinia proprietarilor

Am solicitat echipei participante la proiect să răspundă celor cinci întrebări, formulate din punctul de vedere al electro-scepticului, care nu prea înțelege de ce ne „chinuim” iarna cu mașinile noastre electrice, fiind știut că autonomia scade și durata de încărcare crește.

Eram curios să văd dacă rechemarea în service va fi amintită de proprietarii de Kona și care este percepția colegilor, eu fiind subiectiv la capitolul recall-uri, cu care mi-am petrecut doi ani din cariera în industria auto.

STIU din experiența proprie câte analize, grijă și gânduri își fac cei responsabili în industrie, atunci când descoperă probleme de calitate sau de proiectare, ce ar putea afecta siguranța pasagerilor și se pot rezolva în favoarea clienților prin rechemarea în service.

Legislația specifică din diferite țări, generează răspunsuri specifice, dar la bază este aceeași idee de a proteja siguranța clienților fie prin înlocuirea pieselor suspecte, fie prin update de soft.

Fără alte comentarii, iată cele cinci întrebări și răspunsurile primite de la trei proprietari de Kona:

  1. Cât este autonomia vara? Dar iarna?
  2. Care sunt limitările utilizării mașinii voastre electrice iarna?
  3. Care sunt motivele pentru care acceptați durata lungă de încărcare și limitarea de autonomie pentru nevoile de transport personale?
  4. După experiența cu prima mașină electrică, care va fi următoarea alegere, în condițiile prețurilor ridicate de achiziție pentru electrice?
  5. Alte probleme, neplăceri?

Attila Bereczki – Timisoara

1. Vara am aproximativ 400-450km și iarna (cât am observat utilizând doar în oraș) pe la 300km.

2. Nu prea mă simt limitat în utilizarea mașinii iarna. Știam aproximativ la ce autonomie să mă aștept iarna, atunci când am decis achiziția. Autonomia îmi este suficientă să ajung la destinațiile mele mai uzuale din alte județe/țări fără ca procesul încărcare să îmi devină un inconvenient.

3. Comoditatea oferită de autoturismul electric: Ajung la destinație mult mai puțin obosit de traficul rutier.

Iarna: încălzirea habitaclului aproape instantanee. In oraș consumul „din portofel” mult mai redus.

4. Eu am trecut deja prin asta cu Smartul electric și după primul an de la achiziție, am cumpărat Kona electric în locul Peugeot-ului. Bineînțeles că și următoarele vor fi tot electrice. 

5. Până acum nu am întâmpinat neplăceri cu electricele.

Titus Esan – Sibiu

1. Vara am avut și 500 km dar iarna aceasta nu pot să spun, că nu am mers la drum lung.

2)  Clar iarna este consumul mai mare. Eu țin căldura la 19C pentru că este un consum mult mai mic față de 21C și cum merg prin oraș, drumuri scurte, nu se simte diferența la căldură.

3)  Atâta timp cât nu ies din oraș încarc de la 20% până la 80% AC și este suficient pentru o săptămână. Dacă trebuie să ies din Sibiu o încarc 100% și dacă mai este nevoie atunci o încarc la DC.

4)  Dacă era Tesla în Romania cumpăram Model 3 (au ajuns târziu :)). Următoarea mașină, poate peste 10 ani, daca îmi mai permit atunci :).

5)  Până acuma nici o problemă.

Titus a adăugat un grafic cu parcursul și consumul mediu din fiecare lună pentru Kona la Sibiu.

Informații și grafice – Titus Esan

Cristian Popescu – varianta de echipare Highway, Cluj

1) Autonomia vara exclusiv în oraș si eventual un Florești a fost de 480 km parcurși de mine și aveam încă 20 de km disponibili.

Iarna în jur de 250-280 km (tot așa exclusiv în oraș) în funcție de temperatură. Dacă aș merge mai mult și în afara localității teoretic ar crește autonomia (ironic, nu?)

2) Limitarea cea mai mare este evident autonomia și nesiguranța că, dacă apare o urgență, voi putea ajunge sau voi pierde o ora la încărcat.

3) Cea mai mare parte a drumurilor sunt între casă și job + shopping, deci distanțe mici și practic eu încarc o dată la 10-14 zile.

4) Mi-ar plăcea o mașina care să aibă autonomie mai mare un pic (da, știu, eu vorbesc).

Visul ar fi o Testa, dar e mult până voi ajunge să dau așa mulți bani pentru o mașină. Da de vor deschide acea reprezentanță în 2021 și voi putea să mai tăiem 10.000 de euro din prețul final…

5) La Kona este lipsa de aplicație pe telefon, faptul că e pe baza de plastic ieftin bordul și la uși, faptul că nu are ventilație și în spate, display-ul e so 2015, și faptul că intre Luxury și Highway e diferență destul de mare la features pe care inițial nu am sesizat-o și a venit pe parcurs, când vedeam review-uri și „Hmm.. nici asta nu o am.”

Mulțumim lui Attila, Titus și Cristian pentru răspunsurile ce ridică puțin cortina despre utilizarea unei Kona electrice în cele mai vitrege condiții, cele cu temperaturi joase.

Daca aveți alte experiențe, bune și rele cu Kona, scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com sau la rubrica de comentarii.

Mulțumim pentru colaborare și vă propunem un test drive la Păltiniș cu un alt model electric decât Kona, la următoarea ediție ElectRoMania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.