În abecedarul electromobiliștilor, de multe ori după Transalpina urmează Transfăgărășan, sau invers, în funcție de vreme, preferințe de înnoptare, aglomerație și cine știe ce altfel de criterii.
Este firesc și inevitabil, ca după câteva zile, sau săptămâni de aclimatizare cu primul, sau noul, automobil electric, dorința de a-i testa limitele să devină irezistibilă și cele mai celebre trasee alpine din țară să intre în colimator. Ca dovadă, am listat la final articole scrise de colegii participanți la proiectul Electromobilitate despre călătoriile montane, care sunt legate de numitorul comun al plăcerii condusului electric la munte și simplitatea, plus eficiența, coborârilor cu ajutorul frânei regenerative.


Aflat la mai puțin de 600 km de pragul bornei de 35.000 cu Dacia Spring, Marcel ne-a trimis câteva imagini de la Bâlea Cascadă, trecătoarea peste Carpați fiind încă închisă cu câteva zile în urmă, asa cum se vede pe panoul din spatele mașinii.


Pentru cei ce încă se tem de performanțele celor mai mici modele electrice în afara aglomerațiilor urbane, unde sunt extrem de utile și economice, călătoriile lui Marcel sunt la fel de convingătoare, cum au încercat să fie la vremea lor prima traversare cu Ionică (Hyundai Ioniq), ascensiunea lui Marian cu Fiat 500e la Rânca, cea cu Ozone 2 la Păltiniș și recenta călătorie cu noul Fiat 500e la Băișoara.
Informații despre Grupa Mică din viața de zi cu zi
În mod mai obișnuit, întâlniți colegele și colegii noștri cu Smart Fortwo și Forfour, Citigo și e-Up, sau Fiat 500e, mai degrabă în naveta din zona orașelor. Cu consum fără rival, dimensiuni compacte și o amprentă ce permite parcarea în spațiile limitate disponibile, mașinile din grupa mică s-au dovedit practice și ceva mai accesibile ca preț, un foarte bun prim pas în universul mobilității electrice.
Pe lângă trei colegi ce trimit informații săptămânale despre parcurs, consum, cheltuieli și condițiile în care au fost obținute aceste valori, am listat pe grafic valorile transmise de trei invitați. Încercăm să demonstrăm că indiferent dacă vorbim de Citigo, e-Up, Spring sau Fiat 500, consumul nu trece în această perioadă de 11.5 kWh/100 km, ceea ce menține costurile de încărcare extrem de scăzute, comparativ cu orice altă forma de deplasare, inclusiv transportul în comun.



Pe cale de a alimenta e-Up-ul de la soare, Laszlo ne-a trimis trei imagini cu parcursul, consumul și viteza medie, informații despre care ne scrie:
La noi a început vacanța. O să scadă distanța parcursă în perioada următoare.
Consumul pe ceas este tot 10.2 kWh/100km, pierderile oscilează, dar ne situăm tot în jurul sumei de 9.12 lei/100km (inclusiv pierderi de încărcare).

Dacă mai era nevoie să subliniem, raportul trimis de Wiwi indică cu precizie că distanțele foarte scurte, indiferent dacă sunt parcurse iarna cu încălzire, sau vara cu răcire, rezultă în cele mai mari consumuri.
La final, lista promisă cu călătoriile Buburuzelor din Grupa Mică și a suratelor electrice mai mari la munte:
- Dacia Spring pe Transalpina
- Excursie cu Fiat 500 electric pe Transalpina
- Plimbare la munte cu Fiat 500e și VW ID.4
- Despre prima experienta mai indelungata la volanul lui Ozone 3
- Peugeot e-2008: experiențe electrice de munte – Transalpina și Transfăgărășan
- 1000 km cu ID.4 pe Transalpina și Transfăgărășan
- „Călătorie cu covorul fermecat” pe Transalpina și Transfăgărașan
- FOTOREPORTAJ: cu Hyundai Ioniq pe Transfagarasan
- Driving the Model 3 on Romania’s mountain roads, Transfagarasan
- Transylvania Classic cu ZOE (partea a doua)
- Pe drumuri de munte cu VW ID.3
- În apropierea kilometrului 10.000 cu Peugeot e-2008
- Hyundai Kona – o radiografie amanuntita a calatoriei pe Transalpina
- Impresii culese cu Hyundai Kona pe Transalpina
- Cu Hyundai Ioniq electric la Muntele Mic – partea a doua
- Excursie de o zi cu Hyundai Ioniq electric la Paltinis


Dacă măcar unul din aceste articole v-a stârnit curiozitatea sau interesul călătoriilor montane cu un automobil electric, urmăriți cu atenție anunțul despre ediția a doua a raidului montan Trans Carpatica.
În esență este vorba de o călătorie de promovare a mobilității electrice, ce își propune traversarea Carpaților cel puțin o dată pe zi. Sunt bineveniți proprietarii de modele 100% electrice împreună cu invitații lor, fie interesați de mobilitatea electrică sau electro-sceptici convinși. Participarea este posibilă pe orice tronson al traseului, ce însumează aproximativ 2.000 km parcurși în patru zile (vineri – luni).
Mai multe detalii găsiți în articole scrise de participanții la prima ediție, cea din noiembrie 2021:
- #konașii: jurnal de Transcarpatica: ziua 1 și ziua 3
- #konașii: jurnal de Transcarpatica: ziua 4
- #konașii: jurnal de Transcarpatica – ziua 5
- „Diagonala” țării cu Peugeot e208
- IONIQ 5 la cote maxime
- Trans Carpatica – EVA în cea mai frumoasă experiență electromobilistică (primul episod)
- Trans Carpatica – jurnal de călătorie (4.11 prima zi)
- IONIQ 5 – informații de consum pe traseul primei ediții Trans Carpatica
- IONIQ 5 – bilanț Trans Carpatica și epilog

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.