Kia Niro după șase luni și 11.000 kilometri

La șase luni după achiziția primului automobil electric, am refăcut călătoria de debut pe traseul București – Sărata Monteoru – București și am aplicat cu succes lecțiile învățate despre managementul autonomiei.

Consum Kia Niro

După o nouă ieșire cu bicicletele pe dealurile de lângă Buzău, un nou spike a apărut în graficul de consum. Deși vremea a fost capricioasă săptămâna trecută, cu multe coduri colorate, ploi și vânt, miercuri s-a nimerit o zi cu 12h de soare, numai bună pentru colindat pădurile pe 2 roți.

Am lăsat mașina în Sărata Monteoru și de acolo am parcurs un traseu folosit și într-un concurs mai vechi de Cross Country MTB organizat de cicliștii din Buzău.

Prima oară am parcurs acest traseu cu mașina (București – Sărata Monteoru – București) la o săptămână după ce am achiziționat mașina, când nu eram sigur cum se comportă din punct de vedere al consumului. Am fost și foarte optimist la plecare și am zis că dacă plec cu 80% SoC ar trebui să fie suficient cât să mă și întorc.

Din păcate am subestimat foarte mult impactul bicicletelor asupra aerodinamicii si nu am redus viteza suficient, așa că la Sărata-Monteoru am ajuns cu ~35% SoC. La întoarcere deși aveam range suficient teoretic (130 km pe bord, 115 km până acasă), n-am vrut să-mi forțez norocul și am oprit la Ploiești la cumpărături, unde am putut să și încarc mașina.

6 luni și 11,000 km mai târziu, parcurși fără cea mai mica problemă, estimările privind autonomia și planificarea rutei mi-au intrat în reflex (vezi și articolul EXPERIENCE makes the difference between range anxiety and range awareness), așa că nu am mai avut niciuna din problemele întâmpinate în toamnă: am plecat cu SoC 100%, pe autostradă nu am mers mai mult de 110-120km/h (cum este și recomandat de Thule, de altfel, atunci când transporți biciclete pe plafon), am mai prins câte o plasă la tiruri unde am mers foarte eficient (consumul scădea de la 20-25kWh/100 km la 10-12kWh/100km) și am ajuns în cele din urmă cu 25% (în jur de 80-90km autonomie înapoi în București).

Abia aștept să ne povestească și Titus ce experiențe va avea cu transportul bicicletei pe Kona, el alegând varianta suportului pe cârlig, care teoretic ar trebui să fie mult mai eficientă.

Dealurile de lângă Sărata Monteoru

Comparație cu Peugeot 2008

Privind valorile de consum ale Peugeot 2008 din garajul virtual cu dimensiuni aproape similare (chiar un pic mai mici decât Niro) și mai ușoare cu aproximativ 250 kg datorită și acumulatorului mai mic, sunt din ce în ce mai impresionat de eficiența mașinii coreene.

Sursa: Kia Motors Romania

Dacă spațiul și confortul oferit, eficiența și autonomia bună sunt motive suficiente pentru a alege un Niro prin programul rabla plus, este bine de știut ca prețurile variantelor noi sunt cuprinse intre 30.000 si 35.750 euro.

Lipsa problemelor și a cheltuielilor de întreținere este confirmată de colegii mei Marius și Teo, proprietari de Niro cam din aceeași perioadă, care au acumulat peste 10.500, respectiv 4200 km în zona București, în același interval de timp cu mine.

Dacă aveți întrebări despre Kia Niro contactați-ne la rubrica de comentarii, pe facebook sau în Forum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.