Ce modele interesante ați descoperit în ofertele anului 2021?

Într-o privire recentă aruncată peste înmatriculările din Germania și Țările de Jos, am subliniat discrepanța între dorințele clienților și oferta producătorilor în domeniul electric, aflată în creștere bună în segementul premium, dar cu puține modele accesibile ca preț unui public mai larg.

Grupul Volkswagen

Pornind de la faptul că sugrumarea tripletei mini a grupului VW a fost justificată anul trecut de lipsa rentabilității, se pare că vânzarea lentă a controversatului ID.3 a salvat măcar pe e-Up! de la o moarte prematură.

Ca recompensă, cel mai mic model electric conduce în clasamentul înmatriculărilor pe cea mai mare piață europeană, Germania, generând credite valoroase pentru grupul VW, când se face socoteala emisiilor de CO2, dar și un parc auto mai mare pentru cei interesați de automobile rulate.

Nu aceeași este situația în China, unde grupul VW, deși conduce în topul mărcilor străine de autovehicule cu motoare termice, cu 16% din piața auto tradițională, deține mai puțin de 5% din înmatriculările NEV (new energy vehicles). Privind în viitor la creșterea rapidă a segmentului electric în China, care a atins 10% din înmatriculări și va depăși 2 milioane de exemplare livrate până la finalul anului, firmele cel mai bine poziționate în prezent sunt:

  • SAIC (Shanghai Automotive) – 27%
  • BYD și Tesla – 12%

O serie de startup-uri, unele cu ambiții de export în Europa, dedicate proiectării și producției de autovehicule electrice, reușesc sistematic să plaseze modele noi în TOP 10 al înmatriculărilor din China. Tot de acolo vin Model 3 SR+, BMW iX3 și Polestar 2, automobile premium cu o bună reputație în Europa.

Renault

Renault pare a fi singura marcă europeană care oferă cu Zoe și Twingo două modele (mai) accesibile ca preț. Strategia de import a celui mai ieftin model Dacia Spring, adus din China, rămâne însă controversată de sindicate, chiar dacă va ajuta accesul la mobilitate electrică pentru un număr mai mare de clienți europeni, în funcție de capacitatea de livrare a producătorului chinez. Odată stabilit precedentul, zeci de firme din China cu modele din aceeași categorie cu Dacia Spring vor fi în căutare de parteneri pentru omologare, vânzare și service în spațiul european.

Stellantis

Gama de modele electrice Stellantis este în extindere promițătoare, dar va trebui să așteptăm până în 2022 pentru ca noile modele Opel și Citroen să ajungă în cantități suficiente pe piață. Soarta micului Fiat 500 pare a fi definita de succesul vânzărilor pe câteva piețe tradiționale (Italia, Franța, Germania).

Hyundai – Kia

Cea de a treia generație de modele electrice de la Hyundai și Kia se îndepărtează tot mai mult de prețurile mai accesibile ale primei generații de Ioniq și Soul.

După succesul internațional cu Kona și Niro, noua generație de IONIQ 5 și EV6, va încerca să atragă clienții prin tehnologia avansată, performanțe ridicate, încărcare rapidă și bidirecțională, plus spațiul foarte generos, oferit de prima platformă electrică dedicată.

Daca v-ați rătăcit în hățișul numeroaselor variante ale celor două modele noi din Coreea, am alcătuit un tabel comparativ pe baza informațiilor disponibile astăzi (24 mai 2021) în EVdatabase.

O comparație bună de prețuri găsim pe pagina Hyundai RO pentru Kona (sus) și IONIQ 5.

General Motors

După divorțul de Opel, este puțin probabil să vedem noul Chevrolet Bolt și Bolt EUV în Europa, deși variantele care se vor livra cât de curând în America de Nord, îndeplinesc criteriile de autonomie, încărcare rapidă și preț rezonabil, dorite de cumpărători.

Alte modele americane în curs de lansare anul acesta sunt nepotrivite ca dimensiuni pentru spațiile de parcare din Europa (Rivian R1T și R1S, Cybertruck și Hummer EV). In schimb în 2022 își vor face apariția trei modele ale startup-ului Canoo cu dimensiuni și prețuri mai accesibile (van-ul electric începe de la 35.000 USD înainte de subvenții), la care vom reveni cu mai multe detalii.

Ford

Primul model născut electric, Mustang Mach-e, nu se produce pe măsura cererii actuale. După cum arată înmatriculările din Norvegia, unde Mach-e conduce în aprilie, priza la public este asigurată de design, performanțe și un preț competitiv în segmentul din care face parte. In 2022 urmează F-150 Lightning și Transit.

Ce alte modele noi v-au atras atenția în oferta din 2021?

Cu siguranță Tesla Model 3 și Model Y, când va fi disponibil în țară, vor atrage un număr important de comenzi. Până atunci am dori să știm ce alte modele v-au captat imaginația?

Scrieți-ne la rubrica de comentarii, pe facebook sau la adresa electromobilitate@office.com. Mulțumim pentru colaborare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.