Kia Niro – înmatriculări europene, călătorii de vară și o pățanie mai rar întâlnită

În prima jumătate a anului am subliniat în repetate rânduri succesul obținut de Kia Niro pe piața din Europa de vest, privită ca o viitoare sursă de modele second hand, la prețuri mai convenabile, comparativ cu numărul mic de exemplare noi vândute în țară.

Două statistici publicate de EU EVs indică un moment de cotitură în cariera europeană pentru Kia Niro.

  • Imaginea din stânga – înmatriculări Suedia: în prima jumătate a anului Niro a obținut cel mai bun rezultat după cinci ani de livrări și s-a clasat pe primul loc al înmatriculărilor de mașini noi cu 4415 exemplare, aproape dublând livrările față de aceeași perioadă din 2021 (2241 înmatriculări).
  • Imaginea din dreapta – înmatriculări în 14 țări din Europa de vest: rezultatul după șase luni în 2022 este sub cel de anul trecut (12597 S1-2022, 13324 S1-2021) deși pe parcursul primelor cinci luni, părea că Niro pornise pe cel mai bun drum din cei cinci ani de livrări europene.

Deschiderea unei noi piețe în Italia, nu a reușit să compenseze scăderea vânzărilor din Norvegia și Olanda. În Germania, care rămâne principala piață de achiziție a modelelor second hand, Kia a vândut în prima jumătate a anului 2706 exemplare, care adunate la cele înmatriculate începând din 2018 rezultă într-un parc electric german cu 12.657 Niro, mai noi de cinci ani.

În total, în cele 14 țări pentru care EU EVs furnizează statistici au fost înmatriculate 73.711 exemplare Kia Niro noi, un număr de 4 ori mai mare decât întregul parc auto electric din România.

Echipa Niro – proiectul Electromobilitate

În cadrul proiectului nostru, Edy se bucură de un exemplar nou, fiind la a doua săptămână de raportare, care include o peripeție mai rar întâlnită.

Tibi a trecut cu bine de borna ce indică 31.000 km parcurși cu Niro și de o revizie, care a fost o experiență bună, despre care ne relatează în continuare.

Tibi – București

Săptămâna trecută am mers cu Niro (fix) 666 km, cu un consum mediu de 15.9 kWh/100km și un cost de încărcare de 220 lei.

Am avut un drum mai lung (București – Caransebeș), dar întoarcerea a fost făcută luni, așa că nu intră în statistica pentru saptamana trecută.

Față de anul trecut când am parcurs același traseu mi s-a părut că au mai răsărit câteva stații rapide pe traseu (cea mai practică fiind în Băile Herculane, unde nu era înainte) și eu am mers mult mai eficient dpdv al SoC. De acasă am plecat cu 100% baterie, dar la drum lung am alimentat în principiu de când ajungeam la 2-5% până pe la 60-70% încărcările fiind acolo unde oricum mai aveam de oprit pe traseu, așa că timpul de deplasare cu o mașină termică ar fi fost identic.

Am avut revizia de 30.000 km la MIT Motors, unde am dat 320 lei pe manoperă și filtrul de polen și au făcut și un update de soft la ECU, neștiind să-mi spună pentru ce era fixul.

Ca o notă finală, dacă ajungeți pe Valea Cernei și vreți sa dormiți undeva liniștit și foarte pitoresc, recomand “Casa Valea Cernei”. Am fost și anul trecut câteva nopți și a fost una din cele mai idilice cazări la care am stat în România (plus cele mai primitoare gazde). Din păcate nu au punct de încărcare, nefiind conectați la rețea și depinzând de panourile solare cu baterii și un generator, dar asta este singurul inconvenient.

Edy – Târgoviște

Săptămâna trecută am mers 748 km cu un consum mediu de 13.5 kWh/100km.

Cost încărcări: 0

Toate bune și frumoase până mi-a mușcat un câine bara spate… Acum mă gândesc dacă să o fac pe asigurare sau să o las așa, personalizată 😂

Am reușit să iau și numerele verzi și totul este ok.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.