Dacă dezvăluirea design-ului pentru noul IONIQ 6 a stârnit discuții pasionate, în general pozitive, specificațiile tehnice sunt un exemplu clasic de declinare electromobilistică, utilizând o platformă comună E-GMP, doi acumulatori și două variante de tracțiune.
Comparațiile se bazează pe informațiile disponibile astăzi (14 iulie 2022) în EVdatabase, la care am adăugat pentru categoriile LR RWD și LR AWD specificațiile pentru IONIQ 5, pe care îl cunoașteți tot mai bine ca urmare a relatărilor lui Tudor și Peter, amândoi din Timișoara.
IONIQ 6 Standard range, tracțiune spate
Mai lung, mai lat și mai înalt decât cele mai apropiate modele aflate pe piață în momentul de față, Polestar 2 și Model 3, IONIQ 6 are și cel mai mare ampatament (2950 mm), care depășește cu 50 mm chiar și Model S, fiind o promisiune de spațiu interior generos, așa cum știm de la IONIQ 5, care are un ampatament de 3000 mm.
Performanțele dinamice par a fi oarecum sacrificate în favoarea eficienței, de care are mare nevoie, fiind echipat cu cel mai mic acumulator.
IONIQ 6 long range, tracțiune spate
În această comparație am strecurat informațiile pentru două modele participante la proiectul Electromobilitate, despre care am cules informații pe termen lung:
- Model 3 LR, rwd – este fabricat și vândut în prezent doar în China, dar cu ajutorul unui exemplar din 2018, care a trecut de 82.000 km, avem o experiență îndelungată, care ne ajutam să ghicim comportamentul noului IONIQ 6.
- IONIQ 5 LR, rwd – chiar dacă nu are ce căuta în această comparație, fiind un crossover de talie înaltă, este un alt model bine cunoscut, cu care Tudor a acumulat peste 19.000 km, cu un consum mediu de 19.3 kWh/100km, apropiat de valoarea indicată de EVdatabase pentru această variantă (19 kWh/100km). Bazându-se pe aceeași platformă e-GMP, IONIQ 5 ne poate calibra așteptările pâna la primul test drive cu noul IONIQ 6 și face valoarea de consum estimată de EVdatabase (15.6 kWh/100km) o promisiune realizabilă.
Desigur că valoarea WLTP (12.1 kWh/100km) este greu de atins în practică, dar 15.6 kWh/100km pentru o mașină de aproape cinci metri lungime și două tone masă proprie este un semnal clar că eficiența Ioniq-ului inițial a ridicat ștacheta foarte sus pentru inginerii grupului sud-coreean.
După experiența acumulată în cadrul proiectului Electromobilitate cu Ionică (model 2018) și frații lui din 2019 și 2020, suntem convinși ca IONIQ 6 nu va dezamăgi la capitolul eficiență.

Chiar dacă este apropiat ca dimensiuni, BMW i4 eDrive40 face parte dintr-o altă sub-categorie cu amprente clare ale segmentului premium sport, unde eficiența a fost sacrificată pentru performanțele dinamice.
În schimb Polestar 2 LR, rwd, merge cot la cot cu IONIQ 6, chiar dacă este mai compact ca dimensiuni, ceea ce ar putea fi un plus pentru unii clienți. Diferența radicală apare însă la consum și mai ales la viteza de încărcare.
Dacă tot am adus vorba de TM 3 și cei peste 82.000 km parcurși împreună fără probleme, o privire la specificațiile din tabel oare m-ar determina astăzi, după aproape cinci ani de la depunerea comenzii, să optez tot pentru această mașină sau pentru noul IONIQ 6?
Deocamdată avantajul rețelei Super Charger ar înclina balanța spre Tesla (vezi și Tesla și arma (nu chiar) secretă în competiția globală), dar după ce se deschide rețeaua SuperCharger pentru familia de modele IONIQ…?
IONIQ 6 long range, tracțiune integrală
La fel ca la varianta RWD, am inclus în tabelul comparativ specificațiile mașinii lui Peter, IONIQ 5 AWD, pentru care am monitorizat aproape 7.000 km parcurși în 14 săptămâni, cu un consum mediu identic cu cel realizat de Tudor: 19.3 kWh/100 km.

Polestar nu are un model comparabil, varianta lor AWD fiind mai degrabă destinată să concureze cu Model 3 Performance și BMW i4 M50. În așteptarea variantelor N de la Hyundai, puteți găsi comparația specificațiilor celor mai puternice modele din această categorie în articolul despre primul test drive cu i4 (BMW i4 – întâlnire cu aristocrația electrică germană (episodul II) sau cu Polestar 2 Performance (Test drive cu Polestar 2).
La fel ca în cazul variantei LR RWD, trebuie recunoscut că IONIQ 6 LR AWD este o mașină mai mare și mai încăpătoare, cu performanțe foarte apropiate de Tesla LR, Dual Motor. După mai bine de cinci ani, concurența începe să se apropie de parametri de performanță, autonomie și viteza de încărcare stabiliți de Model 3 în 2017 și clienții vor avea alternative viabile, în funcție de preferințe, preț și servicii.
Fiind pasionați susținători ai mărcii sud-coreene, după experiențe foarte bune cu Ioniq, Kona și IONIQ 5 în cadrul proiectului Electromobilitate, le dorim mult succes cu gama de modele bazate pe platforma E-GMP și așteptăm cu multă nerăbdare primul test drive cu IONIQ 6.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.