După două episoade dedicate colegilor Laurențiu (VW ID.4) și Márton (Renault ZOE), care au finalizat primele 12 luni de colaborare în cadrul proiectului Electromobilitate săptămâna aceasta, încercăm să pătrundem tainele unui model foarte popular în Europa, dar prea puțin cunoscut în țară: Kia Niro.



În clasamentul înmatriculărilor din Europa de vest, publicat de EU EVs, găsim Niro pe poziția a șasea, ceea ce dovedește atât interesul publicului, cât și livrări mai bune ca la alte modele, chiar și cele din propriul grup: Kona, IONIQ 5 și Kia EV6.
Deși i s-a reproșat un design „prea cuminte”, Niro a dovedit că poate îmbina cu mult succes tehnologia și eficiența atât de apreciată în țară pentru Kona, cu un spațiu interior mai generos, mai ales pentru bagaje, punctul cel mai criticat la Kona.
Pornită la drum cu trei colegi, echipa Niro a urmat traiectoria majorității proprietarilor cu primul model electric: surprize plăcute și entuziasm în primele luni, apoi se instalează normalitatea.
Deși este total diferită de cea întâmpinată cu mașinile echipate cu motoare termice, unde normalitatea înseamnă zgomot, vibrații, emisii de gaze, schimburi de ulei, filtre, curele, bujii, etc. și drumuri la stațiile de carburanți pentru alimentara periodică, normalitatea electrică înseamnă liniște, ușurința condusului cu o singură pedală, accelerații instantanee, atunci când ai nevoie, și vizite mult mai rare la service.
Un punct nevralgic a rămas deocamdată încărcarea electricelor, în condițiile unor rețele subdezvoltate, aspect amplificat de cei ce nu au posibilitatea să încarce acasă sau la serviciu și depind exclusiv de rețeaua publică.

Cu toate acestea, conform rezultatelor unui mini-sondaj despre modul de încărcare al proprietarilor implicați în proiectul Electromobilitate, rezultă că 4 din 26 de respondenți la sondaj (15%) nu au posibilitatea să încarce acasă sau la serviciu.
Faptul că 77% din colegii noștri au posibilitatea să încarce acasă, nu înseamnă că nu apelează la stații publice, în timpul cumpărăturilor și în special al călătoriilor mai lungi decât autonomia sau când întâlnesc o stație gratuită liberă. Dar rutina zilnică se bazează pe gestul reflex după sosirea acasă, de a conecta mașina (telefonul, etc) la o sursă de curent, după care fiecare își vede de treabă, încărcarea nereprezentând „timp pierdut”.
În proporție de 50%, această realitate a încărcării în paralel activitățile profesionale este valabilă și pentru colegii noștri ce pot încărca la serviciu.
Un aspect și mai interesant este cel legat de sursa energiei electrice, care dovedește că proprietarii de automobile electrice sunt preocupați de sursa de unde provine energia necesară încărcării și în egală măsură de buzunarul propriu. Dacă în prezent doar 27% din colegi dispun de instalații fotovoltaice, planurile de instalare pentru 2022 va ridica această proporție la 50%.




MULȚUMIM TEO!
Teo a început să ne comunice informații despre experiențele cu Niro la începutul lunii noiembrie 2020. Cu câteva întreruperi cauzate de lock down, apoi de munca de acasă, Teo a transmis imagini de la bord acoperind 52 de săptămâni, perioada convenită cu fiecare proprietar la început de drum alături de echipa Electromobilitate.
Pe baza parcursului și consumului mediu săptămânal am obținut un profil de consum diferit (curba roșie) de cel rezultat din informațiile transmise de Tibi (curba albastră), cel mai probabil datorită modului diferit de utilizare al celor exemplare aproape identice.

După două sezoane reci, în care consumul realizat de Teo a depășit pe cel obținut de Tibi, care circulă des cu schiurile pe portbagaj, sursele diferenței sunt:
- Teo a parcurs drumuri foarte scurte în București în prima iarnă;
- În cea de a doua, consumul mai mare reflectă călătoriile cu viteză mai mare pe autostradă, în fiecare a doua săptămână;
Pentru cei 11.175 km monitorizați în cadrul proiectului, Teo a realizat un consum mediu de 16.4 kWh/100km, valoare cu 5.2% MAI MICĂ față de cea indicată de EVdatabase.

Mulțumim Teo pentru colaborarea îndelungată la proiectul Electromobilitate și pentru informațiile transmise, care permit o mai bună cunoaștere a acestui model prea puțin prezent în România. Te așteptăm în continuare cu vești și imagini despre călătoriile și experiențele cele mai interesante cu Kia Niro.




My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.