Dacă pentru cele mai mici modele participante la proiectul Electromobilitate prețul de achiziție, eficiența și ușurința condusului în aglomerațiile urbane au fost priorități decisive, pentru cele mai mari mașini, alte criterii au trecut în prim plan: spațiul interior și cel pentru bagaje, confort, autonomia pentru călătoriile lungi de vacanță.
Din fericire, diversificarea gamei de modele 100% electrice oferă în prezent ceva potrivit pentru aproape toate nevoile și preferințele. Problema actuală rămâne însă producția limitată, cu mult mai mică decât cererea reală, timpii lungi de așteptare descurajând potențiali clienți.
Chiar și atunci când întâlnirea cu mașina mult visată s-a materializat și explicațiile proprietarilor au fost foarte apreciate, dorința de achiziție s-a ciocnit de răspunsul negativ al dealerilor, așa cum s-a întâmplat săptămâna trecută, după evenimentul de la Alba Iulia.
Cu convingerea ca noua linie de asamblare de la Emden pentru ID.4 (cea de a patra pe plan global) și cea de la Giga Berlin pentru Model Y, vor accelera a livrările în Europa pentru a doua parte a anului, rămâne de văzut când se va simți o creștere a disponibilității în România.
Așa cum relatau Călin și Octavian despre experiențele la a cincea ediție ElectRoMania de la Păltiniș:
- În căutarea celui mai potrivit model electric la ElectRoMania V,
- Experiențe electromobilistice la Sibiu
majoritatea evenimentelor organizate de promotorii mobilității electrice în țară sunt ocazii bune de a întâlni utilizatorii celor mai diferite modele electrice. În cadrul proiectului Electromobilitate, seria evenimentelor cu invitați din ultimele opt luni s-a derulat pe repede înainte, cea de a cincea ediție ElectRoMania de la Păltiniș din octombrie 2021 fiind urmată de raidul montan Trans-Carpatica în noiembrie, de evenimentul Mulțumim Reșița în martie 2022 și după doar două luni de Electro-șezătoarea organizată în colaborare cu primăriile din Ciugud, Păuca și Alba Iulia.
- ElectRoMania ediția a V-a: un eveniment la înălțime, Păltiniș 1442 m
- IONIQ 5 – bilanț Trans Carpatica și epilog
- Trans Carpatica – EVA în cea mai frumoasă experiență electromobilistică (primul episod)
- #konașii: jurnal de Transcarpatica – ziua 5
- Mobilitatea electrică la loc de frunte între prioritățile administrației reșițene
- Familia de modele VW, cu mic cu mare în vizită la Reșița
- Epilog la electro-șezătoarea de la Ciugud, Păuca și Alba Iulia
- Mai important decât statisticile de la electro-șezătoare
VW ID.4 și IONIQ 5 la electro-șezătoare
Numitorul comun al acestor evenimente a fost participarea lui Laurențiu (ID.4, CJ) și Tudor (IONIQ 5, TM), mașinile de calibru mare din mini flota 100% electrică parcată în garajul nostru virtual. Însoțiți de imaginile surprinse de participanți și de maeștri fotografi Imre Mihaly, Călin Cădan și Vasi Sârb, să-i urmărim pe Laurențiu și Tudor în călătoria de la Ciugud la Păuca și înapoi la Alba Iulia, pentru întâlnirea cu publicul venit în număr foarte mare în cetate pentru Noaptea Muzeelor.





În direct cu proprietarii
Laurențiu – VW ID.4, Cluj
Părțile bune ale deplasării de la Ciugud-Păuca: am reușit să adunăm, cred, cel mai mare număr de mașini electrice, mai ales că majoritatea au sosit din alte părți ale țării, deci implicarea grupului a fost esențială. Organizarea din partea primăriilor a fost exemplară, fiind o dovadă că se poate administra și altfel de cum am fost învățați o comunitate locală.
Lucruri de îmbunătățit: reversul medaliei, adică al faptului că am fost multe mașini, ar trebui o comunicare mai bună între primele mașini și ultimele, fiind puși în situația de a bloca circulația pentru mașinile, puține, care ar fi dorit să ne depășească atunci când s-au făcut poze, și de asemenea la trecerea prin intersecții, când nu se știa dacă am reușit să trecem cu toții.
Tudor – IONIQ 5 rwd, Timișoara (coordonatorul evenimentului la fața locului)
În primul rând îi mulțumesc lui Dan Lungu pentru efortul depus în organizarea acestui eveniment și tuturor celor care au participat. Fără voi și fără comunitatea electromobilitate, proiectul nu ar avea același impact. Cu toții, alături de partenerii de la Inspiroline și LEKTRI.CO am contribuit la succesul evenimentului în egală măsura, ajutând la organizare, sponsorizând sau executând diferite materiale.
Întâlnirea în sine a reprezentat încă o ocazie de a ne cunoaște, de a socializa și de a dovedi că se poate!
Merită lăudat efortul fiecăruia de a veni de la o distanță mai mică sau mai mare și de a petrece o sâmbătă alături de publicul din Alba Iulia, pentru diseminarea informațiilor acumulate pe parcursul experienței electrice.
Pentru că unul din sloganurile proiectului este „O lume mai bună, mai curată și liniștită”, acest eveniment nu a fost numai despre mașini electrice, ci a fost o lecție despre educație, reciclare, un exemplu de administrare NORMALĂ și corectă a comunităților. Am fost impresionat de ce au reușit să realizeze două comunități mici, din mediul rural cu dorință de dezvoltare, DAR rămâne dezamăgirea marilor aglomerări urbane, unde lucrurile par a se pune în mișcare mult mai greu. Spre exemplu, în Timișoara eu nu știu să existe vreo școală smart.
Cu siguranță sunt aspecte legate de organizarea evenimentelor care pot fi îmbunătățite și pe care ne vom strădui să le ridicăm la nivelul așteptărilor, ca să ne încadrăm mai bine în programul stabilit inițial. Luăm feedback-ul fiecăruia, învățăm și încercăm să îmbunătățim fiecare întâlnire.
M-am bucurat să observ că evenimentul a fost (în sfârșit…) foarte bine acoperit în presă, atât online cât și pe TV și cred că informația despre stațiile de încărcare cu panouri fotovoltaice de la Ciugud și Păuca a ajuns la multe persoane.
Peter – IONIQ 5 awd
În primul rând, felicitări pentru evenimentul reușit din weekend! Îmi pare rău că nu am participat, din păcate s-a suprapus cu alte călătorii deja planificate.
Datele din săptămâna 09.05-15.05 pentru IONIQ 5 AWD din TM sunt următoarele:
- Distanța parcursă: 497.5 km
- Tip traseu: 65% autostradă, 10% drum național, 25% oraș
- Viteza medie: 53.1 km/h
- Consum mediu: 19.9 kWh / 100km
- Total încărcări: 148.9 kWh
- Cost încărcare: 131 RON (18.6 acasă, 49.5 la MOL Plugee, 62.9 la Ionity)
- Energie obținută de la panourile solare: 5.2 kWh
Nu am apucat să umblăm prea mult cu mașina săptămâna trecută, fiind plecat câteva zile în Germania, apoi un weekend prelungit în Grecia. O mare parte din distanța parcursă a fost drumul către aeroportul din Budapesta (plus plimbări prin Ungaria), forțând ușor viteza legală. M-am obișnuit încetișor să nu mă mai gândesc la autonomie, și să conduc mașina în mod asemănător cu termicele. Încărcările ultrarapide ne-au ajutat mult:

- MOL Plugee pe autostrada M43, încărcare cu 150 kW
- Ionity pe M0: am setat un nou record de putere de încărcare: 221 kW (!!!) Pentru cei interesați de încărcarea rapidă, ne-a costat 0.29 EUR/kWh (cu abonament).

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.